Restaurang Allegrine – Danyel Couets nya restaurang med rötterna i det franska köket

Dela inlägget:

Allegrine är namnet på Danyel Couets restaurang vid det lilla torget på Kammakargatan. Här serveras enligt ägarna ”god mat med tydliga rötter i det franska köket, tolkad och tillagad på vårt personliga vis” och i fredags var jag och en vän här för att prova några rätter ur menyn.

Restaurang Allegrine har snabbt blivit populär men vi lyckas ändå boka platser vid köksbaren samma dag. Är man bara två personer tycker jag nästan det är roligare att sitta på detta sätt med fin vy över köket!

Restaurang Allegrine - Danyel Couets nya restaurang

Det finns mycket som ser gott i menyn, och vi bestämmer oss för att köra på med fyra förrätter var istället för förrätt och varmrätt. En trevlig servitris hjälper oss med vinval. Hennes första förslag är ett vin som kostar 1200:- per flaska. Kanske för att vi bägge kom direkt efter jobbet i skjorta och kavaj eller så gillar de flesta gästerna här dyra viner. Lite väl dyrt tycker dock vi och hon anpassar sedan råden efter vår budget.

Restaurang Allegrine - Danyel Couets nya restaurang

Gaufrette på Allegrine

Jag frågar vilka rätter som är mest populära och får tips att inte missa gaufretten (195:-). En bakpotatis som man skär i en maskin så den blir en lång sträng, som man sedan trär på en pinne och friterar, innan man toppar den med syrad grädde och sikrom. Supergott och kul servering. Ganska likt ett drinktilltugg några vänner till oss ofta gör med krispiga lantchips som toppas med samma tillbehör.

Gaufrette på Allegrine

Förutom för- och varmrätter har man en del i menyn som är ”kvällens råvaror”. Min vän tar in en av dessa – pilgrimsmusslor med soja, grädde och caviar (215:-). Snygg rätt, men inte så lyckad smakmässigt då dessa tillbehör inte riktigt lyfter den råa musslan. Hade musslan istället serverats hel och vänts i en het panna så den fick lite yta skulle jag nog gillat rätten bättre.

Restaurang Allegrine - Danyel Couet

Jag älskar bläckfisk och tar ofta in det om det finns på menyn. Nackdelen med det är att jag blivit ganska kräsen då jag smakat otaliga varianter av bläckfiskrätter. Grillad bläckfisk med ostron, gurka och koriander (150:-) låter som en grym komposition och den är god, men jag hade önskat mer grill-karaktär och yta på bläckfisken som nu snarare kändes kokt.

Restaurang Allegrine - Danyel Couets

Steak tartare med anklever och tryffel (180:-) är dock en riktigt fullträff med en frasigt täcke ovanpå det hackade köttet. Bäst av allt vi tog in!

Restaurang Allegrine - Danyel CouetsRestaurang Allegrine - Danyel Couets

Min sista rätt var ”Tupp och Tryffel”  en mustig löksoppa med picklat primörägg (120:-). Supergod och verkligen en rätt att värma sig med en kall vinterdag. Vin vän tog den enda rätt jag har lite svårt för – kalvbräss. I alla fall om den inte har fått ordentlig yta. Här kom den in med ärtor och äpple (170:-). men skulle i vårt tycke varit krispigare och lite hårdare stekt, men det är ju en smaksak. Tillbehören funkade bra till.

Restaurang Allegrine - Danyel CouetsRestaurang Allegrine - Danyel Couets

Efter dessa rätter var i proppmätta så vi orkade ingen stor dessert, men fick in små fina kakor till kaffet som avslutning. perfekt när man bara vill ha något litet sött.

Restaurang Allegrine - Danyel Couets

Stämningen på Allegrine

Vi kom vid 18-tiden och var då bland de första när vi satt oss vid köksbaren, men inom en timme var det proppfullt i lokalen, Det är glad och uppsluppen stämning. Det är en klart hög medelålder och man ser få yngre par eller sällskap. Det är nog inte så oväntat med tanke på inriktningen med restaurangen:

Trendigt, klassiskt eller nytänkande, ord jag struntar i

Danyel Couet beskriver själv Allegrine så här: Trendigt, klassiskt eller nytänkande, ord jag struntar i. På restaurang Allegrine serverar jag och mitt team god mat med tydliga rötter i det franska köket, tolkad och tillagad på vårt personliga vis.

Det är helt klart en egen stil över flera av rätterna och det är gott men fortfarande känns det som man experimenterar lite för att hitta sin egen stil. Flera av rätterna skulle man behöva slipa lite på för att de ska bli fullpoängare. När vi exempelvis frågar servitrisen om pilgrimsmusslerätten är populär (då vi själva inte tyckte den var så lyckad) berättar hon att den är ny på menyn för denna kväll och att man dagen innan hade en annan variant på denna.

Det förklarar lite, men jag förväntar mig nästan att en restaurang med dessa ambitioner och så erfarna kockar provlagar alla rätter ett par gånger, tar in feedback och förbättrar rätten innan den läggs in på menyn.

Sammantaget om Restaurang Allegrine

Härlig stämning, fullsatt, trevlig och snabb personal, bra utbud av vin på glas (och massor med fina viner på flaska om man vill dra på). Kan nog bli riktigt bra när konceptet ”satt” sig och det vore kul att göra ett återbesök om några månader och prova mer av menyn.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Resa till Mauritius – alla mina tips

Mauritius är en riktig drömdestination om man längtar efter sol, bad, vackra stränder, fantastiska hotell och riktigt god...

Trogir i Kroatien – med en Unesco-skyddad Old Town

Staden Trogir i Kroatien ligger bara en halvtimme från staden Split och en kvart från den internationella flygplatsen...

Brac i Kroatien – Kroatiens tredje största ö

Brac är den tredje största ön i Kroatien och Milna på Brac är en av de mest populära...

Stockholms bästa spanska restaurang  –   La Tontería i Vasastan

Vilken är egentligen Stockholms bästa spanska restaurang? Ja, om man med riktigt bra menar en geniun spansk restaurang...