fbpx
Matochresebloggen
Roadtrip runt Östersjön
Okategoriserad Roadtrip

Roadtrip runt Östersjön

Jag är nyfiken på att upptäcka mer av våra grannländer på andra sidan Östersjön och vi har gjort flera korta resor till Åland, Finland, Estland och Litauen. Dessa länder vill jag se mer av – speciellt på sommaren. Dessutom har vi inte sett något av varken Polens eller Tyskland stränder.

Roadtrip runt Östersjön

Så, en kväll i våras satt jag och gjorde en plan för hur man bäst skulle ta sig över och runt Östersjön, från Finland till Tyskland – häng med!

Roadtrip runt Östersjön

Vill du ladda ner kartan i Google My Maps hittar du den här.

Färjan över från Sverige.

En bra start på resan skulle vara att färjan över från Sverige och finast båtar går det till Finland. Vi har åkt med Silja Line till Helsingfors och den resan skulle jag gärna göra om på sommaren.

Morgonbastu på båten!

Vidare till Estland

Redan på morgonen när man anländer till Helsingfors kan man hoppa på nästa korta färja till Tallinn, den tar bara 2 timmar. Varför åker man då inte direkt till Tallinn? Jo, för att färjan till Helsingfors är mycket schysstare! Här finns det massor att upptäcka i staden, men då vi redan “gjort” Tallinn skulle vi åka vidare till kusten. Men för er som inte varit i Tallinn kan vi tipsa om saker där att göra med barn, coola barer, härliga restauranger som Sfäär, Cru och Pegasus och Tallinks eget spahotell.

Lettland

Efter några dagar i Estland fortsätter vi till Lettland och Riga. Det tar bara 2 timmar med bil. Där har vi inte varit men det har flera andra resebloggare varit och deras inlägg gör oss verkligen sugna på att resa dit! Exempelvis har Freedomtravel, Ladies Abroad och 29 Grader varit i Riga och ger massor med tips! Vi skulle även ta oss ut till Jarmala vid kusten och dessa vackra sandstränder.

Stränderna i Polen

Jag var i Warszawa i våras en helg och det gav verkligen mersmak på Polen. Kusten här ska vara härlig, så vi skulle styra mot badorten Sopot och ägna minst en dag åt att utforska Gdansk. Även här har Freedomtravel varit och har massor av tips här.

Bild på Sopots strand, lånad från Freedomtravel

Vidare till Rugen i Tyskland

Även Tyskland har en härlig kust som jag inte varit vid – mest känt är Rugen med sina sandstränder och klassiska strandstolar, men även mindre stränder som denna nedan. Här skulle jag gärna hänga några dagar.

Genväg till Sverige med färjan

Från Tyskland skulle vi ta färjan med bilen till Trelleborg för att slippa köra hela vägen  tillbaka. Härifrån har vi bara några timmar till Stockholm och det finns massor av härliga ställen att tillbringa en dag på om man inte har brådska hemåt! Exempelvis kan man stanna på Gustavsviksbadet i Örebro – ett av de bästa äventyrsbad vi varit på i Sverige.

Bra plan – men inte i år då denna resa blev för lång för att kombinera med våra andra planer. Istället har vi valt ut ett av dessa stopp som vi flyger direkt till i slutet av Juli – Polen! Läs mer här om saker att göra i Gdansk, Restauranger i Gdansk, Hotell och Restauranger i badorten Sopot som ligger bara en kvart från Gdansk!

Du kanske också är intresserad av...

4 Comments

 • Reply
  Liniz Travel
  27 juni, 2017 at 19:52

  Vilken bra idé 😉 du e ju en grymreseplanerare!!!

  • Reply
   christianmuda
   27 juni, 2017 at 20:47

   Tack Lina, jo – jag är nog helt klart den som planerar mest i vår familj vad gäller resor!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  27 juni, 2017 at 22:12

  Spännande plan! Hoppas ni får möjlighet att genomföra resan vid tillfälle! Vi har oxå varit sugna på att bila i Baltikum och Rugen står på önskelistan. Polens kust har vi sett mycket av och den rekommenderas verkligen. (Vägkvaliten i Polen varierar. Ibland alldeles utmärkt, men ibland sämre så det tar lite längre tid.)

  • Reply
   christianmuda
   27 juni, 2017 at 22:17

   Ja, vore verkligen kul – nu kommer vi se lite av dessa ställen ändå i sommar så kanske tar vi Baltikum nästa sommar!

Lämna gärna en kommentar