Julbordskryssning med Strömma M/S Östanå

Dela inlägget:

I går var jag på mitt första julbord för i år och samtidigt det första julbordet ombord en av Strömmabåtarna – M/S Östanå. Man går på båten på Strandvägen, mitt i stan och tuffar sedan runt i Stockholms skärgård under två timmar när julbordet serveras (i alla fall på en lunchtur som den jag var på).

Julbordskryssning med Strömma

Julbordskryssning med Strömma M/S Östanå

Båten är K-märkt och det känns nästan som att gå tillbaka i tiden när man stiger in i båten.

Julbordskryssning med StrömmaJulbordskryssning med Strömma

Mörk träpanel på väggarna, manglade vita dukar på borden, personal i uniform och lite lugn klassisk julmusik i bakgrunden. Här har man lagt stor energi att göra i stort sett allt från grunden på julbordet, från senap och sill till julskinkan.

Julbord i sju turer på Strömma M/S Östanå

Jag var här för att testa julbordet ombord, som börjar med en mugg glögg som serveras vid bordet.

Julbordskryssning med Strömma

Sedan började julbordet, som jag såklart åt i sju turer!

Tur 1: Sill

Sillen kommer här serverad som en liten bordsbuffé, med sex sorters sill, små kuber av västerbottensost och kokt potatis. Älskar konceptet med bordsbuffé!

Julbordskryssning med StrömmaJulbordskryssning med Strömma

Skulle varit perfekt med en av deras nubbar till, men denna lunchkryssning körde jag alkoholfritt och tog in en Melleruds alkoholfri pilsner. Bra det med!

Tur 2: Fisk

Resten av julbordet serverades en trappa ner där buffén fanns.

Julbordskryssning med StrömmaJulbordskryssning med Strömma

Detta var en relativt liten buffé, men ändå med det mesta jag gillar.

Julbordskryssning med Strömma

På tur 2: Gravad, rökt inkokt och ugnsbakad lax, ägg och olika såser. (Dock inte inlagd strömming som är en av mina favoriter på julbordet eller några skaldjur).

Tur 3: Kallskuret

Det gäller att ta riktigt små portioner för att orka sig igenom hela julbordet, men på det kallskurna var det svårt att hålla igen. Fina tunna skivor hemkokt julskinka, karre, sallader och patéer. Denna del var jag helt nöjd med.

Julbordskryssning med Strömma

Tur 4: Småvarmt

Mångas favoritdel på julbordet – prinskorv, köttbullar, revbensspjäll, jansson och grönkål i olika former. Här fanns även dopp i grytan om man var sugen. Goda hemrullade köttbullar och kul med hemgjord senap.

Julbordskryssning med StrömmaJulbordskryssning med Strömma

Tur 5: Ost

Ostdelen var kanske i minsta laget, med bara tre ostar att välja på. I nivå med vad vi ofta har på vårt julbord hemma. Men de ostar som fanns var goda och räckte för mig!

Julbordskryssning med Strömma

Tur 6: Dessert.

Även dessertdelen var lite begränsad. Här fanns risgrynsgröt och inlagda päron, men inte ris a la Malta – som i Livsmedelsföretagens undersökning rankades som det ”populäraste julgodiset” bland svenskar över 40 år.

Julbordskryssning med Strömma

Så här långt in på julbordet var dock jag mätt, så det gjorde inte mig något och jag är personligen heller ingen stor fantast av ris a la Malta.

Tur 7: Godiset

Ja, efter ett stort julbord är godiset något jag ser fram mot mer än desserten. Det fanns bra utbud av kvalitativt julgodis här, med knäck, hemgjorda tryfflar, brända mandlar med mera.

Julbordskryssning med StrömmaJulbordskryssning med Strömma

Sammantaget om julbord ombord Strömma M/S Östanå

Detta julbord var faktiskt över förväntan, både vad gäller miljö och själva maten. Riktigt mysigt och lugnt ombord, detta skulle vara perfekt att ta med hela släkten och alla småkusiner på.

Julbordskryssning med Strömma

Trevlig och alert personal och ett julbord som i och för sig var lite begränsat, men (nästan) allt jag gillar fanns där och det märktes att mycket var hemlagat med kärlek!

Läs mer om julbord

Så här äter du julbord i Sju Turer

Stockholms bästa julbord

Trender inom julmat 2018

Fler bloggar om Julbordskryssningar:

Diana åkte på en annan av Strömmas båtar M/S Waxholm III. Läs om den julbordskryssningen här.

Lina var på samma kryssning som jag ovan men testade förra året M/S Prins Carl Philip. Läs mer om den kryssningen här.

Tack Strömma för möjligheten att testa julbordet, som du kan läsa mer om här

2 kommentarer

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...