Skala svartrötterna och skär dem i två bitar, med lite sneda skär. Lägg dem omdelbart i vatten med lite citron i - annars mörknar de.
Koka svarträtterna ca 8 minuter i lättsaltat vatten
Skär purjolöken itu på längden, skölj noga så eventuell jord försvinner. Det finns främst i den övre, mörkgröna delen. Skär purjolöken i bitar på ca 1 cm. Svetta löken försiktigt i lite smör i 10 minuter - den ska bli mjuk men inte få färg.
Stek bacon på medelvärme så det blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skär med vass kniv i små bitar, ca 0,5 cm stora.
Hacka schalottenlök och vitlök fint
Rensa musslorna, ta dem en i taget och kasta alla som redan är öppna eller spruckna.
Fräs lök och vitlök i olja någon minut. Häll i musslorna. Häll i vinet - lägg på lock. Koka musslorna 3 minuter - tills alla öppnat sig. Häll av musslorna över en sil - spara vätskan - den ska bli sås!
Ta ur musslorna ur skalen, lägg i en skål med den smaksättning du gillar. Exempelvis 2 cl whisky och ett par droppar rökessens. (kan uteslutas)
Koka ner musselfonden till hälften - häll i grädde - koka ner ytterligare. Smaka av med salt peppar och citron för lagom syra.
Mixa nästan all dill (både stjälk och vippor) med olivoljan - spara några dillvippor för garnering. Sila av och häll upp i flaska eller i skål.