Go Back
Recept: Svartrot med musslor, purjolök, bacon, musselsås och dillolja

Svartrot med musslor, purjolök, bacon, musselsås och dillolja

Christian Muda
Svartrot som man kokar och sedan steker klart i smör. Musslor som man kokar i lök och vitt vin och sedan får marinera i whisky. Musselfonden reducerar man ner och tillsätter grädde för en mustig sås - som man spräcker med en frisk dillolja. I botten ligger smörstekt purjolök och det hela toppas med små bitar av krispigt bacon, parmesanblommor och dillvippor.
Tillagningstid 45 minuter
Måltid Förrätt, Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4 pers som förrätt

Equipment

  • 1 Stor kastrull
  • 1 Stekpanna
  • 1 Sil

Ingredienser
  

  • 400 gram svartrot
  • 1 purjolök
  • 1 nät svenska blåmusslor
  • 3 cl whisky (kan uteslutas)
  • 3 droppar rökessens (kan uteslutas)
  • 1 paket ekologiskt bacon
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 dl olivolja, gärna mild
  • 1 kruka dill
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 st citron
  • 1 bit parmesanost

Instruktioner
 

Förberedelser och prepp - detta kan förberedas innan

  • Skala svartrötterna och skär dem i två bitar, med lite sneda skär. Lägg dem omdelbart i vatten med lite citron i - annars mörknar de. 
  • Koka svarträtterna ca 8 minuter i lättsaltat vatten
  • Skär purjolöken itu på längden, skölj noga så eventuell jord försvinner. Det finns främst i den övre, mörkgröna delen. Skär purjolöken i bitar på ca 1 cm. Svetta löken försiktigt i lite smör i 10 minuter - den ska bli mjuk men inte få färg.
  • Stek bacon  på medelvärme så det blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skär med vass kniv i små bitar, ca 0,5 cm stora.
  • Hacka schalottenlök och vitlök fint
  • Rensa musslorna, ta dem en i taget och kasta alla som redan är öppna eller spruckna. 
  • Fräs lök och vitlök i olja någon minut. Häll i musslorna. Häll i vinet - lägg på lock. Koka musslorna 3 minuter - tills alla öppnat sig. Häll av musslorna över en sil - spara vätskan - den ska bli sås!
  • Ta ur musslorna ur skalen, lägg i en skål med den smaksättning du gillar. Exempelvis 2 cl whisky och ett par droppar rökessens. (kan uteslutas)
  • Koka ner musselfonden till hälften - häll i grädde - koka ner ytterligare. Smaka av med salt peppar och citron för lagom syra.
  • Mixa nästan all dill (både stjälk och vippor) med olivoljan - spara några dillvippor för garnering. Sila av och häll upp i flaska eller i skål.

Inför servering

  • Värm purjolök, musslor och bacon, t ex i ugn på 100 grader några minuter
  • Stek svartrötterna gyllene i smör
  • Koka upp musselbuljongen

Plating - montering på tallrik

  • Börja med att lägga en liten hög med purjolök i botten av tallriken
  • Lägg på svartrot
  • Lägg på musslor
  • Vispa ner lite dillolja i såsen så den spricker, häll sedan sås på tallriken.
  • Sprid över baconbitar
  • Skrapa av tunna "blommor" av parmesanosten med en vass kniv - spid över
  • Droppa lite mer dillolja i såsen på tallriken
  • Severa med ett torrt vitt vin, exempelvis ett gott riesling!
Keyword Musslor, Purjolök, Svartrot