Romme Alpin utan köer

Dela inlägget:

Min fru kommer från Borlänge och vi har via hennes föräldrar tillgång till fritidshus i Torsång en kort bit därifrån, så vi är ofta uppe där och vi åker alltid några dagar skidor i Romme Alpin varje år. En fördel med att det är så nära till Romme från landet är att vi kan passa på att åka dit på kort varsel när det är fint skidväder – och nu på jullovet hade vi några fantastiska dagar.

Romme Alpin utan köerTidigt på säsongen i Romme

Skidåkningen  i Romme på jullovet är lite av en chansning. Vissa år har det varit väldigt lite snö, snökanoner överallt och få nedfarter öppna. Men i år kom snön tidigt och det är redan 90 cm snö i backarna. Det var dessutom ovanligt fint väder sista dagarna på jullovet så vi åkte de sista tre dagarna och det var några av de bästa dagarna vi någonsin haft i Romme de senaste fem åren. Mycket i och för sig tack vare att våra barn nu klarar svarta backar så vi har tagit oss från de trista gröna backarna till svarta och röda pister!

Romme Alpin utan köerRomme Alpin utan köerMånga avstängda nedfarter och snökanoner

En nackdel med att komma tidigt på säsongen är att man fortfarande jobbar med att producera snö för högsäsongen, så nu i veckan var bara hälften av nedfarterna öppna och det var snökanoner som skapade en snödimma över hela dalen. Men, högre upp i systemet var det klart och flera av de backar vi gillar bäst var öppna så det var helt ok utbud av bra nedfarter att åka i.

Romme Alpin utan köer

Romme Alpin utan köer
Snödimman från snökanonerna ligger tät i dalen…

Inga köer tidigt på säsongen!

Den absolut största fördelen med att åka tidigt i säsongen är att det knappt inte är några köer till liftarna och det är nästan tomt i pisterna. Vi timade ett av åken i en av de svarta backarna på sydsidan, på fem minuter hann vi både upp med liften och ned igen. Rekordet denna dag i antal åk var 70 som en galning lyckades hinna med – det vill säga ett ungefär var femte minut då backen är öppen mellan 09-15!

Romme Alpin utan köerToppstugan Romme Alpin

Mitt favoritställe i Romme Alpin för en fika eller lunch är Toppstugan. Här brukar man få köa en timme för ett bord i restaurangen men nu kunde vi komma och direkt få ett bord vid fönstret. Lyxigt! Maten här kunde vara roligare och hamburgare är det mest lockande på menyn, men den är å andra sidan bra och utsikten är magisk!

Toppstugan RommeToppstugan RommeEn av dagarna var det så behagligt i solen att vi tog en fika utomhus på Toppstugans uteterrass istället för att gå in och värma oss. Underbart!

Toppstugan Romme

Toppstugan Romme
Utsikten från Toppstugans terrass

Nyheter i Romme 2018

Denna säsong har man gjort en ny grön nedfart, men det som märks mest är att man byggt en stor värmestuga och även byggt om torget så det nu är utan snö och har en liten isrink.

Toppstugan RommeToppstugan RommeToppstugan RommeÅk till Romme i lågsäsong

Sammantaget – så härligt att åka hit när det inte är fullproppat med folk. Tips är verkligen att ta ledigt en fredag eller måndag och ha hela systemet för er själva! Man kan bo på Romme Alpins egen skilodge, men de har ofta krav på att man ska boka en hel weekend. Vill man bara var här färre dagar kan man t ex bo på Scandic inne i Borlänge. Fler tips på hotell hittar ni i detta inlägg.

Vi hade planer på att åka hit på sportlovet men när man upplevt Romme med så här lite folk kändes tanken på att stå i långa köer inte alls så lockande. Så nu smider vi andra planer för det lovet, men planerar att åka upp innan när vädret ser lovande ut!

Fler inlägg om Romme Alpin:

Tips inför besöket

3 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...