Nyårstraditioner från hela världen

Dela inlägget:

När jag var liten brukade vi smälta tenn på nyårsafton vid tolvslaget och sedan hälla det i kallt vatten. Det stelnade omedelbart i en märklig form och denna skulle man sätta vid ett ljus. Skuggan skulle i sin tur vara en ledtråd om vad nästa år skulle innebära. Jag tyckte det var så spännande och är ett av mina tydligaste barndomsminnen. Min farfar kom från Estland så jag gissar att denna tradition kommer därifrån.

Nyårstraditioner från hela världen

Många länder har klart intressanta nyårstraditioner som jag roade mig att läsa på om. Men att hitta en trovärdig källa var inte det lättaste. Många märkliga traditioner som jag inte hört talas om ville jag dubbelkolla och när jag försökte hitta mer info hamnade jag bara på andra bloggar med liknande listor helt utan referenser.

Några av de märkligaste nyårstraditionerna (som jag är lite skeptisk till):

  • I Colombia bär man runt på en resväska hela nyårsafton i hopp om att få resa ofta det kommande året
  • I Danmark kastar man porslin mot ytterdörren hos vänner och familj. Ju mer krossat porslin på 12-slaget utan för dörren – ju mer tur!
  • I Chile firar man nyår med sina döda släktingar genom att sova över på kyrkogården
  • I Estland ger det tur att äta ofta på nyårsafton. Helst ska man äta 12 gånger för maximal tur
  • I Sydamerika tror man att färgen på de underkläder man bär på nyårsafton sätter riktningen för det kommande året. Röda underkläder betyder att du hittar kärlek. Guld betyder rikedom, vit betyder ett konfliktfritt år.

Nyårstraditioner från hela världen

Här finns några intressanta listor – ta dem med en nypa salt!

Spanien – äta 12 vindruvor vid tolvslaget

En kul nyårstradition som jag hört från flera håll är den spanska traditionen att äta 12 vindruvor vid tolvslaget, en druva vid varje slag. Lyckas man med det får man extra tur det kommande året! Traditionen skapades på 1800-talet då vinodlare i Alicante hoppades att ritualen skulle förbättra skörden det kommande året. Eller var det en kampanj för att öka försäljningen av vindruvor? Det menar vissa ”källor”.

Nyårstraditioner från hela världen

Nyårslöften – den mest utbredda nyårstraditionen

Att ge sig själv ett nyårslöfte om en bättre version av sig själv det kommande året är nog dock den mest utbredda nyårstraditionen. Läs mer om de 10 vanligaste nyårslöftena – och hur du håller ditt nyårslöfte  – här.

Har du på några roliga nyårstraditioner? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...