Den botaniska trädgården och palatset i Baltjik

Dela inlägget:

Baltjik är känt för att vara platsen för den största botaniska trädgården i Balkan och ligger i anslutning till palatset där den forne rumänske drottningen Maria höll till på 1920-talet, när denna del av Bulgarien tillhörde Rumänien.

1955 började man anlägga en botanisk trådgård och idag är det en fantastisk plats att besöka, med över 4900 olika sorters blommor, buskar och träd, ett stort växthus med enorma kaktusar, en litet hus där man kan prova bulgariskt vin och en härlig vy över havet. Det finns även flera mysiga restauranger och en strand i anslutning.

Den botaniska trädgården i och palatset i Baltjik

Den botaniska trädgården är totalt 19,2 hektar stor och man tar sig mellan de olika delarna genom portaler som ramar in trädgårdarna.

En av Europas största kaktusodlingar

I trädgården finns ett stort växthus som innehåller en av Europas största kaktusodlingar.

Queens Wine House

I en av de forna palatsbyggnaderna finns idag Queens Wine House, som erbjuder gratis vinprovningar av lokalt odlade viner och intressanta likörer som man såklart även kan köpa på plats. Det drivs av en driftig Bulgarisk kvinna som odlar sina viner på mark experter dömt ut för vinodling – men lyckas riktigt bra. Förutom vin experimenterar hon med olika dessertviner med mandel, aroniabär och körsbär. Här gjorde vi såklart ett stopp – skönt också med lite svalka i det gamla stenhuset i hettan!

Vackra vyer mot havet

Trädgården fortsätter ner mot havet och här finns bland annat mängder med rosor. Bulgarien har en stor rosproduktion i mellersta av landet i ett område som kallas ”rose walley”. Där odlas rosor som blir till rosolja – hälften av världens produktion av denna olja görs i Bulgarien.

Strand vid den botaniska trädgården

Blir man badsugen finns även en liten strand här,. med solstolar och parasoll man kan hyra,.

Palatset i Baltjik

Den forna drottningens palats finns kvar nere vid havet och det kan man gå in i. Inte så stort som man tänker att ett palats ska vara, men kul att se och få en känsla för hur kungligheter här levde för 100 år sedan.

Labyrinten i Balchik

Nära palatset finns även en ”labyrint”, med små gångar, spångar över vatten och en terrass mot havet.

Gillar man vackra trädgårdar är detta ett ”måste” när ni kommer till Bulgariens kust. Baltjik ligger ungefär en timme med bil från Varna och kan med fördel kombineras med att besöka Aladzha-klostret – ett gammalt kloster inhugget i berget. Mer om det i ett kommande inlägg!

Resan till Bulgarien var en pressresa. Alla tankar och synpunkter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...

Pelago takbar vid Slussen  – Stockholms hetaste takbar 2024

Pelago Takbar öppnade sommaren 2024 vid Slussen och blev snabbt sommarens snackis vad gäller takbarer. Inte bara för...