Recension Agrikultur på Roslagsgatan – där nytänkandet tar över

Dela inlägget:

Häromdagen testade vi det senaste tillskottet i krogstockholm – Agrikultur, som öppnade i januari.

Agrikultur - exteriör

I Chez Bettys gamla lokaler på Roslagsgatan i Stockholm ligger nu Agrikultur som drivs av Filip Fastén, vinnare av Årets kock 2014. Här serveras en fast 4-rätttersmeny som ändras ofta. Konceptet verkar lovande så vi bokar in oss en onsdag för en middag med goda vänner.

När vi går in lokalerna slår en tung röklukt emot oss. Det är vedugnen i hörnet som används till de flesta av rätterna (troligtvis i kombination med lite dåligt drag i skorstenen) som ligger bakom denna lukt.

Menyn inleds med två amuser:

Amuser på Agrikultur

Friterad fläsksvål med gulärtspurre, äpple pepparrot, senapsfrö samt Vedugnsbakad rotselleri med picklade granskott och fänkålspollen. Intressant, men inte supergott.

Sedan kommer första rätten – som är helt fantastisk – in. Den ser inte så kul ut men är en perfekt kombination av jordärtskocka, vedugnsgrädde, flower sprouts, grönpeppar och rostade sesamfrön.

P1020680

Perfekt balans och härliga smaker. Sätter ribban för resten av middagen högt. Men tyvärr så fortsätter det inte i samma höga nivå.

Nästa rätt är skreitaco, men utan skrej.

P1020688

Jag frågar var fisken är men får beskedet att den kommer i nästa rätt!

P1020690

Här kommer det in en fin bit skrej, bakad i vedugn som serveras med en god buljong. Dock saknas det här något som bryter av, typ en majonnäs eller liknande. Bara fisk, grillad lök och buljong blir lite trist.

Dags sedan för kötträtten som för mig brukar vara höjdpunkten på en meny som denna. Fläsksida dessutom som ju kan vara fantastiskt! Tallriken skulle nog juryn i Sveriges Mästerkock skickat tillbaka – inte snyggt men vi hoppas på goda smaker.

P1020701

Vi får oss berättat att denna fläsksida (som på bilden är gömd bakom kål) är rimmad med dill och sedan bakad i vedugnen över natten på eftervärmen. Dock kallnade nog vedugnen snabbare än väntat för denna fläsksida var inte bakad nog länge, så den var inte så mör och läcker som en fläsksida kan bli och dillsmaken från lagen var ingen höjdare. Till detta en gröt på pärlgryn.

Desserten är dock riktigt läcker – glass med blåbär med kamomill.

P1020707

Överlag en lite svajig meny där kreativiteten och intresse för annorlunda råvaror och tillagningssätt ibland går före smak.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

Vardag med Guldkant –  Catarina Königs bakade spetskål

Catarina König är en kokboksförfattare som gjort flera kokböcker efter att hon vann Sveriges Mästerkock 2016 och den...

Brooklyn Lager 35 år – ikonen Garrett Oliver till Stockholm

Brooklyn Lager är en öl med rötterna djupt förankrade i stadsdelen Brooklyn, New York City. Denna öl har...

Saker att göra i Golfe de Morbihan – 10 tips

Golfe de Morbihan - en stor vik på Bretagnes västra kust. Para 2,5 timmar med tåg från Paris...

Negroni Sour – Negroni och whisky sour i ett

Negroni Sour är en drink där man tar det bästa från en Negroni och lägger till syra, sötma...