Matkassetest – Årstidernas ekologiska Originalmatkasse

Dela inlägget:

Femte veckan med Matkasse och denna vecka har vi testat Årstiderna – en nästan helt ekologisk matkasse. Årstiderna har tre egna gårdar i Danmark där de odlar mycket av råvarorna och förutom det är filosofin är att köpa in så mycket som möjligt av lokala odlare och leverantörer.

De har fem olika matkassar, till exempel en vegansk och en vegetarisk matkasse. Men vi valde att testa deras Originalkasse. De har dock bara tredagarskassar, till skillnad från samtliga andra kassar vi testar som har 4 eller 5 dagarsalternativ.

Årstiderna matkasse – Leveransen

Vi valde leverans en måndag och när vi kom hem från jobbet stod lådorna från Årstiderna utanför dörren. Oklart när de kom (vi fick ingen avisering) men det spelade ingen roll för alla kylvaror var packade i en  isfylld tjock frigolitlåda så de skulle säkert kunna stå 12 timmar utan att skadas. 7

Ingen kasse alltså, utan en rejäl trålåda för grönsakerna och en frigolitlåda. Tanken är att man ska ställa ut dessa utanför dörren dagen när nästa veckas leverans kommer, så tar budet med dessa och återanvänder för nästa kund. Alla varor i leveransen var med och var fräscha.

Årstiderna OriginalmatkasseÅrstiderna matkasse

Mat och recept i Årstidernas Orginal Matkasse

Årstidernas recept är två vanliga A4-blad med en nit i övre hörnet helt utan foton som visar hur rätterna är tänkta att serveras. inga problem såklart att laga rätterna ändå, men jag gillar att ha en bild av den färdiga rätten framför mig när jag ska laga en ny rätt.

Själva recepten och de färdiga rätterna däremot var vi väldigt nöjda med – hela familjen. Goda rätter där det var enkelt att anpassa dem så det passade både barnen och oss vuxna.

Första dagen lagade vi Sötpotatis och wok med ingefära och grönsaker. Lite udda kombination tyckte jag när jag läste receptet – wok är jag van att servera med ris. Men det blev en stor succé – inte minst hos barnen som älskar rostad sötpotatis.

Årstiderna matkasseÅrstiderna Orginalmatkasse

Nästa dag var det ”Risskål med stekt kyckling, ostronskivling och hot kimchi-sallad” på menyn. Denna rätt åt barnen utan både kimchi och ostronskivling men gillade den ändå, även om de först frågade om det inte fanns någon sås. Jag som älskar lite starkare mat gillade verkligen kimchin och det var kul att testa ostronskivling som vi faktiskt aldrig köpt hem tidigare – gott!

Årstiderna Originalmatkasse

Sista dagen tog vi den rätt som jag var minst peppad på – ”Gammaldags nötstek med potatis, morötter och vattenkrasse”. Men det visade sig vara ännu en jättegod rätt som även barnen gillade. Denna nötstek som normalt tar tid att få mör kom färdiglagad i en vacpåse och var mör och god. Smart att använda även lite ”sämre” delar av djuret men arbeta med dem med sous vide-teknik för att få delarna möra.

Årstiderna matkasse

Sammanfattning om Årstidernas Originalmatkasse

 • Leverans: De skulle komma och leverera måndag eftermiddag och kom någon gång under eftermiddagen. En avisering när leveransen har skett skulle vara snyggt!
 • Antal måltider: 3
 • Pris:709:-
 • Varorna: Allt var bra och kom med i leveransen
 • Ekologiskt: Allt var ekologiskt – jättebra!
 • Recept: Tydliga steg-för-steg recept, dock utan bilder. Förutom kinakål var det ingen råvara vi behövde spara till någon annan dag – skönt.
 • Tidsåtgång: 25-35 minuter. I nivå med hur lång tid vi normalt lägger på vardagsmaten och inte alls så många olika saker att hacka utan mer tre ordentliga rätter.
 • Gott: Supergott, väldigt likt den mat vi gör i ”vanliga” fall. En av de matkassar som vi sammantaget barn och vuxna gillat bäst hittils.

Idéer vi tar med oss från veckans matlagning

 • Kimchi – så gott och så enkelt att göra

Tips till Årstidern på hur kundupplevelsen skulle bli bättre

 • Bilder i recepten
 • Avisering när leveransen skett

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...