10 rätter att testa i Grekland

Dela inlägget:

Att testa lokal mat när man är ute och reser är ju halva nöjet med resandet och i Grekland finns det så mycket lokala råvaror och rätter som verkligen är genuint grekiska. Här kommer en lista med de 10 rätter n i måste testa i Grekland!

1. Grillat kött!

Grillat kött kommer i flera olika skepnader och namn som Souvlaki, Gyro och Kebab. Min favorit är souvlakin, även om gyron är perfekt som nattamat och kebaben kanske går hem bäst hos barn eller gamla som inte gillar tuggmotstånd!

Souvlaki

Souvlaki är grillspett – på lamm, kyckling nöt eller fläskkött. Serveras ofta med sallad och pommes.

Souvlaki

Gyro

En gyro är som en typisk svensk kebab –  kött som pressats samman till en klump som grillas och som skivas tunt innan det serveras. Ofta i ett pitabröd ihop med tomat, lök, tsatsiki och pommes.

Gyro

Kebab

En kebab i Grekland är gjort av malet kött som kryddats och formats till ett avlångt spett. Alltså inte det vi i Sverige kallar kebab, vilket snarare är det som grekerna kallar gyro!

2. Saganaki

Saganaki är en bit friterad ost. En klassisk förrätt som mättar lite väl bra…

3. Grillad fisk och skaldjur

Hel grillad fisk eller bläckfisk. Eller små grillade sardiner. Eller grillade räkor. Ser verkligen fram mot grillad fisk i solnedgången med ett glas iskallt vin!

Bläckfisk

4. Feta Me Meli

Filodeg, fylld med fetaost med honung och sesamfrön. Är tänkt som en förrätt, men är också en perfekt osträtt innan desserten!

5. Mousakka

Som lasagne, men med äggplanta och potatis istället för pasta.

6. Tzatsiki

Tzatsiki – kanske den grekiska rätt vi gör oftast på sommaren. Detta kommer vi nog äta varenda dag nere på Rhodos. När ni gör det själva, glöm inte att låta den rivna gurkan rinna av ordentligt, salta så går det snabbare. Pressa sedan ur så mycket vatten ni kan innan ni blandar med grekisk yoghurt och vitlök.

tzatziki

7. Grekisk sallad.

Krispig sallad, tomater, rödlök och en stor bit färsk fetaost. Enklare och godare blir det inte en het sommardag.

Grekisk sallad

8. Oliver

Grekland har en stor olivproduktion och det verkar som att de sparar de bästa oliverna för sig själva, för sällan smakar man så goda oliver som på plats. En given start på varje middag!

Oliver

9. Dolmathakia

Vindolmar fyllda med ris, nötter och kryddor. Äts varma eller kalla.

10. Taramosalata

Taramosalata är en röra som görs på fiskrom, olivolja, citron och potatis eller bröd. Perfekt att doppa lite nygräddat bröd i eller att ha som en av flera smårätter.

Vad dricker man då till denna härliga mat? Lokalt öl och vin såklart. I Grekland finns massor med vingårdar och jag kan varmt rekommendera att besöka några av dem om ni har vägarna förbi. Läs om Vingårdar vi besökt på Rhodos här. 

Vad äter du helst i Grekland? Kommentera gärna!

5 kommentarer

  1. Vi har bara varit 2 dagar i Grekland (!) och på campingen där vi bodde fanns bara italienskt mat, lite trist faktiskt… Men i Albanien fick vi en hel del typiskt grekiska saker också, typ fetaost till frukost/lunch/middag, grekisk sallad, oliver och mycket grillat. Den där friterade osten ser god ut måste jag säga 🙂

    www,freedomtravel.se

    • Där ser man Helena – viktigt att välja campingplats med omsorg då! Ja, osten ser jag lite extra fram emot!

    • Så kul att höra Yasmin. Jag hoppas jag kan toppa listan med egna upplevelser på plats. Trevlig resa!

  2. Undvik alla ställen som säljer en tallrik med kött, sallad, pommes frites, ris etc ihop. Greker äter inte så. Kött, fisk etc beställs separat. Sen väljer du tillbehör. Pröva gärna grönsaker bakade i ugn – briam – eller kokta och marinerade – chorta. Grekisk sallad äts aldrig som enda rätt. Ni beställer en sallad som tillbehör och delar på den.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...