fbpx
Matochresebloggen
Trender inom resor 2018
Okategoriserad Trender

Trender inom resor 2018

I veckan var jag på lunch med SAS som presenterade sommarprogrammet 2018 och på plats fanns även Stefan ”Trendstefan” Nilsson som presenterade de största trenderna inom resor just nu. Och det är inte klassiska lyxhotell i storstäder som är det coolaste i framtiden om man ska tro Stefan!

Trender inom resor 2018

Har du backpackat i Asien kommer du känna igen delar av trenderna för resor 2018. Dels hotell vars koncept liknar vandrarhem och där möten med nya människor och den sociala aspekten av resandet står i centrum. En annan del är jakten på unika upplevelser som inte alla andra redan har gjort och att inte resa till de självklara städerna utan till secondary cities samt jaga unika upplevelser. Problemet när jag backpackade i Asien var att alla läste samma Lonely Planet och hamnade på samma “unika platser”, men ny teknik ger helt andra möjligheter.

 

Kollektivt boende på resan

Airbnb är ett av de mest kända exemplet från den nya delningsekonomin som innebär att man på olika sätt hyr, delar eller låna saker eller boenden istället för att själv äga dem. Nu utvecklas nya koncept där den sociala aspekten står i centrum.
Ett exempel är Welive, där man abonnerar eller hyr ett boende en kortare tid istället för att hyra eller köpa en egen lägenhet. Här är det fokus på att hänga med sina “grannar” och det är mer likt ett kollektiv än ett hotellrum. Perfekt för er som vill träffa nya människor. Men det är dyrare än att bo på hotell!
Även Accor hotels har sin version av det kollektiva boendet, i en mer budgetvariant. Jo & Joe heter som konceptet som de beskriver så här:
A cool, affordable and caring house, filled with ever surprising so design, events and talents. A house where you feel free to meet and mix, clink glasses, have a bite to eat together, cook, chat, laugh, unwind, dream, work, love, do yoga, play the guitar, explore the city… and sleep! A house where you will simply live life to the fullest…
Här är tanken att det arrangeras en mängd sociala aktiviteter, gästerna kan hitta varandra via en social app och man bor i enkla och avskalade rum.

Mer unika upplevelser – AirBnb lanserar trips

AirBnb fortsätter att utveckla sin verksamhet och nu kan man inte bara hyra ut eller hyra en  lägenhet via appen, utan även hitta tips på saker att göra eller boka en guidad upplevelse av en privatperson. Har du en idé på en upplevelse du vill dela med dig av till turister så kan du skapa ett paket i appen där du får får betalt per deltagare. Ta med turister till de hippaste skäggtrimmarna på söder, skapa en veganvandring till Stockholms bästa raw-food cafes eller häng med en foodie till en saluhall där ni handlar råvaror ihop för att sedan laga mat tillsammans!
Trender inom resor 2018
Appen AirDine som hade en liknande idé – där privatpersoner skulle arrangera middagar hemma hos sig själva och sälja via appen lyckades inte få nog många personer att ställa upp som värdar (och lade ner verksamheten för en tid sedan), men kanske kan AirBnB lyckas! Målet är att AirBnb Trips ska finnas i 55 städer, idag finns det i 12.

Secondary cities – åk inte till de klassiska städerna

Att åka till London eller Paris är inte coolt längre, “alla” har redan varit där. Nu är det Secondary cities – de näst största städerna som istället är intressanta resmål. Populära secondary cities i Europa är exempelvis Brno i Tjeckien, Milano i Italien, Manchester i UK eller Krakow i Polen.
Och när ni åker till en av dessa städer, t ex Milano. Skippa självklara turistattraktioner som den vackra stora katedralen. Leta istället upp ett litet drop-coffeeställe vid floden som ingen annan lagt upp på Instagram.
Trender inom resor 2018

Sista chansen – åk innan resmålet försvinner

En annan trend är att besöka platser innan det är för sent.
Venedig som översvämmas allt oftare – hur länge till kan man resa hit?
Machu Picchu som på grund av för många turister riskerar stora skador.
Trender inom resor 2018

Push your comfort zone.

Ytterligare en trend är att man ska hitta en riktig utmaning när man reser.  Bestig Kilimanjaro.  Spring ett Marathon i en intressant stad. Eller åk på en tuff träningsresa!
Vill du läsa om fler trender för 2018 men istället inom mat och dryck? Här kan du läsa om detta!

Du kanske också är intresserad av...

5 Kommentarer

 • Reply
  Liniz Travel
  19 oktober, 2017 at 11:04

  Vad intressant 🙂

 • Reply
  Ämma
  21 oktober, 2017 at 10:20

  Intressant, det där med näst största städerna känns som det varit på gång länge. Det känns också som att fokus skiftat från att resa långt till att resa nära och då helst inte dit någon annan varit.

  • Reply
   christianmuda
   21 oktober, 2017 at 11:05

   Jo, att inte resa så långt hat ju flera andra positiva aspekter, mindre utsläpp, kortare flygtid, billigare, ingen jetlag…

 • Reply
  Linda, resamedvetet.se
  31 oktober, 2017 at 22:55

  Tack för bra sammanfattning och rapport för den som inte var där!

  • Reply
   christianmuda
   1 november, 2017 at 07:21

   Tack Linda!

Lämna gärna en kommentar