fbpx
Matochresebloggen
På egen hand i Härnösand
Höga Kusten

På egen hand i Härnösand – häng med på min frus dag!

Jag och min fru har många gemensamma intressen, men whisky är inte ett av dem som hon delar. Så, när vi på vår Höga Kusten-kryssning hade en dag i Härnösand delade vi på oss. Jag tog en bussutflykt till High Coast whisky – min fru tog en hop-on-hopp off- buss in till Härnösand.

På egen hand i Härnösand

På egen hand i Härnösand

Det finns massor med intressanta utflykter att göra i och kring Härnösand, som exempelvis guidad stadsvandring, besök på Hemsö fästning, utflykt upp till Höga-kusten bron eller till Hernö Gin. Man kan besöka ett av Sveriges största bilmuseeum eller ta en skärgårdskryssning längs Ångermanälven

Min fru gjorde dock Härnösand på egen hand och hoppade av bussen vid Murberget friluftsmuseeum .

Murberget friluftsmuseeum i Härnösand

Murberget friluftsmuseeum är ett utomhusmuseum som är ett av de största i Sverige med byggnader och miljöer som speglar “bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur

På egen hand i Härnösand

På egen hand i Härnösand
På egen hand i Härnösand
På egen hand i Härnösand

Det finns även en stor byggnad med restaurang och flera utställningar, men då det var så vackert väder gick min fru inte in där utan promenerade vidare in till centrum.

På egen hand i Härnösand

Promenad i Härnösand

Härnösand ligger på en ö, som förbinds med fastlandet via två broar. Det är Sveriges befolkningsmässigt minsta residensstad med runt 18.000 invånare som är bosatta här. En stad som verkligen blommar upp på sommaren och är mysig att promenera runt i, med vackra gamla trähus, små butiker, caféer och restauranger.

På egen hand i Härnösand

På egen hand i Härnösand
På egen hand i Härnösand
På egen hand i Härnösand
På egen hand i Härnösand

Lunch på Engströms Food & Deli

Engströms Food & Deli ligger mitt i stan och har en solig innergård, Ett bra tips för en god sommarlunch!

Dagens sallad, friterad feta med nektarin. 

Tillbaka till hamnen

Från stadskärnan hoppade min fru på en annan hop-on/off-buss. som gick hela vägen från stora torget till hamnen. När båten ligger i hamn går dessa i fram och tillbaka mellan hamnen och stadskärnan med tät trafik.

Man kan också promenera från hamnen till stora torget på ca 20 minuter. Härnösand på egen hand – en perfekt utflykt för min fru som gillar att promenera, kolla in gamla fina byggnader, skog och natur.. Tillbaka på båten väntade en mysig kryssning i Höga Kusten där vi bland annat passerade höga-kusten bron.

Läs mer om Höga Kusten

Kryssning till Höga Kusten med Viking Line

Besök på High Coast Whisky – världens nordligaste whiskydestelleri

Kryssningen till Höga Kusten gjorde vi i samarbete med Viking Line. Tankar och åsikter är som alltid mina egna!

Du kanske också är intresserad av...

2 Kommentarer

 • Reply
  Daniel på FlyingDryden
  5 september, 2021 at 18:19

  Härnösand är fint! Det var hit jag flyttade när jag drog hemifrån Vänersborg efter studenten och hade ett roligt år på dåvarande Mitthögskolan (nu MIUN). En annan kul sak är att domkyrkan är Sveriges minsta och även den enda vita domkyrkan i landet. Annars kan jag rekommendera Smitingen, en badplats längst ut på ön.

  • Reply
   Christian Muda
   6 september, 2021 at 22:07

   Ja, nästa gång ska jag också utforska annat än det som har med whisky att göra!

Lämna gärna en kommentar