Restaurang Lykke på Nordic Light Hotel – vi testar menyn!

Dela inlägget:

Nordic Light Hotel på Vasagatan i Stockholm har genomgått en omfattande renovering där man bland annat helt gjort om restaurangdelen. Lykke är namnet på den nya restaurangen som öppnade förra veckan och här serveras ”mat inspirerad av den nordiska matkulturen med nordiska råvaror”.

Jag var på en presslunch här strax innan öppning och tyckte det verkade så pass intressant att jag och en vän gick hit i fredags för att prova lite mer från menyn. Det blev många rätter….

Restaurangen är helt öppen och går i naturfärger med möbler från svenska designers. Som nästan är regel nuförtiden är det öppet mot köket och det finns ett chef’s table vid luckan om man vill studera kockarna när de jobbar.

Restaurang LykkeRestaurang LykkeRestaurang Lykke

Restaurang Lykke på Nordic Light Hotel – Menyn

Menyn på Lykke har några snacks, en hel sida med smårätter som de kallar ”assietter” och en handfull varmrätter. Väldigt mycket som låter gott så för att prova så mycket som möjligt bestämmer vi oss för att ta in massa assietter att dela på.

Man har stort fokus på vin och vår servitör visar sig vara en duktig sommelier som föreslår att vi ska starta med ett glass bubbel och några snacks – ett råd vi såklart följer!

Restaurang Lykke

En liten skål med krispiga rotfrukstchips och en dipp på gräddfil och löjrom. Perfekt drinktilltugg!

Restaurang Lykke

Kroketter av oxbringa är en krispig boll fylld med sönderkokt bringa som kommer på en klick majonnäs och toppas med riven västerbottenost. Supergod krokett, men saknar lite friskhet och skulle gärna fått in den med exempelvis pepparrot istället för ost på toppen.

Assietter på restaurang Lykke

Vi beställer alla assietter vi tycker verkar goda och vår servitör föreslår att de serveras två-tre i taget och att han ska hitta ett passande vin till respektive grupp. Perfekt! De har en hel del vin på glas och till den första omgången får vi ett av mina favoritviner – ett riesling från A Christmann.

Gravad lax med senapssås var perfekta skivor lax och en senapssås som inte var så där söt som gravlaxsås kan vara utan med bra tryck från senapsfröna. Den andra rätten var pilgrimsmusslor med rökt hollandaise och kokt knipplök – god men inte så speciell.

Lykke är danska för lycka och självklart finns här en klassisk dansk rätt bland assietterna – smørrebrød med egeninlagd Lykkesill, lök och örter.

Kungskrabba med karljohanmajonnäs och krasse är små goda bitar krabba, men karljohanmajonäsen lyfter inte riktig rätten, här skulle en vanlig majonnäs med mer syra gjort sig bättre. Gott med de små krispiga strimlorna av friterad potatis.

Vi går in på del två av assistterna och byter till  chablis

Kokta betor, supertunna skivor getost och knapriga brödkrutonger är verkligen en lyckad rätt. Här har man lyckats med att hitta kontraster i både smaker och textur.

Restaurang Lykke Betor

Vit gotländsk sparris, ramslöksdressing och picklade senapskorn. Lite smaklös sparris som borde kokats i klart saltare vatten, men fräsht med ramslöken och senapen till.

Restaurang Lykke Sparris

Finalen på assistterna – kötträtterna!

Man har mest fokus på fisk, skaldjur och vegetariskt på Lykke, men har några kötträtter och till dessa fick vi in ett glas rött.

Restaurang Lykke Vin

Kallrökt lufttorkad älg med gräddfil, krasse och pepparrot är en snygg och supergod tallrik.

Restaurang Lykke

Oxtartar på en bädd av krispig grönkål med picklad purjolök och bakad äggula. Perfekt kombination, det enda jag skulle önskat var att äggulan inte hade bakats så länge så den fortfarande var lite rinnig, men goda smaker.

Restaurang Lykke

Desserter på Lykke

Man har ett par olika desserter och vi delar på en liten pavlova och en variant av creme brulé med bär.

Restaurang Lykke DesserterRestaurang Lykke Desserter

Sammantaget om Restaurang Lykke

Mycket gott redan nu på menyn och en del rätter som med lite finslipning kan bli ännu godare. Jag skulle vilja ha lite mer tryck, salt, syra och kontraster i några av rätterna, men många har man redan lyckats bra med, som den kallrökta älgen, betorna med getost eller den gravade laxen. Priser mellan 80-140:- per assiett.

Man har ett bra utbud av på vin på glas och ännu mer på flaska och den servitör vi hade som även var sommelier lyckades verkligen hitta viner som passade bra till rätterna.

I samma lokal ligger även Löjromsbaren som serverar rätter med olika typer av rom och till det cocktails. Den ser jag fram mot att testa en annan gång!

Uteservering på Lykke

Det finns även en uteservering som just öppnat om man föredrar att sitta ute!

Adress: Vasaplan 7, i Nordic Light Hotel

Web: nordiclighthotel.se

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...