fbpx
Matochresebloggen
Okategoriserad

Norrsken på Island – på egen hand

Norrsken på Island är ett naturfenomen som lockar många turister hit under november- april då norrskenen är som vanligast.

Norrsken på Island

Som ovan kan det se ut under perfekta väderförhållanden OCH om man använder en kamera eller mobil med lång slutartid. För det vanliga ögat ser norrskenen aldrig ut som de foton man ser. (Bilden ovan är tagen av Stein egil Liland och finns på pexels.com)

För att se norrskenen gäller att vissa väderförhållanden råder och det finns flera webbsidor som bara har dena typ av information – ett exempel finns här. Bäst är det om det är helt stjärnklart och minst 3 på skalan “Aurora forecast”.

När det kommer riktigt synliga norrsken över Reykavik som täcker halva himmeln är det en så stor (och ovanlig händelse) att man då väcker alla gäster på hotellen mitt i natten för att gå ut och titta!

Oftast behöver man dock ta sig någonstans utan bakgrundsljus från städer som stör norrskenet. Det arrangeras bussturer ut på landet där det är kolsvart och de bussturerna åker även till de delar som ensligt prognosen har bäst chans till bra norrsken.

Se norrsken i Reykjavik vid Grotta

Vi hade inte riktigt tid (eller prioriterade restaurangbesök istället) för att ta en lång busstur utan tog en taxi till en udde vid en fyr på den västra spetsen av Reykavik – grotta.

Bonustips- vi var här dagen innan för att kolla in en naturlig varm källa nära stan, dit många islänningar går sent på natten för att doppa fötterna och värma sig som en avslutning på en utekväll samtidigt som de kollar in norrskenet.

En brittisk tjej hade hoppat i källan och lät sig gladeligen bli fotograferad. Så här ser det ut dagtid alltså.

Norrsken på Island grotto

Tillbaks till norrskenet. Just hit kan man också åka när solen har gott ner för att kolla in norrskenet. Efter middagen vår sista kväll tog jag och Peter från Freedomtravel en taxi hit för att försöka fånga norrskenet. Det var fullt med folk, över hundra personer. Många satt i sina bilar för att vänta in ett bra norrsken. Andra stod med systemkameror på stativ för att försöka fånga norrskenet. Det var helt kolsvart, runt noll grader och en isande vind.

Norrsken på Island grotto

Plötsligt såg vi hur norrskenet började forma sig på himmelen. Dess skepnad ändrade sig förvånansvärt fort, ungefär som om man ser en film av moln på snabbspolning.

Norrsken på Island

Väldigt häftigt, även fast det var ett relativt svagt norrsken. Det är svårt att beskriva exakt vad som gör detta så speciellt. Jag gillar att kolla på stjärnor en klar natt på landet – detta var något åt det hållet men mycket närmare och levande.

Norrskensjakt – Helt klart en speciell upplevelse som jag verkligen rekommenderar att ni ger er ut på om ni kommer till Island! Är det bra väderförhållanden skulle jag ta en tur ut på landet ännu längre från stadens störande ljus än vi gjorde…

Du kanske också är intresserad av...

1 Comment

Lämna gärna en kommentar