Go Back

Bakad spetskål med soja-& chilismör & sesammajonäs

Catarina König
5 from 1 vote
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Equipment

  • 1 Ugn

Ingredienser
  

  • 800 g spetskål
  • 4 st vitlöksklyftor 2 till spetskålen, 2 till smöret
  • 1 dl Oliovolja
  • 2 st röd chili 1 till spetskålen, 1 till smöret
  • 2 dl majonnäs (Färdig eller gör egen - se recept i kommentarerna)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st lime
  • 75 g smör
  • 2 tsk japansk soja 1 till majonäsen, 1 till smöret
  • 1 dl saltrostade jordnötter
  • 1 msk rostade vita sesamfrön
  • 1 msk rostade svarta sesamfrön
  • 2 st finskurna salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 3 cm ingerfära

Anteckning

1. Sätt ugnen på 190 grader eller 180 grader varmluft.
2. Skär spetskålen i ”puckar” och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Skala och riv ner vitlöken i olivoljan. Finstrimla chilin och blanda i. Ringla oljan över spetskålspuckarna.
  • Salta, peppra och sätt in i ugnen.
  • Rosta i 15–20 minuter tills kålen blivit mjuk och fått fin färg.
4. Blanda sojan med majonnäsen och ställ in i kylen till servering.
5. Skala och riv vitlöken. Finhacka chilin. Bryn smöret gyllene nötigt i en kastrull. Vänd i finhackad vitlök, finhackad chili, finhackad ingefära och japansk soja. Smaka av.
SERVERING
Lägg en rejäl klick sesammajonnäs på en tallrik, bred ut den lite snyggt med en sked.
Lägg spetskålen ovanpå och skeda på chilismöret.
Toppa med jordnötter, sesamfrön, salladslök och koriander.
Keyword Spetskål