Matochresebloggen
Grekland Mat Rhodos

10 rätter att testa i Grekland

Att testa lokal mat när man är ute och reser är ju halva nöjet med resandet och i Grekland finns det så mycket lokala råvaror och rätter som verkligen är genuint grekiska. Här kommer en lista med 10 rätter/saker som jag ser fram mot att äta i helgen!

1. Grillat kött!

Grillat kött kommer i flera olika skepnader och namn som Souvlaki, Gyro och Kebab. Min favorit är souvlakin, även om gyron är perfekt som nattamat och kebaben kanske går hem bäst hos barn eller gamla som inte gillar tuggmotstånd!

Souvlaki

Souvlaki är grillspett – på lamm, kyckling nöt eller fläskkött. Serveras ofta med sallad och pommes.

Souvlaki

Gyro

En gyro är som en typisk svensk kebab –  kött som pressats samman till en klump som grillas och som skivas tunt innan det serveras. Ofta i ett pitabröd ihop med tomat, lök, tsatsiki och pommes.

Gyro

Kebab

En kebab i Grekland är gjort av malet kött som kryddats och formats till ett avlångt spett. Alltså inte det vi i Sverige kallar kebab, vilket snarare är det som grekerna kallar gyro!

2. Saganaki

Saganaki är en bit friterad ost. En klassisk förrätt som mättar lite väl bra…

3. Grillad fisk och skaldjur

Hel grillad fisk eller bläckfisk. Eller små grillade sardiner. Eller grillade räkor. Ser verkligen fram mot grillad fisk i solnedgången med ett glas iskallt vin!

Bläckfisk

4. Feta Me Meli

Filodeg, fylld med fetaost med honung och sesamfrön. Är tänkt som en förrätt, men är också en perfekt osträtt innan desserten!

5. Mousakka

Som lasagne, men med äggplanta och potatis istället för pasta.

6. Tzatsiki

Tzatsiki – kanske den grekiska rätt vi gör oftast på sommaren. Detta kommer vi nog äta varenda dag nere på Rhodos. När ni gör det själva, glöm inte att låta den rivna gurkan rinna av ordentligt, salta så går det snabbare. Pressa sedan ur så mycket vatten ni kan innan ni blandar med grekisk yoghurt och vitlök.

tzatziki

7. Grekisk sallad.

Krispig sallad, tomater, rödlök och en stor bit färsk fetaost. Enklare och godare blir det inte en het sommardag.

Grekisk sallad

8. Oliver

Grekland har en stor olivproduktion och det verkar som att de sparar de bästa oliverna för sig själva, för sällan smakar man så goda oliver som på plats. En given start på varje middag!

Oliver

9. Dolmathakia

Vindolmar fyllda med ris, nötter och kryddor. Äts varma eller kalla.

10. Taramosalata

Taramosalata är en röra som görs på fiskrom, olivolja, citron och potatis eller bröd. Perfekt att doppa lite nygräddat bröd i eller att ha som en av flera smårätter.

Vad dricker man då till denna härliga mat? Det ska vi testa i helgen. Det finns en del vingårdar som vi ska försöka hinna besöka, säkert några lokala ölsorter och – såklart – ouzo!

Bilderna är länkade från andra sidor, men i inläggen efter vår resa blir det såklart egna bilder. 

Vad äter du helst i Grekland? Kommentera gärna!

You Might Also Like...

4 Comments

  • Reply
    Helena FREEDOMtravel
    4 juli, 2016 at 19:25

    Vi har bara varit 2 dagar i Grekland (!) och på campingen där vi bodde fanns bara italienskt mat, lite trist faktiskt… Men i Albanien fick vi en hel del typiskt grekiska saker också, typ fetaost till frukost/lunch/middag, grekisk sallad, oliver och mycket grillat. Den där friterade osten ser god ut måste jag säga 🙂

    www,freedomtravel.se

    • Reply
      christianmuda
      4 juli, 2016 at 19:40

      Där ser man Helena – viktigt att välja campingplats med omsorg då! Ja, osten ser jag lite extra fram emot!

  • Reply
    Yasmin/We are Nodes
    5 juli, 2016 at 18:00

    Riktigt bra lista – jag ska pricka av hela den när vi åker till Rhodos i sommar! En riktigt bra blogg! //Yasmin, We are Nodes (http://blog.wearenodes.com)

    • Reply
      christianmuda
      5 juli, 2016 at 19:01

      Så kul att höra Yasmin. Jag hoppas jag kan toppa listan med egna upplevelser på plats. Trevlig resa!

Leave a Reply