Go Back

Lyxig svamprisotto med kyckling

Christian Muda
Lyxig svamprisotto med kyckling
5 from 1 vote
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner 4 Personer

Equipment

  • 1 Stekpanna
  • 2 Kastruller

Ingredienser
  

  • 1 liter svampbuljong. Köp färdig eller koka en egen. Funkar även med kyckling- eller grönsaksbuljong!
  • 8 st champinjoner
  • 250 gram valfri svamp att dekorera med
  • 2 st scharlottenlökar
  • 3 dl avorioris
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl finriven parmesanost.
  • 2 st kycklingbröst - helst med skinn
  • 100 g smör
  • 1 msk finhackad färsk salvia
  • 1 bit rotselleri
  • 2 dl olivolja
  • 1 st citron

Instruktioner
 

  • Skiva rotsellerin tunt med mandolin eller med kniv.
  • Dra loss skinnet från kycklingbröstet
  • Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera först rotsellerin, sedan kycklingskinnet. Låt torka på hushållspapper.
  • Hacka det friterade kycklingskinnet i små tärningar.
  • Riv parmensanosten
  • Finhacka schalottenlöken
  • Finhacka champinjonerna i små bitar. (Mixa inte - det blir mycket bättre om de hackas för hand).
  • Koka upp buljongen och sätt ner spisen till 1:an så den hålls varm
  • Stek de finhackade champinjonerna - först i torr panna, sedan med lite smör
  • Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull. Hetta upp. Lägg i schalottenlök, ris och salvia - fräs det snabbt. Rör om så det inte bränner fast.
  • Lägg ner de frästa champinjonerna i riset
  • Häll i vinet, låt det koka ihop.
  • Häll i 2 dl av buljongen, fortsätt sedan att fylla på med buljong eftersom det kokar bort. Koka vidare på låg värme utan lock. Rör försiktigt då och då.
  • Stek svampen du ska dekorera med. Först i torr panna - med smör på slutet. Smaka upp med salt och peppar.
  • Salta och peppra kycklingbröstet. Stek försiktigt i smör och olivolja så det precis blir klart - 65 grader. Enklast genom att först steka i panna, när det fått fin färg sänka värmen och lägga på ett lock. Använd gärna termometer. Låt vila.
  • När risotton är lagom mjuk för din smak - häll i det mesta av parmesanen - spara 1/2 dl för dekoration på slutet. Rör om. Smaka sedan av med salt, peppar och citron.
  • Värm tallrikarna
  • Montera upp rätten - med risotto i botten, dekorera med svamp, friterad rotselleri och det hackade kycklingskinnet. Skär kycklingen i skivor och dela upp den på tallrikarna. Strö över parmesan och avsluta med några varv med pepparkvarnen. Njut!
Keyword Risotto, Svamp