Surströmmingspremiär – tredje torsdagen i Augusti

Idag är det Surströmmingspremiär – som det alltid är den tredje torsdagen i Augusti. En rätt som har odiskutabelt äcklig lukt, men med en lång tradition som gör att jag tycker att man ska prova i all fall om man ges chansen. Och får man inte chansen via surströmmingsälskande vänner som bjuder in får man lösa det själv!

Jag är inte uppväxt med en tradition av att äta surströmming, men för några år sedan när jag skulle ha herrmiddag överraskade jag gänget med surströmming till förrätt. Då i form av klassiska klämmor med hård tunnbröd, kokt potatis, rödlök, gräslok och små bitar surströmming. Med iskall snaps och god öl till. Klart godare än jag hade trott – och lukten var inte så farlig när vi öppnade burken under vatten i en hink. Ja, och så satt vi på vår innergård och åt också såklart – surströmming kräver frisk luft!

Surströmmingspremiär

Vad är surströmming?

Surströmming är vanlig strömming som konserverats genom att man jäst den. Så här går det till:

  • Fisken fångas, rensas och tvättas.
  • Sedan saltas fisken och läggs i öppna kar för att jäsa.
  • Genom en process som kallas autolys bildas starkt luktande syror som smörsyra och ättiksyra ur sockerarter i fisken, samt svavelväte som är det som luktar väldigt skarpt.
  • Strömmingen packas sedan på konservburkar för att efterjäsa.
Surströmmingspremiär

Hur länge har man gjort surströmming?

Metoden att jäsa livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden – den äldsta svenska fiskfermenteringsanläggningen som man känner till låg i södra sverige för 9.000 år sedan! Men det var först på 1500-talet som metoden blev riktigt populär. Idag tillverkas den mesta surströmmingen kring Höga Kusten, men det finns små familjeföretag längs hela norrlandskusten.

Ät surströmming på restaurang i Stockholm

På Restaurang Tennstopet kan man på fredag 21/8 2020 äta surströmming. Platser bokar man genom att maila dem. Sturehof brukar också köra en surströmmingsskiva den tredje torsdagen i Augusti. Dock oklart om de gör det i år.

Läs mer om Surströmming på surstromming.se. – en webbsida helt tillägnad denna ädla jästa fisk!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Tom Collins cocktail – en frisk fredagsdrink

Tom Collins är en klassisk cocktail som är en av de enklaste och mest okomplicerade drinkarna som finns...

Mousserande vin från England – överraskande bra med en lång historia

Igår var jag hemma hos Storbritanniens ambassadör, i en stor pampig villa på Djurgården. Anledningen var att där...

Avsmakningsmeny på Skeppsbron 10 – Chef’s menu

Förra veckan hade jag och min fru vår 21:a bröllopsdag och firade det lite i efterskott med en...

Blood Orange Sour – Fredagsdrinken på Skeppsbron 10

Blood Orange Sour är Fredagsdrinken denna vecka, som skakades ihop på Skeppsbron 10 i Gamla Stan. De har...