Matbaren Mathias Dahgren – tidlös stjärnkrog!

Det är 10 år sedan Mathias Dahlgren öppnade Matbaren och redan efter två år fick restaurangen en stjärna av Guide Michelin, en utmärkelse de behållit sedan dess. Vi var här för 7 år sedan och nu i veckan var det dags igen!

Redan innan man går in i matsalen märker man av den fantastiska servicen, på något sätt har de listat ut vad vi heter och tar våra rockar utan att ge oss en nummerbricka, de memorerar helt enkelt vems rock som tillhör vilken gäst.

Matbaren Mathias Dahgren

Inne i Matbaren ser det exakt ut som när vi var här sist. Designen kan beskrivas som tidlös med enkla nakna träbord, klarröda stolar och träpaneler på väggarna. Vid borden ligger en stor bricka med dagens meny och på den en liten papperspåse med knäckebröd, stämplad med dagens datum. Vår servitör är alert men avslappnad och vi pratar lite om det fina vårvädret innan vi beställer. Rätterna är av mellanstorlek och tanken är att man beställer en rätt i taget till man blir mätt.

Matbaren Mathias Dahgren Matbaren Mathias Dahgren

Innan maten kommer vår servitör in med nybakat surdegsbröd, som alltid på Mathias Dalgrens krogar, han är ju känd för att älska bröd. Mathias älskar gluten och laktos skrattar servitören när vi pratar om det goda brödet.

Beställer några av de mest populära rätterna på Matbaren

Då det var så länge sedan jag var här frågar jag servitören vad de mest populära rätterna är nu och vi tar in några av dessa. Jag börjar med en Hällstekt ren från Arvidsjaur. Otroligt mört kött, försiktigt tillagat med frasig lök, ostkräm och timjan. Fantastiskt gott! Men dyrt – 305:- för denna mellanrätt. Min vän tar saltkokta havskräftor med en dillmajonäs. Rikligt med perfekt kokta kräftor och en god majonnäs. Dyraste rätten på menyn – 335:-.

Matbaren Mathias Dahgren Matbaren Mathias Dahgren

Nästa rätt jag tar in är ”Steamed Pork Bun”- en liten ångad brödrätt med fläsksida, majonnäs och koriander som man äter direkt med händerna. Superläckert och är den billigaste rätten för 95:-. Min vän fortsätter med en grovmald tartar på kalvinnanlår som kommer in med ett berg frasig potatis över sig.

Matbaren Mathias DahgrenMatbaren Mathias DahgrenMatbaren Mathias Dahgren

Till dessert tar vi ugnsbakad vild choklad från Bolivia med tofféeglass, gräddfil och nötter. Perfekt gräddad chokladbakelse, lagom söt glass – ja, allt är genomgående så bra  som man kan vänta sig av en 1-stjärnig krog. Till kaffet kom det dessutom in lite sötsaker som små mandelkakor.

Matbaren Mathias Dahgren Matbaren Mathias DahgrenMatbaren Mathias Dahgren

Matbaren är fortfarande lika bra som jag mindes den, nu får jag se till att det inte tar sju år innan nästa besök!

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Hernö Gin Bar vid Slussen – Hernö Gins flaggskepp i Stockholm

För två år sedan öppnade Hernö Gin Bar vid Slussen som är Hernö Gins flaggskepp i Stockholm. På...

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...