Brynt smör bearnaise
Bearnaisesås med brynt smör
Tillagningstid 30 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt
2 Kastruller
1 Sil
1 Stekpanna
1 bunke
- 2 st Schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 10 kvistar dragon Dessa ska användas i både reduktion och i den färdiga såsen
- 10 kvistar persilja Dessa ska användas i både reduktion och i den färdiga såsen
- 1 dl vatten
- 1 dj rödvinsvinäger
- 10 st svartpepparkorn
- 6 st ägg
- 500 gram smör
Gör reduktionen. Koka ihop reduktionen tills hälften återstår. Sila av och låt svalna. Hacka även upp resten av dragon och persilja som senare ska ner i den färdiga såsen.
2 st Schalottenlök, 2 st vitlöksklyftor, 10 kvistar dragon, 10 kvistar persilja, 1 dl vatten, 1 dj rödvinsvinäger, 10 st svartpepparkorn
Separera äggulor från äggvitorna. Det är bara äggulorna som används - spara äggvitorna och gör den dessert av!
6 st ägg
Bryn smöret
500 gram smör
Gör såsen
Häll i reduktion och äggulor i en tjockbottnad kastrull. Sätt på medelvärme och vispa. Fortsätt att vispa till smeten börjar att tjockna. Ni ser det enklast i att kastrullens botten syns när ni vispar, då är den tjock nog.
Ta av från värmen. Ställ gärna på en våt disktrasa för att inte eftervärme ska spräcka såsen. Nu är målet att temperaturen på äggblandningen och det brynta smöret ska vara så nära varandra som möjligt - det är nyckeln. Men inom 10 graders skillnad funkar, så länge det är mellan 40-60 grader. Häll sakta i det brynta smöret och vispa kraftigt under tiden. Fortsätt tills du vispar ner allt smör. Häll i den hackade persiljan och dragonen och smaka av med salt och peppar. Klart!
Keyword Bearnaise, Brynt smör, Brynt smör bearnaise