fbpx
Matochresebloggen
Okategoriserad Travel hacks

Hur min fru (nästan) blev lurad på airbnb – och tips på hur du inte blir lurad!

Min fru Jenny ska på tjejhelg till London och hittade en perfekt lägenhet på airbnb. Stor, flera sovrum, låg centralt, superfint inredd, inte så dyr.
Hon hade bara en praktisk fråga om det ingick städning och mailade till uthyraren. Det gjorde det såklart. Så uthyraren förslog att hon skulle göra bokningen för deras räkning på airbnbs sida. Hm, lite märkligt och J frågade då i om hon inte kunde betala via airbnb men det gick inte och J accepterade ändå uthyrarens önskan. 
Mail med betalningsuppgifter kom och det märkliga var då att betalningen skulle göras direkt ett utländskt bankkonto.

Struligt. Och är inte tanken med airbnb just att man inte ska betala direkt till någons bankkonto? 

J blev lite misstänksam, mailade och frågade om det inte fanns något annat sätt men nej, säljaren ville ha det så enligt mail från riktigt trovärdig airbnb-mailadress.
J läste ändå vidare på airbnb’s hemsida och där stod ju mycket riktigt att man absolut inte ska betala på annat sätt än just via airbnb – de håller pengarna tills man har fått nycklarna och bott en natt i lägenheten. Ingen kommunikation går heller via mail utan endast via hemsidan.
J förstod då att det var en bluff, så trist! När vi kollade uthyrarens konto lite noggrannare hade denna heller inga omdömen alls.
Jag blev irriterad på denna bluffare och twittrade till airbnb och bad dem att plocka ner annonsen.
 
Mindre än en timme senare var annonsen borta. Airbnb var verkligen snabba och all credd till dem. Men annonsen dök garanterat upp direkt igen under ett annat användarkonto.

Så – ska man hyra via airbnb är tipsen:

  1. Betala bara via airbnb
  2. Hyr bara av en person som har minst tre positiva omdömen. (Eller – en smart bedragare skaffar väl lätt fejkade omdömen så det är nog heller ingen garanti…)
  3. En smartare bedragare hade kanske även lockat med en rabatt på 30% om man betalde direkt till dennes bankkonto, sagt att man då slipper t ex avgift till airbnb. Gå inte på det tricket heller!
Tyvärr är det gamla talesättet ofta sant – låter det för bra att vara sant så är det heller inte det…

Du kanske också är intresserad av...

3 Kommentarer

Lämna gärna en kommentar