fbpx
Matochresebloggen
Tips från kryssningsexperten
Kryssning Okategoriserad

Tips från kryssningsexperten –  topp sex

Jag är verkligen ingen expert på kryssningar, men på kryssningen jag gjorde förra veckan träffade jag en riktig kryssningsexpert – David Malmberg (bilden nedan). Han har jobbat på Royal Caribbean i nio år och startade sedan upp kryssningsportaen Wondercruises som han nyligen sålde till Tui.

Tips från kryssningsexperten

I sitt jobb och privat har han kryssat över 100 gånger (”jag har slutat att räkna…”).

Tips från kryssningsexperten

Jag passade på att intervjua honom och här kommer hans bästa tips för att få ut det mesta av en kryssning.

 1. Utflykter på en kryssning

När fartyget stannar i en hamn – följ inte strömmen – ta en taxi eller buss för att hitta något eget. Fråga en taxichaufför etter närmaste ”public Local Beach”. Ta er förbi de lokala säljarna som står utanför fartyget. Utflykterna som rederierna arrangerar kan vara smidigt om man inte kryssat tidigare men de är relativt dyra.

 1. Egna aktiviteter där fartyget gör stopp.

Om ni gör egen utflykt – gör research. Se exakt vilken hamn fartyget lägger till i – ibland finns det fler. Kolla upp vad man kan göra där. David och hans familj åker ofta på “beachkryssingar” i västindien där de på varje ny ö går av fartyget och frågar en taxi efter “beach without tourists” – perfekt sätt att hitta de där små fina stränderna där man är lite mer ensam som man annars aldrig hittar.

 1. Hitta ditt sätt att kryssa.

Fundera på vad du vill få ut av kryssningen. För den svenska familjen rekommenderar David Karibien. Mindre destinationer som är enkla att få grepp om och som man ”hinner med” vid ett stopp, jämfört med att kryssa i medelhavet där städerna är svåra att göra på en dag och att det ofta är långt in till city, exempelvis tar det 90 minuter att ta sig in till centrala Rom från hamnen där alla kryssningsbolag lägger till

 1. Om man ändå vill kryssa i Europa – overnightskryssning

En ny trend för att uppleva lite mer av platserna man stannar på vid kryssningen är overnightskryssningar där man stannar en extra natt på vissa destinationer. Antingen bor man kvar i sin hytt, eller tar in på hotell mitt i city. Man har sin hytt/rum på fartyget och kan komma och gå som man vill, önskar man göra stan sent på kvällen gör man det, gå på en teater, äta middag på den lokala restaurangen (även om det är gratis ombord) osv. Perfekt för europeiska destinationer.

 1. Ta det lugnt.

Inse att du inte hinner göra och se allt där ni stannar, välj något och fokusera på det.

 1. Ta några extra dagar på plats innan kryssningen, inte efter.

Om man åker till exempelvis Miami vilket många som ska kryssa i Karibien utgår från – gör något kul innan kryssningen, inte efter. Dels för att man vill vara utvilad utan jetlag på kryssningen, men även för att servicenivån är så hög på en kryssning jämfört med vanliga hotell- På stora kryssningsfartyg är det oftast 3 gäster per anställd medan det på ett lyxhotell kan gå 25 gäster per anställd!

Vad är dina bästa kryssningstips? Kommentera gärna!

Fler inlägg om kryssningar:

Du kanske också är intresserad av...

6 Comments

 • Reply
  Liniz Travel
  27 april, 2018 at 06:54

  Intressant intervju för en som aldrig åkt på lyxkryssning 🙂

  • Reply
   christianmuda
   27 april, 2018 at 07:43

   Ja, ska man åka på sin första kryssning ör det ju kanon att hitta en expert som ger sina tips! Typ som dina tips i Aftonbladet-TV om andra typer av resor!

 • Reply
  Anna
  27 april, 2018 at 07:42

  Har inte lockats av kryssning, än, men en vacker dag kanske jag vill göra en och då är det bra tips att ha med sig. Tack!

  • Reply
   christianmuda
   27 april, 2018 at 07:54

   Nej, det är nog inte för alla! Bra att fundera igenom på exakt vad det är man skulle gilla och hitta en båt av rätt typ. Stor med massor av aktiviteter eller liten båt som går in i mindre hamnar osv!

 • Reply
  Heidi
  27 april, 2018 at 11:42

  Bra tips, David kan om någon! Jag har gått i hans “skola” 🙂 och har också en hel radda tips under min rubrik “nybörjartips” men skrev också en artikel nyligen för Aftonbladet som jag länkat till från min sajt http://www.seafun.se/tips/10-kryssningstips-for-nyborjaren/

  • Reply
   christianmuda
   27 april, 2018 at 18:03

   Kul!

Lämna gärna en kommentar