Whiskyprovning på Destillat Stockholm

Första gången jag smakade whisky var för massa år sedan på en segelbåt på vägen över till Visby. Då var det en Johnny Walker Red Label i glaset och det var ingen omedelbar kärlek. Åren gick och jag tyckte inte att whisky var speciellt intressant. Men för drygt 13 år sedan började vi i ett litet kompisgäng arrangera egna whiskyprovningar där vi testade Single malt – favoriterna var de riktigt rökiga. Vi började även åka på resor till Skottland där vi besökte destillerier och whiskybarer med enorma utbud.  Vi lärde oss mer och mer om whisky och drycken blev alltmer intressant. För 11 år sedan köpte vi ett eget fat på destilleriet Bruichladdich på Islay i Scottland och de flaskorna fick vi hem förra året. Två till fat ligger på lagring, ett till på Bruichladdich och så ett på Glengoyne.

Whiskyprovning på Destillat Stockholm.

Nu i helgen var det premiär för mässan Destillat Stockholm på Waterfront nere vid Centralstationen. Jag har tidigare bara varit på en liknande mässa, ute i nacka strand, som var rätt stökig. Men detta arrangemang mitt i stan ville vi testa och gick dit redan vid lunchtid på lördagen. Klart bättre upplägg och lagom med folk. Vid entrén fick man ett glas som man gick runt med och köpte smakprover av det man tyckte såg intressant ut. Priserna låg mellan 10-100 kronor per cl och man kunde hos de allra flesta utställarna köpa så lite som 1 cl (som vi dessutom i många fall delade på), så vi kunde prova många sorter utan att bli varken berusade eller att det blev så kostsamt. Tiden bara rann iväg när personerna i montrarna var väldigt pålästa om det som serverades och vi kunde ställa massor med nördiga frågor!

 Destillat Stockholm  Destillat Stockholm

Fokus på  Destillat Stockholm var sprit – gin, rom, grappa, cognac och whisky. Vi fokuserade dock endast på whiskyn! Här kommer höjdpunkterna!

Ben Riach – fruktig och supergod!

Ben Riach grundades redan 1898 och ligger i Speyside i norra Skottland. Med åren har det blivit en av våra absoluta favoritwhiskies och på  Destillat Stockholm passade vi på att prova några  sorter vi inte provat tidigare. En 22-årig som slutlagrats på Muscatelfat var riktigt bra, men den vi provade sen, en Ben Riach Cask strenght Olorosso sherrylagrad (till höger nedan) var helt fantastisk! Även den i mitten som var snarlik men lagrad på PX-fat var riktigt bra.

Ben Riach på Destillat Stockholm

Glen Dronach – Dyrast inte alltid bäst

Samma importör som tar in Ben Riach har även Glen Dronach i sin portfölj (och det är samma ägare) och de hade med en 30-årig Glen Dronach som var en av de mest exklusiva flaskorna på mässan. Vi testade en liten skvätt av denna raritet, men som många äldre whiskeys tycker jag inte att det riktigt är värt priset – den Ben Riach vi smakade innan var klart godare, till mindre än halva priset.

Glen Dronach 1985 på Destillat Stockholm

Lagavulin på Destillat Stockholm

Lagavulin har alltid hört till mina favoriter. Deras 16-åriga standardwhisky har varit med i otaliga whiskyprovningar och här på mässan fanns två sorter jag inte provat tidigare, en 8-årig och en destilleriers edition lagrad på PX-fat. Den sistnämnda var ganska lik standardwhiskyn men den 8-åriga var riktigt intressant, 48% alkoholhalt istället för 43% som de andra två – krävs nästan när den är så ung. En av favoriterna på mässan!

Lagavulin på Destillat Stockholm

Lagavulin på Destillat Stockholm

Talisker på Destillat Stockholm

Även Talisker är en stor favorit och deras ”Storm” har vi haft i flera provningar. Den vanliga 10-åriga känns inte så spännande men de hade med en Talisker Port Ruighe vi testade som legat sista året på ett portvinsfat. Riktigt bra!

Talisker på Destillat Stockholm

Svensk Whisky på Destillat Stockholm

Det startade med Mackmyra, men nu finns hela 10 whiskytillverkare i Sverige, varav de flesta drivs i liten skala. Mackmyra och Box är de som det skrivits mest om, men här på mässan fanns även lilla whiskytilllverkaren Smögen. Kännetecknande för alla svenska destillerier är att deras whisky är ung, men man jobbar på olika sätt med exempelvis små fat för att påskynda processen. Undantaget Mackmyra som nu har en 12-årig whisky, men den är mer undantaget som bekräftar regeln!

Smögen – ung men bra!

Smögen är ett litet destelleri där en person jobbar heltid och resten av ägarna har det som hobby. De producerar 10.000 liter per år och hade med sig fyra sorter till mässan, bland annat Smögen ”Triple”, som består av trippeldestillerad, rökig whisky, lagrad 5 år på Sauternesfat. Bra för att vara så ung och kul att gynna svenska tillverkare, men de kan ännu inte mäta sig mot t ex Lagavulin.

Smögen på Destillat Stockholm

Mackmyra på Destillat Stockholm

Mackmyra har tre sorter i sitt standardsortiment och jobbar nu mycket med att sälja in tunnor till whiskyintresserade som vi. Man har olika tunnor man kan välja mellan som ger whiskyn olika karaktär, och på plats fanns exempel på whiskies lagrade i de olika tunnorna, som kan ge en viss försmak hur ens egen whisky skulle kunna smaka efter lagring. Vi provade en sort lagrad på Amerikansk ek och den är god, men igen – det känns lite att processen är forcerad och att whiskyn är ung.

Mackmyra på Destillat Stockholm
Mackmyra på Destillat Stockholm

Mackmyra på Destillat Stockholm

Riktigt kul att prova alla dessa intressanta och goda sorter. Nu blev jag verkligen sugen på att åka tillbaka till Skottland, det var tre år sedan vi var där sist. (Tyvärr var det innan jag startade bloggen så jag har inget reportage från den tiden att länka till).

Vad har du för whiskyfavoriter? Kommentera gärna! 

 

2 kommentarer

  1. Så proffsigt det såg ut. Håller med om att Nacka kändes kaosaktigt. Ta dig nu till Ven. 😉
    Jag är svag för Bunnahabhain. själv.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Hernö Gin Bar vid Slussen – Hernö Gins flaggskepp i Stockholm

För två år sedan öppnade Hernö Gin Bar vid Slussen som är Hernö Gins flaggskepp i Stockholm. På...

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...