Restaurang Prospero på Roslagsgatan, ambitiöst med en meny i tiden

Dela inlägget:

Restaurang Prospero ligger i en liten källarlokal på Roslagsgatan och drivs av tre unga kockar. Här serveras en 4-rättersmeny för 545:- som verkligen ligger i tiden. Det är närodlat, fermenterat, till stor del vegetariskt och till det serveras såklart genomgående naturviner.

Jag bokade bord här någon månad i förväg för två personer och försökte någon vecka senare boka till en tredje plats. Helt omöjligt var svaret, tills jag till slut lyckades lirka till mig tre platser vid baren. När vi kom till Restaurang Prospero förstod jag varför. Det är en pytteliten lokal, där borden står så tight att det är omöjligt att trycka in en extra stol vid ett bord. Platserna vid köket passade dock mig perfekt, jag älskar att sitta så jag kan kolla in när kockarna jobbar!

Enkelt och avskalat beskriver lokalen bra. Här har man lagt all kraft på det som serveras, inte på inredning! Vi startar med en Gin Tonic och får som aptitretare in ”gårdagens bröd” fyllt med svamp. Ett riktigt höstigt, gott och kompakt bakverk. Vi får sedan in en brödkorg med ett fantastiskt gott bröd, där resterna blir basen till morgondagens aptitretare!

Dagens bröd

Menyn på Restaurang Prospero

Vi tar deras matchande vinpaket, som visar sig vara riktigt bra och intressanta viner genomgående, perfekta matchningar till maten. Bara naturviner, som de visar sig kunna en hel del om.

Första rätten är tartar på piggvar med lök och ängssyra. Ganska gott, men lyfter inte riktigt. Det blir lite för mycket kall fisk och vassa örter och jag skulle gärna sett mer syra och fett i denna rätt. Nästa rätt är morot med tomat och krondill. Moroten smakar – morot .- och är ingen större upplevelse. Men såsen på rostad tomat och dill är fantastiskt god och jag använder brödet för att suga upp varenda droppe!

Restaurang Prospero på Roslagsgatan, ambitiöst med en meny i tiden
Naturvin i Magnum och miniformat

Dovhjort med rödkål och blåbär, är en perfekt komponerad rätt, med en liten bit stekt hjort, god rödkål och små klickar majonnäs. Denna skulle vi kunnat äta en dubbel portion av.

Ost? Ja, vi köper till en ostservering då vi inte är mätta så här långt in på menyn och får tre små bitar riktigt bra ost, samtliga på svensk ko. Till det ett torrt vin som passar perfekt.

Restaurang Prospero på Roslagsgatan, ambitiöst med en meny i tiden
Smakrensare i form av sorbet

Desserten är spännande – glass på karljohanssvamp med äpple i små kuber. En riktigt bra och oväntad kombination. Vi skippar kaffe, men får in små kaffebakelser med notan. Kex med glass emellan. Riktigt gott det med.

Sammantaget, en meny som inledningsvis är lite för svag för att jag ska ge dem full pott, även fast det är ambitiöst och med bra viner. Dessutom lite dyrt – med en fördrink, vinpaket och ost gick detta på runt 1500:- per person, då väntar jag mig rätter som sitter perfekt!

Fler restaurangtips i Stockholm

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Läs mer

En dag i Oostende i Flandern – sommarstad vid havet

Mitt första stopp på min pressresa i Flandern var Oostende, en stad vid kusten som är en populär...

Hästräka – en delikatess i Flandern med 500-årig historia

Att fånga hästräkor vid kusten i Belgien har en lång tradition. Numera sker den mesta fångsten med trålare,...

Flanders Finest 2023 – 12 stjärnkockar lagar sina signaturrätter

Flanders Finest 2023 - det är tredje gången som detta matevenemang arrangeras i Flandern - en region i...

Hooja sour – Fredagsdrinken med banan, melon, kiwi och citron

Ända sedan jag hörde Hoojas "Banan, melon, kiwi och citron" har jag varit sugen på att se hur...