fbpx
Matochresebloggen
Bastu Helsingfors Okategoriserad

Löyly i Helsingfors – drömmen för en bastufantast

Äntligen tillbaka på Löyly i Helsingfors – en stor bastubyggnad vid havet i centrala Helsingfors. Jag var här i höstas med barnen och kände att hit ville jag gärna tillbaka (för barnen tröttnade mycket tidigare än jag!) så det var perfekt att första kvällen på Ping festival 2018 (mer om den i nästa inlägg) hade lagts här!

Jag älskar verkligen att basta, speciellt när man kan hoppa i havet för att svalka sig då och då. Jag var sugen på att gå in direkt när vi kom, men vi startade med en välkomstdrink på terassen mot havet. En alkoholfri variant (otippat här i Finland!) på björksav, lingon och rosmarin som tydligen ska vara bra inför en lång bastu.

Löyly i Helsingfors

Sedan bytte jag om och hoppade in i rökbastun som jag hade för mig själv första kvarten – lyxigt!

Rökbastun värmer man upp med het rök och som vädras ut innan man börjar basta. Men röken sitter kvar i väggarna och det är en intressant och annorlunda grej att basta i en rökbastu. För mig som gillar rökig whisky är detta perfekt!

Löyly i Helsingfors

Bad i havet vid Löyly

Efter en kvart i rökbastun var jag så varm att det inte var några konstigheter att ta ett dopp i den sjugradiga finska bottenviken utanför. Men tio simtag ut räckte, sedan sprang jag iskall in i bastun igen!

Bad i havet vid LöylyLöyly i Helsingfors

Mer bastu

Hör finns även två vanliga finska bastus, den ena i vanliga fall privat som man kan hyra om man är ett gäng som vill basta ifred.

Löyly i Helsingfors

Vill man inte hoppa i havet för att kyla ner sig finns en ice-bucket!

När5 man tröttnat på att basta finns en mysig lounge och även en stor restaurang med bord både inne och ute med utsikt över havet.

För mig är det dock bastu och bad som är huvudfokus här. Längtar redan tillbaka!

Vill du ha fler förslag på saker att göra i Helsingfors? Kolla in dessa 10 tips!

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar