Rökta räkor på grillen – så enkelt och gott!

Dela inlägget:

Har du testat att göra egna rökta räkor på grillen? Vi gör det flera gånger varje sommar och det är verkligen löjligt enkelt och räkorna blir goda. Så här enkelt är det!

Rökta räkor på grillen – så enkelt och gott!

Man kan såklart köpa färska räkor och lägga stor tid på att röka dem i en riktig fiskrök. Men vi kör detta på vanliga frysta räkor som får tina en stund innan vi lägger dem på grillen. Ja, man kan till och med slänga på havlfrysta räkor om man inte har tinat dem klart innan. Grillen är väldigt förlåtande. Se bara till att ta de finaste frysta räkorna ni kan hitta, av modellen större räkor.

Man behöver inte röka räkorna så länge, så jag brukar ta vanligt grillkol som går snabbt att få fart på men som inte brinner så länge.

När det är fin glöd häller jag upp grillkolen på ena sidan av grillen och lägger även på två vedträn av björk och en stor blötlagd kvist enris. På den andra sidan av grillen lägger jag på räkorna. De ska alltså få indirekt värme och rök – inte ligga ovanför grillkolen. Sedan på med locket på grillen snabbt så inte enriset brinner upp utan bara pyr och ryker. Efter ca 20 minuter har räkorna fått en härlig färg och grillsmak.

Under tiden de röks slog jag en majonäs och gjorde aioli samt ett enkelt vitlöksbröd på färdigköpt surdegsbaguette som jag penslade med vitlökssmör innan jag grillade det i ugnen.

Rökta räkor på grillen

Dessa räkor serveras lämpligen med ett glas vitt, min favorit till räkor är en Riesling som ”Duett” från Leth som är ett vin på riesling och veltliner. Friskt och riktigt gott till rökta räkor!

En så enkel middag – eller en god förrätt!

Ingen en i närheten?

Vi har flera enar på tomten, men finns inte det i in närhet kan man köpa rökspån för att få en god smakrik rök.

Röka fler saker på grillen?

Ja, med denna metod kan man röka vad man vill på grillen. Kött, kyckling, aubergine eller majs. Gillar man rökt mat kan detta bli nästan lite beroendeframkallande!

Recept på rökta räkor på grillen

Rökta räkor på grillen

Rökta räkor på grillen

Så här gör du egna rökta räkor på grillen
5 from 1 vote
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Kök Medelhavskost
Portioner 4

Equipment

  • 1 Klotgrill med lock
  • 1 Grillkål
  • 1 Kvist enris eller rökspån
  • 2 Ev två vedträn av björk

Ingredienser
  

  • 1 kg räkor
  • 1 hög grillkol
  • 1 kvist enris

Instruktioner
 

  • Tänd grillkolen. När det är glöd, häll ut dem på ena halvan av grillen. Lägg på en kvist enris och ev på några vedträn av björk
  • Häll ut räkorna på andra sidan av grillen. Gör detta snabbt så inte enriset hinner brinna upp – på med locket direkt!
  • Rök i 15-20 minuter till räkorna fått en fin färg och är varma
  • Servera med aioli, vitlöksbröd och ett gott vitt vin!
Keyword Räkor, Rökta räkor

1 kommentar

Lämna ett svar

Recipe Rating




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Sex saker som gör tågen i Uzbekistan bättre än de svenska

I Uzbekistan tog vi deras moderna snabbtåg mellan de tre olika städerna vi besökte och detta tåg var...

Bukhara i Uzbekistan – min favoritstad i detta land!

Bukhara är en av de äldsta städerna i Uzbekistan och har en rik historia som sträcker sig över...

Samarkand i Uzbekistan – en riktig pärla

Samarkand i Uzbekistan är en av de äldsta bebodda städerna i världen och har en historia som sträcker...

Resa till Uzbekistan – 20 fakta om landet som resmål

Funderar du på en resa till Uzbekistan? Då är detta inlägg för dig! Jag kom just hem från...