Fem saker att tänka på innan du bokar nästa utlandsresa med flyg

Dela inlägget:

Nedsatta priser och gratis av- och ombokning – nu under mars månad gör flyg.- och charterbolag allt för att få intäkter och säkra bokningar för den viktiga sommarsäsongen. Flygtrafiken har redan minskat så dramatiskt att tappet nu är större än både efter 9/11-attacken och efter åskmolnet efter den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010. Svd rapporterar att Kastrup redan har tappat 1/3 av alla passagerare och att de väntar sig en femtiprocentig minskning. Alltså, troligen det största reset och krisen för flygindustrin i modern tid.

Billigt – men se upp!

Men, även om det ser billigt ut och flyg- och charterbolag lovar att man kommer att kunna boka om biljetterna finns det saker ni bör tänka på innan ni bokar! För ingen vet ju nu hur coronaviruset kommer att spridas vidare och påverka vilka länder det är rimligt att resa till i vår- eller sommar. Kanske dör det ut helt redan om ett par veckor – eller så får vi ett scenario likt Italien i fler länder.

1. Läs det finstilta

Börja med att läsa det finstilta i annonsen. Är det fri ombokning eller fri avbokning? Kan du av- eller omboka utan anledning eller är avbokningen villkorad? Några exempel på hur det kan skilja sig åt hos några av de största charter- och flygbolagen (data från 9/3 2020)

Vings Trygghetspaketet : Fritt av- och ombokningsskydd

  • Vid karantän innan avresa, även om man inte själv är sjuk, ersätts kunden om läkarintyg finns.
  • Obegränsat antal ombokningar fram till 30 dagar innan avresa, max 6 månader från ordinarie avresedatum
  • Avbokning mot giltigt läkarintyg (enligt villkor) fram till avresa

Källa: Ving.se

Apollo – Fri ombokning

  • Du som bokar en ny sommarresa inom vårt charterprogram (avser perioden 13 april – 4 oktober) under 5 – 31 mars får automatiskt möjligheten att omboka din resa en gång. 
  • Ombokningsskyddet gäller samtliga på bokningen och ger dig rätt att omboka resan 1 gång utan kostnad fram till 14 dagar innan avresa. 

Källa: Apollo.se

Emirates ger full återbetalning på bokningar under Mars

  • Du kan omboka din resa kostnadsfritt upp till 14 dagar före avresan om den bokas till och med den 31 mars med avresa före den 31 oktober
  • Upp till 35 dagar före avresa kan du avbryta bokningen och få full återbetalning. Resan måste dock bokas mellan 5 och 31 mars

Källa: Pressmeddelande från Emirates.

SAS – ombokning utan avgift

  • Inga ombokningsavgifter tillkommer för nya bokningar som görs från den 5 mars till den 19 mars 2020 för resa i perioden 5 mars till 31 augusti 2020.
  • Vid ändring till ett högre biljettpris kommer skillnaden mellan det betalda priset och det högre priset att tillkomma.
  • Du kan avboka och få återbetalning om biljettklassen tillåter det.

Källa: sas.se

Tips i dessa tider är att välja en resa som kan återbetalas i sin helhet avsett anledning

2. Betala resan med ett kort som ger dig en reseförsäkring

Risken finns såklart att flyg – och charterbolag kommer att gå i konkurs under våren och sommaren om paniken över coronasmittan fortsätter. Se till att du betalar med ett kort med en reseförsäkring som täcker konkurs. Läs mer i detta reportage som jag skrev senast ett bolag i resebranschen gick i konkurs.

3. Om du köper en paketresa – kolla att det finns resegaranti

Om du köper en paketresa – kolla att företaget du handlar resan av är seriöst och har ställt en nog stor resegaranti hos Kammarkollegiet. Ving Sverige har till exempel 1 674 300 000 SEK i resegaranti. Man kan få lägre avgifter om man inte betalar med kreditkort och om bolaget då har en resegaranti kan man få ersättning vid en konkurs från kammarkollegiet. Men, detta är en långbänk som man slipper med rätt kreditkort vid konkurs.

4. Se till att du har en extra reseförsäkring

Vad händer om du blir sjuk på resemålet och behöver stanna kvar 2-3 veckor i karantän innan du är feberfri och kan boka en ny resa hem? Vad händer om det resmål du är på plötsligt får så många coronafall att flygen hem ställs in helt? Nu är det dags att se över vilka reseförsäkringar du har på det kort du betalar med och på din hemförsäkring. – innan du bokar resan!

5. Kan du boka av allt annat på resan?

Ofta gör man fler bokningar för en resa. Boende, hyrbil, restaurangbesök på plats, utflykter. Kolla upp att ni även kan boka av dessa om flyget/resan behöver bokas av.

Hur resonerar du? Boka nu och chansa eller avvakta och semestra hemma i Sverige till Coronapaniken avtagit? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Winter Margarita – Fredagsdrinken är en vintervariant av denna sommarklassiker

Gillar du drinken Margarita kommer du älska en Winter Margarita. Samma goda smaker av sött, salt och surt...

Guide till Koh Samet 2023 – stränder, hotell och tips

Guide till Koh Samet! Är du sugen på en semester på en av Thailands absolut vackraste öar? Då...

Afternoon Tea på La Tour med fransk touch

I lördags testade jag La Tour's nya Afternoon Tea med fransk touch - och detta var en lunchupplevelse...

Säsongsmeny på Restaurang Leijontornet

Restaurang Leijontornet i Gamla Stan har fått många bra recensioner den senaste tiden och som en följd snabbt...