Resa till Rhodos – research och planering

Dela inlägget:

Det är superhärligt att vara ledig ihop med barnen och vi reser ofta ihop hela familjen. Men någon gång per år försöker jag och min fru åka iväg en långhelg utan barn. Många år körde vi storstäder som Berlin, Paris eller London. Förra året åkte vi en weekend till Ibiza och i år fortsätter vi på ungefär samma spår som i fjol, men istället för Spanien blir det Grekland och Rhodos. Många som inte har vart på Rhodos tror att detta är en ren party-ö. Men det finns så mycket mer – mysiga restauranger, härliga stränder och intressanta utflykter. Nu när jag börjat göra research inser jag att de dagar vi har här inte riktigt kommer att räcka till allt på listan över saker att göra. Nedan är min research och planering så här långt. Var jag sugen på att åka iväg innan (mest för att kolla in det coola hotell vi ska bo på) så är jag numera – efter att ha gjort lite research – ännu mer sugen på att utforska ön. Nästa vecka bär det av!

Hotell

Vi kommer att bo på Vings nya koncepthotell Casa Cook (resan görs i samarbete med Ving så det är ingen slump att vi bor just där). När jag läste om Casa Cook i våras kändes det likt de designhotell vi bodde på förra sommaren på Ibiza, med DJ’s vid stora poolen, radhus med egen utgång till en lite mindre pool och hängmattor på altanen. Ska bli så kul att testa detta nybyggda hotell – på bilderna ser det väldigt lovande ut. Massa bilder från Casa Cook finns på bloggen Lovelylife som hann före oss med att provbo här!

Hyrbil på Rhodos.

Vi gillar att ha egen hyrbil när vi är ute och reser och det kommer vi ha även denna gång. Det finns många olika sidor där man kan boka hyrbil på Rhodos, men det smartaste (och billigaste) är nog att boka direkt hos den största biluthyraren (om man t ex hoppas på en uppgradering!). Vi har bokat en hyrbil för hela resan och har ett samarbete med Rhodos största hyrbilsfirma Drive Rent a Car, som har över 1000 bilar och är kända för att byta ut dem ofta.

Stränder på Rhodos

Stränder finns det såklart gott om på Rhodos och då vill vi  hitta de allra bästa och skippa de mest turistiga stränderna har jag läst på lite om de stränder som är mest omskriva. När vi har hyrbil hela vistelsen kommer vi lätt kunna ta oss runt till de finaste, som tydligen ska vara dessa:

Tsambika – ”finaste stranden på hela Rhodos”

Fourni –  ”liten och rejält avskilt”

Anthony Quinn Bay – ”liten, avskild”

St Pauls Bay – ”ganska lugn, vid Lindos”

Oasis Beach – där det finns en cool beachbar i en grotta

Var ligger då dessa stränder? Utspritt, så här behöver vi tänka till lite så vi inte åker helt kors och tvärs och synka med andra saker vi vill göra.

Stränder som många skriver att de gillar men som vi nog skippar denna resa:

  • Elli Beach – stor mitt i stan
  • Prasonisi – Surfarstrand
  • Kallithea – Barnvänlig strand

Vingårdar på Rhodos

Det finns en del vingårdar på Rhodos, även om det är svårt att hitta information om dem på nätet. T ex finns Alexandris Family Winery, som dock bara har en Facebooksida. Jag hittade en bra artikel om vin på Rhodos på Vinguiden där de bland annat skriver:

Vingårdar existerar inte i sin rätta bemärkelse på Rhodos. Istället har man vinfabriker. Druvorna odlas av bönderna och köps sedan in av vinproducenten som tillverkar vin av dem. Kör man omkring på Rhodos ser man vinplantor utspridda lite här och där i olivodlingar eller i små plättar mellan stenblock och otillgänglig terräng, ofta på höga höjder i kraftiga sluttningar. Hur dessa druvor skördas vågar man inte tänka på. Det är knappast med moderna maskiner, som behöver räta rader och relativt plan mark för att kunna användas. Eftersom vinerna ännu inte finns i Sverige måste en Rhodosresenär givetvis passa på att provsmaka. Åk gärna till Emeryfabriken i Emonas på Rhodos västkust och provsmaka deras röda paradvin Zacosta, en Amorgiano från 1996 av mycket god kvalitet. Deras bästa vita Athiri är Adinos från 2000 som har vunnit bronspriset i ”International wine & spirit competition” år 2000. De är också kända för sina Villaréviner som är lite parfymerade i smaken. Eyopainei är deras bästa dessertvin. Det är från 1997 och håller en alkoholhalt på 1,5 %. Förutom vin produceras även Ouzo på Emery, även det värt att smaka.

Så det blir till Emonas vi styr en av dagarna. Det är ju  lite roligare att inte ta egen bil till vingårdarna så man kan prova vin utan att tänka på att behöva köra, så vill man kan man ta en ” Wine Tour” med t ex Tourtlee som även har massa andra rundturer på ön. Dock tar dessa turer ofta en heldag, så vi tar nog egna bilen och så får en av oss smaka väldigt lite av vinerna och spotta!

Dykning:

Det finns (minst) två dykcenter på Rhodos, den mest seriösa verkar vara Waterhoppers. Jag har Padi Advanced och brukar försöka dyka i alla fall någon gång per resa när vi är på lite varmare ställen. Vore himla kul att åka ut på ett dyk någon av dagarna här.

Gamla staden – Old town:

Gamla delen av Rhodos stad är en av de äldsta bevarade medeltida städerna i Europa och är ett ”måste” när man är på Rhodos enligt många. Här hittade jag ett bra förslag på promenad genom staden där de olika sevärdheterna längs vägen är utmärkta. Samma bolag som har denna sida har även en app där man för 50:- kan ladda ner kartor och information om olika promenader och sights.

gata

Valley of the Butterflies – Fjärilsdalen

En vacker plats med vattenfall, bäckar och hem för tusentals fjärilar. En timmes promenad tar en till toppen av dalen där det finns ett gammalt kapell. Har vi ända vägarna förbi stannar vi säkert till här.

Lindos

Vid en vacker bukt och strand ligger Lindos, med vitkalkade hus, små trånga gränder och massor med restauranger och affärer. En av öns mysigaste byar enligt många!

Beach clubs på Rhodos

Den största strandklubben verkar klart vara Paradiso Beach Club. Kanske inte festar hela natten på en beachclub denna resa men det vore kul att svänga förbi Paradiso om vi har vägarna förbi och ta en drink.

Seven springs

En 186 meter lång, kolsvart, smal tunnel leder fram till dalen Seven Springs som ska vara fantastiskt vacker. Det ligger kort från vårt hotell så hit tar vi säkert en utflykt. Vad jag förstår så går man i kallt, decimeterhögt vatten i tunneln så man ska ha på sig någon form av flip-flops.

Restauranger på Rhodos

Det finns flera hundra restauranger på Rhodos och generellt brukar ju grekisk mat vara god, men inte så avancerad. Några som verkar extra bra som jag fått tips om är Wonder och Marco Polo. Jag har bokat bord på båda dessa, men sedan frågar vi hotellet om fler tips när vi är på plats och tar ställen som ser mysiga ut lite mer oplanerat. En grekisk sallad i skuggan på en strandrestaurang kan man nog få bra var man än är på ön!

Vad är dina tips om saker att göra och se på Rhodos? Kommentera gärna!

Resan görs i samarbete med Ving, men åsikterna är som allltid mina egna!

1 kommentar

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...