10 tips för att minska jetlag

Dela inlägget:

Om ett par veckor åker vi hela familjen till Florida på semester. Lång resa och Florida ligger 6 timmar efter Sverige. Upplagt för jetlag med andra ord! Men, vad kan man göra för att minska jetlagen och vad ska man undvika att göra? Här kommer 10 tips om hus du minskar jetlagen – för att helt slippa den är för de flesta omöjligt.

Innan avresa:

1) Anpassa dig hemma till den nya tidszonen.

Åker man som vi västerut – försök lägga dig senare och gå upp senare. Åker man istället till Asien är strategin den motsatta, försök att gå upp tidigare än du brukar och lägga dig tidigare veckan innan du reser. Med tider att passa för barnen i skolan och för oss vuxna på jobbet är det dock inte så lätt för oss som åker västerut att gå upp mycket senare än vi redan gör på vardagarna, men åker man till Asien är det ju en bra idé.

2) Var utvilad

Oavsett när du reser, hur långt du reser eller i vilken riktning resan går – se till att vara utvilad. Strategin att vara supertrött ”så man slocknar direkt” på planet är sällan så effektiv. Det är påfrestande för kroppen både att resa och att ställa om sig till en ny tidszon och då är det bra att du är utvilad.

Under resan:

3)  Drick mycket vatten.

Uttorkning förvärrar jetlagen. Ett bra sätt att samtidigt spara lite pengar under resan är att ta med tomma pet-flaskor som ni fyller på efter säkerhetskontrollen på flygplatsen, så ni alltid har extra vatten. På långdistansflygningar kan man ofta fylla på sina egna flaskor istället för att ta små plastglas med vatten – ett bra sätt att alltid ha vatten vid sätet.

4) Undvik kaffe och alkohol

De förvärrar uttorkningen ombord då de är vätskedrivande och stör även sömnen.

no-alkohol

5) Ställ om klockan till tiden på din destination.

Det hjälper dig att mentalt ställa in dig på den tidszon du är på väg till.

6) Sov – eller håll dig vaken – som du redan var framme.

Vi reser 07.45 från Stockholm – det vill säga mitt i natten i Florida. Då ska vi försöka sova första 5-6 timmarna av resan och sedan försöka hålla oss vakna.

7) Ät som om du redan var framme

Flyplansmat serveras ofta anpassat till den tidszon du flyger från, medan omställningen till den nya tidszonen vinner på att man äter som det land man är på väg till.Vi ska alltså strunta i frukosten som kommer att serveras på planet och istället sova då. Istället får lunchen vi får senare fungera som frukost!

img_3329.jpg
Frukost!

Framme:

8) Var ute i solen

Var ute i solen så mycket som möjligt, solljuset hjälper hjärnan att förstå att det är dag.

St Pauls Bay Lindos Rhodos

9) Ät som i den nya tidszonen

Även om du vaknar mitt i natten och är sugen på frukost, drick vatten och vänta in frukosttiden på den nya destinationen. Ät gärna en rejäl frukost med mycket protein!

P1050527

10) Träna

Försök att träna morgon och kväll. Utnyttja jetlagen till din fördel, vaknar du tidigt kan du ta en lång morgonpromenad innan frukost.

Tidig morgon – Jetlaggad i Punta Cana var det inga problem att komma upp till soluppgången

Funkar tipsen?

Jag vaknade jetlaggad vid femtiden på morgonen efter första natten men kunde då njuta av soluppgången och ta en promenad på stranden

När jag flög till Dominikanska republiken i våras en långhelg och följde ovan råd gick omställningen riktigt snabbt. Jag vaknade vid femtiden på morgonen efter första natten men kunde då njuta av soluppgången och ta en promenad på stranden. Jag var rejält trött vid 21-tiden, men det är en ok tid att gå och lägga sig och redan dag två var jag nästan anpassad.

Läs mer om Jetlag:

Hos Apoteket.se

Andra resebloggare som skrivit om Jetlag

Jennifer Sandström som tipsar om hur man håller sig fräsch under resan. New York-älskaren Anna som bland annat tipsar om Melatonin. Vanligt i USA men går inte att köpa utan recept i Sverige.

Vad är dina tips på att minska effekterna av jetlag? Kommentera gärna!

Ps. Följ min blogg med Bloglovin

6 kommentarer

 1. Ja – absolut tips som jag följer. Framför allt så ställer jag om klockan till ny tid redan när vi åker hemifrån och ställer in mig på det under hela resan. Det viktigaste är att leva ny tid så fort som möjligt – hålla sig vaken lääääänge om det krävs.
  Det är ju rätt härligt att åka till USA och bli morgontrött, tycker jag som kvällsmänniska. Just de där morgon-löpturerna och möta soluppgången var helt fantastiska!

  • Bli morgonpigg menar du va Lisa? 🙂 Ja, gör man det inte för ofta är det ju härligt att för omväxlings skull vakna tidigt, jag gillar verkligen tidiga mornar på nya platser, både strandpromenader och att gå omkring i en storstad som börjar vakna!

 2. Vilken trevlig sida du har här. Det finns inte mycket som slår kombinationen resor och mat 🙂

  Bra tips dessutom! Jag hade nog tänkt först och främst på den första punkten då det känns som ett bra sätt att vänja sig vid en ny tidszon. Jag har för övrigt inte rest över tidszonerna på väldigt länge, men jag kan nästan tycka att även en resa till London kan rubba systemet lite. Bra med en guide för hur man klarar av flera timmars tidsskillnad! Florida låter riktigt härligt! Vart ska ni åka? Jag var i Orlando med min familj när jag var tonåring och då besökte vi Sea World, Universal Studios och Disney World.

  • Tack Christine! Vi kör rutten Miami-Fort Meyers-Orlando där vi i Orlando fokuserar mest på Universal Studios! Vad gillade ni mest i Orlando?

 3. Mycket bra inlägg! Jag brukar också följa dessa tips, Men detta med att äta som på resmålet har jag ännu inte testat.! Blir ju hungrig var tredje timme som en bebis … Haha. Men jag får skärpa mig och försöka följa detta råd.

  Genom att tillsätta Resorb eller (ännu bättre) medlet Uppy i vattnet har jag också kommit fram ännu piggare. Det tar inte bort jetlagen helt och hållet så klart men hjälper klart till för att underlätta.

  Värsta jetlagen jag varit med om var när jag reste till Las Vegas 2008. Då hade jag ännu inte satt mig in i tips och tricks.

  Tack för länken!
  /Anna
  http://www.newyorkmybite.com

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Beirut Cafe 25 år! Stockholms första Libanesiska restaurang

Beirut Cafe öppnade på Engelbrekstgatan på Östermalm för 25 år sedan och var då Stockholms första Libanesiska restaurang....

Taylow Swift Eras Tour i Sverige på Friends Arena

Wow! Vilken show. I söndags var jag med vår dotter på Taylow Swifts tredje konsert på Friends Arena...

Viner i Tyskland – 13 vinregioner. Franken är en av dem!

Tyskland har 13 vinregioner och en av de mest framstående vad gäller kvalitetsviner är Franken. Denna region ligger...

Taylor Swifts favoritdrink – French Blonde

Taylor Swift är i Stockholm och idag ska vi göra hennes favoritdrink - French Blonde. Den här drinken...