Sex av Zagrebs bästa restauranger

Kan man verkligen ha koll Zagrebs bästa restauranger efter bara en weekend? Nja, man hinner inte runt till samtliga såklart, men med bra research kommer man långt. I mitt fall började det med att jag laddade ner den app som Zagrebs Turistråd tagit fram och valde deras ”Foodie Zagreb-tour”. Där finns förslag på restauranger i olika kategorier som ”Dinner”, ”Picnic”, ”Brunch” och så vidare. Jag letade upp Mali Bar som var middagstipset (som visade sig vara riktigt bra) och frågade sedan ägaren till den restaurangen vad hans tips var osv. Jag frågade även folk på stan om deras bästa tips och på plats Googlade jag de tips vi fick innan vi gick dit och hittade även fler idéer på Tripadvisor och andra bloggar. Så här kommer tips på sex riktigt bra restauranger i Zagreb!

Mali Bar i Zagreb

Mali Bar öppnade för fem år sedan och hade det kämpigt de första åren på grund av läget uppför en trappa,  längst in på en innergård utanför de mest centrala delarna av Zagreb. Dessutom med en ”Sex shop” utanför entrén och för att toppa det hela har de en ganska tacky neonskylt med sin logo nedanför entrén. 

Men ryktet om deras goda mat spred sig och nu är det en av Zagrebs mest populära restauranger. Här spelas amerikansk femtiotalsjazz och de gullaserade väggarna och golv i trä och betong skapar en mysig, nästan hemmakänsla. Här är tanken att alla beställer in 3-4 smårätter, som minihamburgare, sallad, paté, rökt tonfisk eller Homemade chicken liver and foie gras paté med kapris och cornichoer.

mali-4mali-1 mali-2 Zagrebs bästa restauranger Mali Bar

Kroatien har liksom resten av västvärlden fått flera lokala mikorbryggerier och på Mali Bar serveras bland annar Zmajska Pivovara Pale Ale – Från Zagrebs fösta craft brewery. Nu finns över 10 microbryggerier i stan. Perfekt till en kyckling- och gåsleverpaté med cornichoner och kapris!

På sommaren har de en stor takterass öppen och även en uteservering. De har ingen webbsida, men en Facebooksida.

Noel Restaurang Zagreb

Bland det bästa sättet att hitta bra restauranger är att fråga andra krögare. Så när jag frågade ägaren till Mali Bar om han hade tips på fler bra restauranger och han utan att tveka sa ”Noel” – som dessutom låg i närheten var jag tvungen att gå dit en sväng. Det är ett par kockar som tidigare stått i köket på Bistro Apetit (som utsetts till bästa restaurangen i Zagreb tre år i rad) som nu öppnat upp Noel.

Jag frågade om tips på någon coctail och bartendern vände på frågan och undrade vad min favorit var. Jag sa att det var whisky sour, men att jag så ofta inte blev nöjd ute att jag bara gör den hemma eller om jag är på ett riktigt bra ställe. Detta tog bartendern som en stor utmaning och skakade ihop en av de godaste whisky sours jag smakat. Självklart med is de hackar själva och stor omsorg i skapande. Här kommer drinkarna med påfyllning i supersize-sprutor.

noel-2 noel-1 Zagrebs bästa restauranger Noel noel-4 noel-5

Jag hade redan ätit när jag kom hit, så jag smakade inget på menyn men det såg mycket lovande ut. Hit ska jag garanterat återvända nästa gång jag är i Zagreb.

Läs mer på noel.hr

Agava Zagreb

Agava ligger ett par trappor upp från restaurang- och bargatan Tkalciceva och räknas som en av Zagrebs bästa restauranger vad gäller Kroatisk mat. Här serveras enkla, klassiska kroatiska rätter som oxsvanssoppa eller ungsbakad bläckfisk med tomat och lök. Supergott och elegant, inte den rustika känslan man ibland kan få på restauranger som serverar denna typ av mat.

agava-1 agava-2 agava-3 Zagrebs bästa restauranger Agave agava-5

Restaurang Vinodol

Vi åt lunch på Vinodol och tog en meny med klassiska Kroatiska rätter. Som förrätt pastainbakad färskost, till varmrätt kalv och potatis och till dessert apfelstrudel. Om Agava var elegant är Vinodol lite mer rustikt och jag uppskattade maten mer när jag visste bakgrunden till rätterna, som att  rätten med kalv och potatis som bakats i en gryta över öppen eld är en klassisk Kroatisk rätt man ”måste” testa när man är här. Gott, men en tung meny.

vinodol-1 Zagrebs bästa restauranger vinodol vinodol-3 vinodol-5 vinodol-4

Restaurang Apetit

Apetit är ingen restaurang man spontant går in på. I det mest undangömda läget i Zagreb, längt in på en innergård ligger denna restaurang som hör till Zagrebs allra bästa. (Härifrån kommer några av kockarna som startat Noel jag skrev om högre upp). Vi startade med en len pumpasoppa med pumpaolja och krisp från rostade pumpafrön. Sedan en biffgryta med potatispuré och avslutningen cheescake var klart den godaste dessert vi åt i Zagreb. Fantastisk!

apetit-8
Gillar man gin kommer man få sitt lystmäte här, det gör även ägarna till Apetit!
apetit-33-2 apetit-33-3 apetit-2 apetit-4 apetit-5 apetit-6 Zagrebs bästa restauranger apetit apetit-33-1

Vinprovning på Basement Zagreb

Kroaterna har en stor vinproduktion och är (med rätta) stolta över sitt vin. När jag var i Dubrovnik förra året besökte jag tre av stadens bästa vinbarer och hittade flera riktigt goda viner. Så, det var med förväntan jag gick till Zagrebs mest ambitiösa vinbar – Basement – som jag hade fått tips om. Det är den enda renodlade vinbar som finns i Zagreb och ligger strategiskt precis där man tar bergbanan upp till Zagrebs Old Town.

Under tegelvalven i en källarlokal ligger denna bar med fokus på vin från mindre vinodlare runtomkring Kroatien. Här har man 120 olika viner att välja mellan, med hela 80 på glas.  Till vinerna kan man beställa in en bricka med kroatiska delikatesser – procuttio, ostar, oliver och olivolja från norra Kroatien.

basement-1 basement-2 basement-3

Basement drivs av en kunnig och engagerad man som gärna berättar om vinerna och svarar på alla frågor. Kom gärna hit tidigt innan det blir fullt med folk så har de mer tid! Godast bland vinerna jag testade var Pribidrag, en Zinfandel från 2010 och det ni gärna ska undvika är Bomary – ett ”tjejvin” med tillsatt arom/parfym. Man kan köpa vissa viner från en webbshopp som ägarna till Basement driver, men det finns även dryga 70 olika kroatiska viner hos Systembolaget.

 

Restauranggatan Tkalciceva

Ovan alltså sex tips på riktigt bra restauranger i Zagreb – men det finns såklart flera hundra till. Är man inte så noga med exakt var man ska äta och vill ta något mer spontant är tipset att gå norr om det stora torget till gatan Tkalciceva som är full med restauranger och barer.

Zagreb 360
Tkalciceva -gatan sett från ovan!
tkalciceva-ulica-5 tkalciceva-ulica-4

Har du några fler tips på restauranger i Zagreb? Kommentera gärna!

 

 

2 kommentarer

  1. Oj vilket snyggt och informativt reportage! Bra jobbat efter en helg! 🙂 Vi har faktiskt besökt en av de där restaurangerna: Agava. Var supernöjda! Får se vad det blir nu (men vi kommer spendera mest tid i Opatija tror jag)

    • Tack! Är ju bara kul när man har restaurangbesök som ett av sina stora intressen! Ni måste ta en drink på Noel!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Hernö Gin Bar vid Slussen – Hernö Gins flaggskepp i Stockholm

För två år sedan öppnade Hernö Gin Bar vid Slussen som är Hernö Gins flaggskepp i Stockholm. På...

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...