Vedeldad pizzaugn – sommarens roligaste matlagning!

Dela inlägget:

I år skaffade vi en stor vedeldad pizzaugn och det blev helt klart sommarens roligaste – och även den mest utmanande matlagningen!

Vedeldad pizzaugn

Förra året skaffade vi en stor gasoldriven stekhäll, som vi kom igång med på nolltid och på vilken vi lagade allt från smashed burgers, stekte pannkakor på eller pyttipanna på – till 10 personer på en gång. Den använde vi flitigt även i år.

I år blev det alltså en stor pizzaugn som man både kan värma upp med gas eller ved som blev sommarens leksak i uteköket! När vi monterat ihop ugnen åkte vi och köpte en flaska gasol och sedan satte vi vår första Napolitanska pizzadeg. 

Recept: Napolitansk pizzadeg. 

Vi har gjort vanlig pizza massor med gånger i vår vanliga hemmaugn, men när vi nu skulle börja göra pizza i en riktig pizzaugn ville vi även göra den mest genuina pizzadeg som finns – och det är såklart en napolitansk pizzadeg. Vi köpte Tipo 00-mjöl som har en extra hög glutenhalt och kan absorbera mycket vatten, vilket ska ge en elastisk deg. Vi köpte två stora fyrkantiga plastbyttor med lock så vi skulle kunna göra mycket deg på en gång.

Vi letade upp det recept som verkade vara bäst och satte igång. Denna deg tar minst ett dygn att göra – då den först ska blandas ihop, vila en halvtimme och sedan vikas varje kvart i minst en timme. Sedan ska den jäsa i minst 12 timmar. Efter det gör man bollar av degen i lagom portionsstorlek som får jäsa vidare i kylskåp tills det är dags att baka pizza! Här hittar ni receptet!

Baka ut Napolitansk pizza – svårare än man kan tro

När vi sedan skulle baka ut vår Napolitanska pizza visade det sig att det var svårare än man kan tro att få ut stora, tunna pizzabottnar – och ännu svårare att lyfta över dem till en pizzaspade och skicka in den i pizzaugnen utan att de skulle fastna och förlora formen. Men, även fast pizzorna inte blev de vackraste, blev de otroligt goda. 

Och för varje gång blev vi lite bättre. Vi gjorde degen lite lösare än i receptet ovan. Vi köpte en ännu större pizzaspade än den som följde med ugnen. Vi lärde oss hur man bäst får upp pizzan på spaden och hur man jobbar med mjöl för att den inte ska fastna på vägen. 

I slutet av sommaren hade vi verkligen gått från nybörjare till att kunna göra pizzor som var riktigt goda och blev perfekt gräddade, med en tunn botten och de klassiska stora lite brända kanter som är kännetecknande för en Napolitansk pizza. Fortfarande har jag bra bit kvar innnan degen blir så elastisk och jag har fått till en teknik så jag kan få ut lika stora pizzor som en duktig pizzabagare, så nästa sommar kommer jag kunna ha mer tips om just detta!

Inte bara pizza i pizzaugnen

Vi bakade inte bara pizza i pizzaugnen, utan bakade även perfekta pitabröd, gräddade baguetter och på degen som var kvar gjorde vi bottnar för pinsa som vi fryste in och var enkla att ta fram om man ville göra en snabb lunchpizza! Dessa mindre bakverk var klart enklare att göra än att få till stora, tunna pizzor.

Hällmark pizzaugn

Den pizzaugn vi valde var en från Hällmark som både gick att värma upp med gasol och ved. Vi hade bra erfarenheter från stekhällen som gick snabbt att värma upp med gasol, men pizzaugnen tog klart längre tid att värma upp med gasol. Så vi bestämde oss snabbt för att testa med ved istället –  och på det sättet tog det mindre än en halvtimme att få upp ugnen till 450 grader. Och känslan att göra äkta vedeldad pizza är svårslagen!

Men när vi bakade pitabröd, som inte kräver lika hög värme som pizza körde vi med gasol och då funkade den metoden med gasol perfekt och det var lättare att hålla jämn värme runt 200 grader. 

Så, vill man ha en pizzaugn med både gasol och ved är detta ett perfekt alternativ. Exakt samma ugn finns även utan gasolalternativet om man bara vill elda med ved. En ugn med både gasol och ved kostar 11.300:-, en variant med för bara ved kostar runt 8.000:-

Laga mat utomhus – så härligt!

Att laga mat utomhus på sommaren är verkligen så härligt och nu har vi fått ännu mer blodad tand. Till nästa år ska vi även lägga till en liten induktionshäll så vi kan koka saker utomhus och kanske bygga ut uteköket lite mer med en bänkskiva anpassad för pizzabak! Nästa sommar kommer jag även försöka lära mig att göra pizzorna ännu större, tunnare och snyggare!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Flyg i Business Class med Air Baltic från Riga

Vi flög med Air Baltic till Riga. Vanlig economy på väg dit, men på hemresan fick vi flyga...

ESPA Spa Riga – Avkoppling på hög nivå

Efter flera dagar av intensiv sightseeing, härliga måltider och upplevelser på barer runt om i Riga, kändes det...

Barer i riga – fyra riktigt bra tips!

Ska du till Riga och vill ha tips på barer i Riga? Då har du kommit rätt. När...

Restauranger i Riga – tips inför en weekendresa

Från att restauranger i Riga traditionellt serverat klassisk lettisk husmanskost har restaurangutbudet i staden de senaste tio åren...