Adam och Albin – lika bra som alla säger!

Dela inlägget:

En av de restauranger som det har pratats mest om i Stockholm den senaste tiden är utan tvekan Adam/Albin. I deras lokaler på Rådmansgatan där de tidigare drev en ”matstudio”  ligger det nu en fine-dining krog där man bara serverar en 5-rättersmeny. Vi bokade sent och fick plats vid det stora communitybordet i mitten av lokalen som visar sig vara en perfekt plats att sitta på. Häng med och kolla in maten!

Adam och Albin

Fem serveringar med möjlighet till egna val

Servitrisen förklarar upplägget, Adam och Albin har valt ut en handfull ”snacks” som fungerar som en första servering och sedan får vi ur menyn välja fyra serveringar till, där det finns 2-3 alternativ att välja på vid varje servering. De har dessutom tre extra rätter man kan lägga till sin meny om man vill prova fler rätter än fem.

Adam och Albin
Extrarätterna denna kväll

Man har inget färdigt vinpaket utan rekommenderar att man tar in en flaska vin av en sort man gillar istället. De har även viner på glas och kan matcha vinerna om man så vill, men vi bestämde oss för att dela på en flaska rött och en flaska vitt som borde funka till de olika rätter som fanns på menyn samt en flaska champagne som vi började på medan vi tittade på menyn. Sedan börjar snacksen komma in en efter en.

Adam och Albin

Snacks på Adam & Albin

Först snackset var en liten skål med misu och auberginecreme, len och med goda koncentrerade smaker. Nästa rätt var ljumma ostron med stekt blodapelsin – intressant och läcker kombination. Sedan ett knaprigt kastenjekex med friterad broccoli, små friterade bröd fyllda med camembert och en krabbrätt med örtolja.

Hade vi höga förväntningar när vi kom hit så steg de ännu mer efter denna inledning, vilka smaker! Intressant och i nya kombinationer, men fortfarande jättegott.

Adam och AlbinAdam och Albin

Servering 2-4 på Adam & Albin

Rätterna på menyn byts någon gång i månaden, men en rätt som aldrig tas bort är tydligen råbiffen på första serveringen, så den beställer vi in alla fyra. Det är inte en råbiff i klassisk bemärkelse, utan ett litet berg av friterade potatisstrimlor, bakad purjolök och sojamajonnäs som toppas av en tunn skiva hängmörad biff. Supergod!

Råbiff på Adam och Albin

Nästa rätt är potatis. En len potatiscrème med brynt smör är basen och så toppad med tryffel eller löjrom. Vi tar olika i sällskapet. Jag provar båda och gillade den med löjrom bäst, tycker inte riktigt att tryffel på detta sätt lyfter.

Potatis på Adam och AlbinPotatis på Adam och Albin

Vi beställde även in en av extrarätterna – den friterade piggvaren – som kom in mellan servering 3 och 4. Serverad i ett litet tunnbröd, toppad med vårlökssalsa och forellrom. Så god!

Friterad piggvar på Adam och Albin

Till servering 4 väljer vi två olika rätter i sällskapet – minutstekt rentjur respektive kammussla.

Jag tar den förstnämnda, som kommer in med variationer av kål på en stor klick grädde som är smaksatt med kycklingbuljong. Otroligt bra kombination och intensiva smaker, så pass att en hel portion nästan är för mycket, speciellt efter raden av rätter vi redan ätit.

Rensadel på Adam och Albin

Kammusslan (som jag såklart smakade på av min bordsgranne) var väldigt god och betydligt lättare som rätt. men inte lika intressant som rensadeln.

Kammussla på Adam och Albin

Dessert och kaffegodis

Efter denna massiva måltid var vi alla ganska mätta, men denna lilla läckra dessert på glass, timjan, pistage och luvtunna flarn var inga problem att få plats med.

Dessert Adam och Albin

 

Sammantaget, en fantastisk matupplevelse. Men kostar därefter om man tar in hela femrättersmenyn. Men, i likhet med t ex Lilla Ego kan man sätta sig i baren och ta in en enstaka rätt om man vill prova maten och uppleva atmosfären utan att lägga för mycket pengar på restaurangbesöket. Gör ni det är tipset att ta in den friterade piggvaren!

Med dessa höga ambitioner och förmåga att leverera nyskapande mat som dessutom är supergod skulle jag inte bli förvånad om Adam/Albin både syns i Gulddrake-sammanhang såväl i Guide Michelin nästa år! Jag instämmer i kören som tycker att man ska unna sig ett besök här om man har råd.

Fakta:

Hemsida: adamalbin.se
Meny: 795:- för fem rätter exkl dryck
Telefon: 08-411 55 35
Adress: Rådmansgatan 16
Öppettider: mån-lör från 17.30
Sittningstid: 2,5 h
Drop-in platser: Ett fåtal.

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...