fbpx
Matochresebloggen
Mexiko Okategoriserad Tulum

Höstlov i Mexiko – vi åker till Tulum på den mexikanska östkusten

Höstlov i Mexiko! Nu när det verkligen blivit höst på riktigt i luften passar vi på att åka iväg en vecka till värmen. Denna gång till ett land som jag inte varit i sedan jag pluggade – Mexiko. Och nu åker vi hela familjen till semesterorten Tulum på östkusten, en dryg timme från Cancun. 

Tulum är av många betraktat som ett mexikanskt semesterparadis, dit massturismen inte ännu har nått. Det är främst för stränderna och restaurangerna man reser till Tulum, men här finns så mycket mer, som en vacker natur, intressant historia och massor av aktiviteter!

Innan ni blir för avundsjuka – prognosen ser ut att ge regn hela veckan vi är där! Men hoppas det vänder så vi får lite av känslan på de bilder jag letat upp från Tulum till detta inlägg!

Mexikos bästa strand – Playa Paraiso

Längs stränderna ligger exklusiva, mindre boutiquehotell på rad och det finns även flera allmänna delar av stranden som är lättillgängliga. En av dessa är Playa Paraiso – utsedd nyligen av Tripadvisor till Mexikos bästa strand. Den är öppen för allmänheten så alla kan njuta av den kritvita sanden och det kristallklara vattnet. 

Höstlov i Mexico


Vi kommer att låna en lägenhet som vi numera ofta gör när vi reser hela familjen (via Homeexchange där vi är medlemmar) som ligger inne i stan, men såklart åka ofta till stranden som bara ligger 10 minuter bort. 

Mayaruiner

Mayakulturen i Centralamerika varade i flera tusen år och räknas som den mest avancerade av de amerikanska ursprungskulturerna. Tulum med omgivningar var en del av det forna Mayariket och det finns tydliga spår av än idag. Exempelvis i form av Mayaruiner vilka är populära sevärdheter. Mest känd är Chichen Itza, 2 timmars bilresa från Tulum, men det finns fler mindre runer på närmare håll. Vi får se vilka vi åker till!

Höstlov i Mexico

Cenotes

Ett av de mest unika sakerna att göra i Tulum är att ta ett dopp i en “cenote” -en typ av underjordisk källa eller grotta, som bildats i den porösa kalkstenen. Detta är ett “måste” att åka till och det finns dussintals cenoter i Tulum-området att välja mellan. 

Höstlov i Mexico

Saker att göra kring Tulum – Riviera Maya

Området där mycket saker att göra (förutom strandhäng) kallas Riviera Maya och är kuststräckan mellan Cancun och Tulum. Här finns flera eko-arkeologiska parker vid havet där det går att snorkla och bada i över- och underjordiska floder, åka zipline och gummiring och ta del av Mexikos kulturarv. De populäraste parkerna är Xcaret och Xelha som bägge ligger på Riviera Maya, mellan 20-60 minuter med bil från Tulum – perfekta dagsutflykter! 

Riviera Maya
Riviera Maya
Riviera Maya
Höstlov i Mexiko

Dessa ska vi såklart besöka under vårt höstlov i Mexiko och det ska bli så spännande att se hur dessa parker är. De kallar sig eko-parker och det verkar vara en mix av naturliga källor och vattenland – ser så härligt ut på deras pressbilder!

Restauranger i Tulum

Det finns så många intressanta restauranger här att vi inte kommer hinna testa mer än en bråkdel. Vi har fått en lång lista med tips från familjen vi lånar lägenheten av och även gjort en del research själv. Detta ser jag såklart mycket fram emot – inte minst att se hur den genuina mexikanska maten smakar!


Häng med på Instagram och stories
!

Under resan kommer jag i vanlig ordning vara mest aktiv på Instagram, så sätt gärna på notiser för Matochresebloggen.se om ni inte redan gjort det och vill följa med där!

Har någon av er varit i Tulum och kan ge tips på saker vi absolut inte får missa? Kommentera gärna!

Tidigare höstlovsresor

Förra året åkte vi på en kryssning i Karribien, med några dagar i Miami – läs mer om det här

Året innan reste vi runt i Florida – Miami, Fort Mayers, Sanibel och Orlando – läs mer om det här.

Alla bilderna i detta inför-resan inlägg är pressbilder eller lånade från unsplash.com

Du kanske också är intresserad av...

Inga kommentarer

    Lämna gärna en kommentar