Saker att göra i Antwerpen – 16 tips på restauranger, barer och sevärdheter

Dela inlägget:

Sugen på att hitta tips på Saker att göra i Antwerpen? Då har du kommit rätt! Vi började vår weekend i Flandern med två dagar i Gent och sedan tog vi tåget för att tillbringa drygt ett dygn i Antwerpen – Belgiens största stad. Här skulle vi fortsätta testa det Belgiska köket och jag var även sugen på att kolla in lite coola byggnader i stan som jag hade läst om. Det blev ett intensivt och superkul dygn där vi hittade många guldkorn som jag kan rekommendera, häng med!

#1. Antwerpens Tågstation

Vi anlände med tåget från Gent och det första vi såg av Antwerpen var den pampiga tågstationen som i sig är en turistattraktion. Dagens första fotostopp – av en mängd!

Ett dygn i Antwerpen
Ett dygn i Antwerpen

Intill stationen ligger även Antwerpens Zoo, men den gick vi snabbt förbi Vårt första stopp var nämligen en chokladshop.

#2. Chocolate Line i Antwerpen

På en an Antwerpens största shoppinggator – De Meir’ – ligger chokladbutiken Chocolate Line.

Ett dygn i Antwerpen

En klart kommersiell chokladbutik med ett ”show-kitchen”-del där man vissa tider kan se hur man tillverkar praliner. Mannen som driver Chocolate Line (som finns på fler ställen i Belgien) – Dominique Persoone är lite av en rockstjärna och syns på bilder som denna i butiken.

Inriktningen på Chocolate Line är innovativa smaker och Dominique reser runt jorden för att hitta ny inspiration. Vi provade några av de mest populära sorterna, som yuzu, absinth, bacon och marijuana! Jag lade upp några klipp från resan på Instagram och just denna choklad med marijuana fick jag massor med DM:s om från personer som frågade hur den smakade! Jag har inte testat marijuana så jag har ingen referens, men några andra som var med hade rökt på och enligt dem kände man igen smaken. Dock var den aktiva substansen som man blir hög av inte med i denna choklad.

Handmålad chokladdödskalle
Julgranskulor i choklad

Här fanns även ett chokladpulver som var tänkt att snortas som kokain, eller skjutas upp i näsan med denna märkliga maskin. Jag testade, men fick mest chokladpulver över rocken.

Turistigt och kommersiellt ställe, men kul att kolla in!

#3. Ölstopp på en Brown Pub

Efter denna klart annorlunda chokladbutik tog vi ett stopp på ett mer klassiskt ställe. En ”brown pup” – som har sitt namn efter den bruna inredningen, Lite som att gå 50 år tillbaka i tiden. Genuint, mysigt och såklart riktigt bra öl!

Ett dygn i Antwerpen

#4. Lunch på Graanmarkt 13

Graanmarkt 13 är ett hus med en prisbelönt restaurang i källaren, en butik en våning upp, en stor svit man kan hyra på våning 2 och högst upp på taket finns en stor grönsaksodling och bikupor som förser restaurangen med råvaror..

Det hela drivs bland annat av koken Seppe Nobels, vars innovativa och hälsosamma kök utsågs till ”Bästa grönsaksrestaurang 2015″ av Flanderns ”We’re Smart Green Guide”. Här åt vi en lunch som var riktigt bra och fortsatte sedan upp i huset med självaste Seppe som guide!

Ett dygn i Antwerpen
Hela det duktiga teamet i köket

#5. Antwerp City Brewery

Efter denna grymma lunch tog vi en taxi till Antwerp City Brewery som ligger i utkanten av stan. I ett kvarter med fokus på mat och dryck är bryggeriet De Koninck kärnan som vi startade med.

Guidad tur och ölprovning på De Koninck

De Koninck är ett av Belgiens största bryggerier och de har byggt ett ambitiöst Showroom här, som är i nivå med en attraktion på en nöjespark. Man kan scanna sin hand för att se vilken byggmästare man är lik, sätta sig i en skumpande bil och se en film passera eller kolla in produktionen genom stora fönster.

Efter rundturen som man gör i egen takt (vi gick ganska snabbt igenom den) var det dags att prova några öler från De Koninck.

Vi provade Duvel på fat, en Winter Beer och en Old Brown Sour och fick en kort presentation av de olika ölerna av en skäggig hipster.

Chark och choklad

Efter ölprovningen kollade vi in de andra butikerna i kvarteret. Här finns bland annat ett fint bageri, ostbutik, chokladbutik och en slaktare, Vi fokuserade på de två senare.

#7. Jitsk choklad

Jitsk är ännu en ambitiös chocolatier som gör choklad som säljs på finkrogar både i Belgien och runt och om i världen. Ofta gör man specialvarianter av chokladen för en viss kund som vill matcha chokladen till en viss dryck. Fantastiskt god!

#8. Butcher’s store ”rock ‘n roll butcher”.

Vi fortsatte till Butcher’s store – ”rock ‘n roll butcher”. Troligen det största utbudet av kött, korvar, patéer och chark jag sett.. Skulle vara det perfekta stället att handla på inför en stor middag, vilket många gör. De är en av de största köttafärerna i Flandern och är leverantörer till många av restaurangerna i Antwerpen.

Här fick vi lite provsmakningar av deras chark och det var lika gott som det såg ut!

#9. Hotel Pilar i Antwerpen – litet Boutiquehotell

Efter denna smakupplevelser åkte vi och checkade in på vårt hotell i Antwerpen – Hotel Pilar. Ett litet Boutiquehotell med bara ett dussin rum. Ganska enkla och avskalade, men snygga. Mitt hade ett stort träbadkar som det var perfekt att ta ett hett bad i efter en hel dags sightseeing i ett ruggigt decemberväder.

#10. Èpicerie du Cirque ‘Under the palm trees’

Efter någon timme på rummet gav vi oss ut igen på stan för middag. Nu til restaurangen Epicerie du Cirque ‘Under the palm trees’. En bar på entréplan och restaurangen ligger en trappa ner. Här är det modern matlagning, med fokus på närodlat och grönsaker i säsong. Man serverar en 4-rättersmeny, där man själv får sätta ihop den genom att välja mellan 2-3 olika för- och varmrätter. Till detta tog vi ett dryckespaket där det var naturviner genomgående. Riktigt vällagat och gott, kan verkligen rekommendera denna restaurang!

#11. Dogma – Europas bästa cocktailbar

Kvällen avslutade några av oss på Dogma, som nyligen utsågs till Europas bästa cocktailbar. Jag är sån sån sucker för att testa prisbelönta barer så det var kul att vi hann med denna! Ett avslappnat ställe med glad och trevlig personal och riktigt bra cocktails!

Den norska matbloggaren Gladkokken och jag.

A la carte-frukost på Hotel Pilar

Det blev inte så sent på Dogma. så vid 08.30 nästa morgon var jag klar och gick ner till frukost på hotellet. Men den öppnade först 09.00. Värd att vänta på dock. Det var a la cartefrukost där vi kunde välja vad vi ville ut en meny – lyxigt!

#12. ”Instagramplatser” i Antwerpen

En annan kille som var med på resan – dansken Jonas – var en fotograf som fokuserade på Instagram snarare än blogg. Han hade googlat upp de mest instagramvänliga platserna i Antwerpen, som han skulle kolla in innan hemresan, Jag hängde på!

Sint Annatunnel

Sint Annatunnel är en 572 meter lång gångtunnel 32 meter under floden!

#13. MAS – Museum aan de Stroom

MAS är en spektakulär byggnad i 10 våningar. Fri entré till panoramautsikten högst upp. Vissa utställningar kostar extra/ingår med ett ”vist Antwerpen”-kort, som en utställning om Japan som jag kollade in.

#14. Felix Pakhuis

Ett stenkast från MAS ligger Felix Pakhuis, som är en fest- och eventlokal men man kan smita in och ta en cool bild för sitt instakonto här

#15. Port Authority Building

En stor diamant. byggd på en gammal brandstation, utgör Port Authority Building där 500 tjänstemän jobbar. Så häftig byggnad som är kul att ses med egna ögon.

#16. Belgiens bästa frites – Frites Atelier

Det sista vi gjorde i Antwerpen innan det var dags att börja resan hem igen var att landets bästa pommes – på Frites Atelier. Belgian fries är en omåttligt populär rätt i Belgien, så det var inte så oväntat att någon skulle göra en exklusivare variant. Det gjorde michelin-kocken Sergio Herman för två år sedan och idag har de fem små frites-ställen i Belgien.

Här får man sina frites med någon av 30 toppings – från jordnötssmör till (den populäraste) beef stew.

Ett perfekt sätt att avrunda ett dygn i Antwerpen. En så härlig stad med så mycket att se och göra1 Självklart skrapade jag bara lite på ytan av allt som finns att göra och se i Antwerpen, men det jag upplevde gav verkligen mersmak – hit skulle jag gärna vilja åka tillbaka och utforska mer.

Lär mer om Flandern

 Resan gjordes i samarbete med Visit Flandern – tankar och åsikter som alltid mina egna!

4 kommentarer

    • Kul! Ja. vi hade lite mer tid i Gent och små mysiga städer har ju sin charm, speciellt med det grymma utbud av restauranger och barer det finns i Gent! Även om Antwerpen har högre puls och mer lite modernare sevärdheter. Svårt val!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...