Sommarens första utlandsresa blev en pressresa till Piemonte, en del av Italien som jag var i för drygt två år sedan – och verkligen fastnade för. Det var med stor glädje jag nu fick chansen att återvända, upptäcka nya vingårdar, se nya delar av det här vackra landskapet och prova ännu mer av allt det som gör Piemonte så speciellt.


Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar både mot Schweiz och Frankrike. Man tar sig smidigt hit med flyg till Milano – och sedan tar man sig smidigast vidare med bil mot Piemonte, som tar någon dryg timme.
Piemonte – ett av Italiens allra främsta vindistrikt
Regionen är känd för sina böljande kullar, stora vinodlingar och sina mysiga små städer. Det är också ett av Italiens allra främsta vindistrikt – här hittar du världsberömda namn som Barolo, Barbaresco och Barbera. Inte för inte brukar man säga att Barolo är ”King of Wines”, Barbaresco ”Queen of Wines”. Här finns även spännande lokala druvor som Grignolino, som man bara hittar här..
Men Piemonte är mycket mer än bara vin. Här kan du vandra bland vinfälten, cykla långa turer på småvägar och upptäcka både slott och byar i lugnare tempo. En av resans höjdpunkter var just en cykeltur genom Barolo – otroligt vackert.

I stort sett alla höga kullar har man byggt slott eller torn på – som man ofta kan gå upp i för en storslagen utsikt!

Maten i Piemonte – klassiska rätter
Italiensk mat är ofta enkel men riktigt god, och Piemonte är inget undantag. Regionen har flera rätter och specialiteter som du inte hittar någon annanstans. Några klassiker att hålla utkik efter när du besöker Piemonte:
- Vit tryffel från Alba – en av världens dyraste delikatesser, som ofta rivs över pasta eller risotto. Säsongen för vit tryffel i Piemonte infaller vanligtvis från början av oktober till slutet av december varje år. Det är under dessa höst- och vintermånader som den berömda vita tryffeln (tartufo bianco d’Alba) skördas och serveras på restauranger i området, särskilt kring Alba, Langhe och Monferrato. Den största tryffelmässan, Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba, pågår oftast från tidig oktober till slutet av november.
- Tajarin – en extra tunn, gul pasta som görs på ägg, gärna serverad med smör och tryffel eller en enkel ragù.
- Agnolotti del Plin – små, fyllda pastaknyten, ofta med köttfyllning och smör- eller köttsky.
- Bagna cauda – varm dipp på sardeller, vitlök och olivolja, där man doppar grönsaker.
- Brasato al Barolo – långkokt nötkött i rödvin, helst Barolo.
- Vitello tonnato – kalvkött i skivor med en krämig tonfisksås, kall rätt som ofta serveras som förrätt.
- Bonet – klassisk choklad- och amaretto-pudding från Piemonte.
Då vi kom hit i Juni var det inte säsong för vit tryffel, men övriga rätter såg jag till att prova. Och såklart även massor av riktigt bra ostar, korvar, nötter (särskilt hasselnötter från Langhe), samt lokala sötsaker.
Reportage från Piemonte
Så om du är nyfiken på Piemonte, missa inte reportagen här på bloggen från den senaste resan.
- Besök på Cantina Vicara – Ekologisk vingård i Piemonte
- Agriturismos i Piemonte – prisvärt boende i Italien!
- Canelli i Piemonte – underjordiska vinkällare och somrig lunch
- Guide Michelin i Piemonte – och middag på Ristorante i Due Buoi
- Att göra i Piemonte – vin, byar, vingårdar & boende i Barolo, Barbaresco och Barbera
Nedan länkar jag också till mina tidigare reportage från Piemnote, för dig som vill ha fler tips och inspiration!
- Middag under stjärnorna på en vingård i Piemonte
- Elcykling i Piemonte – bland hasselnötsträd, fårfarmar och vingårdar!
- En dag i Vicoforte i Piemonte
- Vinresa till Italien – Valtinella norr om Milano
FAQ – Resa till Piemonte
Hur tar man sig enklast till Piemonte?
Jag flög till Milano, vilket är smidigt då det går många avgångar från Sverige. Från Milano tog vi hyrbil – det tar drygt en timme att köra till Piemonte. Tåg och buss finns också till vissa av de större städerna, men hyrbil är klart enklast för att ta sig runt bland småbyarna och vingårdarna.
Kolla in mitt fakirflyg till Milano i nedan klipp!
Vilka viner ska man prova i Piemonte?
Piemonte är känt för Barolo, Barbaresco och Barbera – tre riktiga klassiker. Barolo kallas ofta ”King of Wines”, Barbaresco ”Queen of Wines”. Jag fastnade även för druvan Grignolino, som är lite lättare och nästan bara finns här.
Vad kan man göra i Piemonte förutom att prova vin?
Utöver vinprovningar är det perfekt att cykla eller vandra bland vinfälten – vyerna är otroligt vackra! Många kullar har slott eller torn där man får fin utsikt. Jag tog en cykeltur genom Barolo och det var en av resans höjdpunkter.
Vilka maträtter är typiska för Piemonte?
Piemonte har massor av egna specialiteter. Några favoriter från min resa:
- Vit tryffel från Alba (i säsong oktober–december)
- Tajarin – tunn, äggig pasta
- Agnolotti del Plin – små, fyllda pastaknyten
- Bagna cauda – varm dipp på sardeller och vitlök
- Brasato al Barolo – långkokt nötkött i rödvin
- Vitello tonnato – kalvkött med tonfisksås
- Bonet – choklad- och amaretto-pudding
Jag åt också riktigt bra ostar, korvar och hasselnötter från Langhe.
När är bästa tiden att åka till Piemonte?
Våren är populär, då är det grönt och lagom varmt. Tryffelsäsongen (oktober–december) lockar många matintresserade, särskilt runt Alba. På hösten är det även skördetid i vingårdarna, vilket är en häftig upplevelse.
Behöver man hyra bil i Piemonte?
Det går att resa runt med tåg och buss mellan de större orterna, men jag rekommenderar verkligen hyrbil. Avstånden mellan byarna och vingårdarna är ganska stora, och du får ut mer av resan om du kan åka lite som du vill.
Vad kostar en middag eller vinprovning?
Middag på en enkel trattoria kan kosta från 15–20 euro per person. Vinprovningar varierar – vissa vingårdar tar 10–20 euro, andra bjuder på provning om du handlar vin. Fine dining-restauranger är dyrare, men det finns bra mat i alla prisklasser.
Kan man köpa med sig vin hem?
Ja, de flesta vingårdar säljer vin direkt på plats och många ordnar även frakt till Sverige om du köper ett par lådor. Jag köpte med mig några flaskor och tog med i den incheckade bagaget – alltid kul att ta med några flaskor av det man provat.
Finns det något jag borde tänka på inför resan?
Ta med bekväma skor – kullarna kan vara branta och underlaget varierar. Om du vill besöka vingårdar, boka gärna i förväg, särskilt på helger. Kolla också upp om det är någon lokal festival när du är där – t.ex. tryffelmässan i Alba.
Resan till Piemonte var en pressresa. Tankar och åsikter som alltid mina egna!

