Universal Orlando – tips inför besöket på världens bästa nöjespark

Orlando – kanske mest känt för Disneyworld men här ligger även den nöjespark som rankats till världens bästa av Tripadvisor – Universal Orlando.

Egentligen är Universal två parker som ligger bredvid varandra – Universal Studios och Universal Islands of Adventure. I juni 2017 öppnar ännu en Universalpark – vattenlandet Universal Vulcano Bay.

I detta inlägg berättar jag om några av parkernas bästa attraktioner, ger tips inför besöket om hur ni skippar köerna, hur ni kommer in på parkerna innan de öppnar för allmänheten och så lite bilder på vattenlandet som håller på att byggas.

Skippa Disney och gå all-in på Universal med större barn

För oss som dels har lite större barn – 8 & 11 år – och dessutom själva gillar nöjesparker med lite häftigare attraktioner var valet lätt – vi skippade Disneyland och gick all-in på Universalparkerna! Men, för att kunna åka allt så krävs att barnen är nog långa – här finns en guide till hur lång man behöver vara för respektive attraktion. Är man 54″ (137 cm) lång kan man åka allt och vår 8-åring hade just passerat den gränsen med 1 cm.

Harry Potter är stjärnan

I år är det Harry Potter som är stjärnan på Universal och man har byggt upp hela Diagon Valley i naturlig storlek på Universal studios, med små affärer, restauranger, tågstation och längst in finns parkens just nu populäraste attraktion – Harry Potter and the Escape from Gringotts. En 3D åktur som nog är det häftigaste jag åkt, där man verkligen får känslan att vara mitt i en Harry Potterfilm.

The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley

Från Diagon Valley kan man ta Hogwarts Express över till den andra parken – Universal Islands of Adventure. Även tågstationen är identisk med den i Harry Potter-filmerna, inklusive att gå till perrong 9,5 genom en tegelvägg.

Universal Orlando The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley

När man kommit genom väggen väntar ett tåg identiskt med det i filmen där animationer i vagnens ”fönster” ger illusionen av att färdas fram i Harry Potterland.

Universal Orlando The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley Universal Orlando The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley

Universal Orlando The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley
Många av besökarna är riktiga Harry Potter-fans, som den här familjen vi delade kupé med!

Universal Orlando The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley

Väl framme i den andra parken fortsätter sagolandskapet och ännu fler attraktioner, till exempel 3D attraktionen Harry Potter and the Forbidden Journey.

Universal Orlando Harry Potter Universal Orlando Harry Potter

Berg- och dalbanor på Universal Orlando

Det finns flera riktigt häftiga berg- och dalbanor på Universal Orlando. Många gillar The Hulk mest, med loopar, skruvar och djupdykningar under marken. Min favorit var dock Hollywood Rip Ride Rockit. En berg- och dalbana där man först väljer sin favoritmusik som spelas i högtalare i sätet, innan man skjuts rakt upp i luften!

Universal Orlando Berg- och dalbana THE INCREDIBLE HULK
Berg- och dalbanan THE INCREDIBLE HULK
Universal Orlando Berg- och dalbanan Hollywood Rip Ride Rockit
Berg- och dalbanan Hollywood Rip Ride Rockit

3D attraktioner på Universal Orlando

Fler och fler attraktioner blandar in 3D element i attraktionerna där man åker runt i vagnar med 3D glasögon på i miljöer med enorma filmskärmar som skapar en illusion av att man förflyttats till en djungel eller en kamp mot robotar i en storstad. Några av de coolaste (som tyvärr är helt omöjliga att fånga på bild) var ”Transformers: The Ride-3D” och ”Skull Island: Reign of Kong”.

Universal Orlando Kong

Blöta attraktioner på Universal Orlando.

De flesta nöjesparker har några attraktioner där det finns risk att få lite stänk på sig. På Universal Islands of Adventure har man tagit detta steget längre, man blir fullständigt genomblöt – i alla fall i Jurassic Park River Adventure som är en färd genom en fors i ”Jurassic Park”.

Universal Orlando - våta attraktioner
Blöta men glada efter en supercool forsfärd!

Detta var bara ett smakprov på alla attraktioner som finns på Universal Studios och Universal Islands of Adventure. Vill ni läsa mer om alla attraktioner finns det mer info på universalorlando.com. På Youtube finns även filmer på samtliga attraktioner; kan vara smart att kolla på inför besöket så ni prioriterar rätt saker om det är kö.

Mat och dryck på Universal Orlando

Frukost

Vi satsade på att komma tidigt till parken så vi skippade frukosten på hotellet. När vi hade åkt Harry Potter-attraktionen innan parken öppnade så åt vi sen frukost i lugn och ro på en Harry Potter-temarestaurang där istället. Kul att äta i miljön (där självklart även all personal såg ut att vara hämtad från Diagon Valley) och bra rent logistiskt. Kan rekommenderas, även om det var lite trist att allt serverades på papperstallrikar.

Universal Orlando - frukostUniversal Orlando - frukost

Lunch

Det finns massor med alternativ för lunch i parken, men det är nästan uteslutande snabbmat. Så, vi fokuserade på att hitta en restaurang med bra läge och hittade en grill vid en liten konstgjord sjö. Godkända hamburgare och trevlig personal. Här kunde de även fixa glutenfritt bröd till vår dotter och sån service uppskattas verkligen.

Universal Orlando - lunch

Butterbeer

Är man ett äkta Harry Potter-fan har man även chans att smaka drycken  Butterbeer som säljs på flera ställen i Harry Potter delan av landet. Mer intressant än gott, men kul att smaka!

Universal Orlando Butterbeer

Hotell vid Universal Orlando

Det finns fem hotell som hör till Universal-parkerna och vi bodde på nyöppnade Loews Sapphire Falls Resort. Fina, moderna rum, stor utomhuspool med en liten vattenrutschbana och en jaccuzzi som är öppen ända till 23, samt flera restauranger. En fördel med att bo här är att man får gå in i parken en timme innan öppning och man kan ta sig mellan hotellet och Universalparkerna med en båt utan kostnad.

Universal Orlando Hotell Loews Sapphire Falls ResortUniversal Orlando Hotell Loews Sapphire Falls ResortUniversal Orlando Hotell Båt

Mer om detta hotell i ett kommande inlägg!

Bo nära Universal Orlando

Vi bodde även några nätter på Bahama Bay Resort & Spa en halvtimme från parken. Istället för ett litet hotellrum fick vi här en stor lägenhet med flera sovrum, kök och balkong. Två stora pooler och lugnare tempo än runt parkerna. Dessutom klart billigare än att bo vid parken och man kan köra bilen ända fram till dörren! Denna typ av boende är perfekt om man ska stanna flera dagar i Orlando och besöka flera parker.

Bahama Bay Resort & Spa Bahama Bay Resort & Spa Bahama Bay Resort & Spa Bahama Bay Resort & Spa

Det kommer även mer information om detta hotell i kommande inlägg!

Universal Vulcano Bay

Just nu byggs det för fullt en kort promenad från Universals två parker för att i Juni 2017 öppna upp Universal Vulcano Bay. Ett stort vattenland med bland annat en hög vulkan i mitten som man kommer kunna åka vattenrutschbanor igenom. Här kommer de stora gummiringarna man normalt får släpa på transporteras upp med band och man satsar på ny teknik för att minimera väntandet i kö.

Universal Orlando Volcano Bay

Tips inför besöket på Universal Orlando

  • Slipp köerna med ett Expresspass. I parkerna finns två köer – en för vanliga gäster och en för de med expresspass. Då köerna kan vara en timme eller mer till de populära attraktionernna kan man med expresspass gå direkt in eller endast behöva stå en kort tid i kö. Man kan få expresspass på två sätt – köpa det i parken eller bo på en av Universals premiumhotell där det ingår. Vi hade dessa expresspass och kunde tack vare det åka allt vi ville i parkerna på bara en dag. Lägger man pengar och semesterdagar på att ta sig ända hit är det verkligen värt att satsa på ett expresspass.
  • Köp biljett till båda parkerna. Ni kommer vilja se både Universal Studios och Universal Islands of Adventure (kanske även vattenlandet om ni åker hit när det är riktigt varmt).
  • Bo minst en natt på något av Universals hotel. Universal har flera hotell nära parken och en stor fördel med att bo där, förutom att det är nära parken, är att man får gå in på Universal studios 1 timme innan parken öppnar för allmänheten och åka parkens hetaste attraktion – Harry Potter and the Escape from Gringotts (som även är en attraktion där Expresspasset inte gäller). Till denna attraktion kan det i högsäsong vara köer på flera timmar, medan man om man bor i parkens hotell går rakt in utan kö innan parken öppnar!
  • Ta med ombyte eller regnkläder om ni vill åka attraktionerna med vatten. Man blir genomblöt!

 

10 kommentarer

  1. Jag älskar nöjesparker men har inte varit på Universal i Orlando sedan januari 1999 när det bara var en park. Senast vi var i Florida blev det tre dagar på Disneyworlds parker eftersom sonen älskar Disney men nästa gång kommer vi definitivt satsa på att besöka Universal också. Är väldigt nyfiken på Harry Potter-attraktionerna.

  2. Hej! Tack för ett bra inlägg om Florida ?? Vi ska till Florida 12 dagar i okt/nov. Två killar på 11 och 9 gillar Harry Potter men är inte jätteinne på bergodalbanor. Hoppas du kan hjälpa oss med en fundering ? hinner man HP på bägge universal landen på 1 dag eller behöver men 2? Hur mång dagar hade ni? Är det mkt att se/göra utöver bergodalbanor? Tack på förhand!

    • Hej,

      Vi bodde på parken en natt för att få fördelar som att gå in en timme innan övriga gäster och få fast-pass utan kostnad. Det var klart värt kostnaden för hotellet och vi hann då med bägge parkerna på en dag! Klart längst kö till HP-så spring dit direkt när parken öppnar! Ja, finns en hel del förutom berg-och-dalbanor!

  3. hej! Har hittat hit och uppskattar verkligen ditt inlägg om Universal Studios och Orlando – tack!! Ska fortsätta läsa allt du skrivit nu! Vi planerar en resa till Florida våren 2019 och jag läser på så mycket jag kan!

    • Ah, så kul med Florida! Vi gjorde massor med research som landade i denna resa och just Universal var en av höjdpunkterna tyckte jag och barnen. Min fru inte lika entusiastisk!

  4. Tjena.

    Ser helt grymt ut.

    Tänkte på när ni skulle boka boende, hur gjorde ni upplägget? Boka ni hemma ett viss antal nätter, och sen en natt inne i parken? Eller var första natten inne i parken?

    • Hej,

      Vi reste ju runt lite innan men bokade en natt i hotellet som tillhörde parken och checkade in på eftermiddagen dagen innan besöket. Då kunde vi dra fördelarna med att bo i parken på morgonen efter och då komma in innan alla andra gästerna. Att ha ett gjorde att vi kunde bränna av bägge parkerna på en dag. Klar värt!

      Vänliga hälsningar Christian

  5. Hej Christian! Tack för din fina blogg,
    Vi är två familjer med barn (11-15) som tänkte besöka en eller två parker i Orlando och ev. bo på ngt Loews-hotell.
    Man måste alltså köpa till vanliga entrébiljetter till parkerna innan (tips på ngt bra biljett-ställe eller är det lika priser överallt?)
    Det som ingår vid boende på t.ex. Loews är bara express-pass som jag förstår?

    mvh
    Anders

    • Hej,

      Ja Anders, det är bara expresspass man får på köpet, entré får man köpa separat. Det finns en hel del specialpriser om man köper pass för t ex två – tre parker men vi körde bara Universal så vi köpte bara entré dit online (då sparade man 20%). Finns säkert en del special om man googlar! Men kan verkligen rekommendera att bo vid parken så man får gå in innan öppning. Ha en härlig resa!

      Mvh Christian

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - så goda i drinkar och nu är det perfekt tid att njuta av dem. Vi närmar...

Snöskovandring och vinterbad – Dolomiti Natural Wellness

Snöskovandring och isbad istället för skidåkning? Ja, andra dagen i Madonna di Campiglio var prognosen snö på förmiddagen...