fbpx
Matochresebloggen
Nya regler för turister som vill besöka Sri Lanka - från 1 Augusti 2020.
Covid-19 Sri Lanka

Nya regler för turister som vill besöka Sri Lanka – från 1 Augusti 2020.

//Uppdaterat 7 Juni 2020// Vi hade inte så stora planer på utlandsresor under våren och sommaren i år utan hade redan innan Covid-19 planerat att stanna i Sverige den perioden. Däremot hade vi tänkt att resa utomlands på höstlovet och var väldigt sugna på att åka tillbaka till Sri Lanka. Vi var där förra sommaren och älskade verkligen landet. Nedan några härliga minnen från förra resan!

Nu till hösten var tanken att besöka de delar av Sri Lanka som vi inte var i sist, de östra och södra delarna.

Men, när jag nyligen fick se Sri Lankas regler för turister som vill besöka landet känns det inte lika lockande. Visserligen har Sri Lanka väldigt få medborgare som drabbats av Covid-19 och man vill såklart fortsätta på det sättet, men frågan är om man går lite väl långt med de nya regler som gäller från 1 augusti 2020. Man stannar inte med att stoppa de som har feber eller andra symptom utan nu är det Covid-19 tester när man landat och flera gånger under semestern. Dessutom en höjd Visa-avgift till 100 USD och krav på ett test om icke-smitta innan man går på flyget som blir svårt att lösa för många svenskar…

Nya regler för turister som vill besöka Sri Lanka

Den 1 Augusti 2020 planerar man att öppna upp för turism till Sri Lanka för turister från hela världen och då är det följande regler som gäller:

Nya regler innan avresa

 • Man behöver innan resan söka ett visum som nu kostar 100 USD per person. På denna (icke uppdaterade sida) ansöker man.
 • Man behöver ha med handlingar som styrker att man har:
  • Bokat boende på ett “Certifierat boende”.
  • Agendan för hela vistelsen i Sri Lanka
  • Flygbiljett tillbaka
  • Intyg som visar att man har en sjukförsäkring som gäller i Sri Lanka. Observera att de flesta “vanliga” reseförsäkringar inte gäller kostnader för Covid-19.
 • Innan man får boarda planet behöver man visa upp negativt på resultat på ett Covid-19 PCR test som man ska ta tagit högst 72 timmar innan flyget avgår. Bara detta är ju en stor utmaning att lösa. På testerna man exempelvis gör hos Werlabs får man svaret på testet inom 1-4 dagar. Dessutom finns inte testfaciliteter alls i hela Sverige, i alla fall inte nu.

Säg att man följer instruktionerna ovan och tar sig ombord planet. Då väntar troligen en lång resa med ansiktsmask på. Även fast alla alltså måste visa upp ett negativt testresultat innan man boardar!

Nya regler vid ankomst till Sri Lanka

Ponera att du kommer fram till Sri Lanka. Efter en lång flygning är du redo för semester. Men, nej. Nu är det dags för ytterligare ett Covid-19 PCR test som tas (utan kostnad) på flygplatsen. Just nu tar processen 24 timmar, men man jobbar för att det ska ta 4-6 timmar att få resultaten. Det är oklart var man ska stanna och vänta under denna tid. Om det tar över 24 timmar att få resultaten erbjuds man boende på ett 4- eller 5-stjärnigt hotell tills resultaten kommer. Första dygnet är man alltså lite i limbo och frågan är om och när man bokar sin första hotellnatt och från när man bokar en chaufför. För man måste åka med en privat chaufför nu, kollektivtrafik är inte godkänt för turister från 1 Augusti. Högst oklart även om man kommer att kunna ta den klassiska tågresan från Kandy – som ju är en form av kollektivtrafik.

Låt säga att du till slut får ett negativt testresultat och äntligen kan resa vidare. Då kan du ta det lugnt i 4-5 dagar, sedan behöver ett till test tas. Det görs denna gång på ditt “Certifierade hotell” av en mobil testpatrull. Stannar du mer än 10 dagar? Då ska du ta ett tredje test.

Om du får ett positivt testresultat när du är i Sri Lanka

Får du ett positivt testresultat när du är i Sri Lanka så är det bums i karantän i 14-21 dagar. Antingen på det hotell du är – där du får stanna isolerad på rummet tills du inte längre visar upp några symptom och visar negativt på ett nytt test, alternativt körs du till sjukhus om du behöver vård. Och alla kostnader som detta medför behöver du såklart stå för själv, Så det är värt att verkligen se över sin reseförsäkring om man trots allt bestämmer sig för att resa!

Vi tycker alltså att detta inte känns så himla lockade och kommer att avvakta bokning av resa till Sri Lanka tills läget ändras. För vi är fortfarande sugna på att åka dit – någon gång i framtiden!

Källa: Press release från Embassy of Sri Lanka in Sweden Stockholm

Du kanske också är intresserad av...

1 kommentar

Lämna gärna en kommentar