Vi började vår resa på Korsika med att köra västerut från flygplatsen i huvudstaden Ajaccio, och vårt första stopp blev Cargèse – en liten kustby på öns västra sida, ungefär en och en halv timmes bilresa bort. Vägen dit slingrar sig längs bergen och bjuder på flera fantastiska utsikter över havet. Det var redan kväll när vi kom fram, och solen hade för länge sedan gått ner när vi checkade in på vårt hotell, Hôtel Mylos.

Hôtel Mylos i Cargèse
Hôtel Mylos är ett nytt designhotell som ligger på en sluttning strax ovanför byn. Byggnaden är modern och elegant, med raka linjer i sten, trä och glas som smälter in i den korsikanska naturen. Rummen är ljusa och minimalistiska, inredda i naturmaterial med dämpade färger och stora fönster som öppnar upp mot havet.




Mitt rum hette ”U Mare” och hade en liten balkong med fantastisk utsikt över byn och havet (något jag såg först nästa morgon). Hotellet har både utomhuspool och spa, samt en restaurang som normalt håller öppet för både lunch och middag.



Just den här kvällen var restaurangen dock stängd, så vi bestämde oss för att gå ner till byn för middag. Det är en kort promenad från hotellet till centrum, där små gator slingrar sig mellan vita hus och gamla butiker. Vi valde restaurang Épicerie Leca – ett charmigt ställe som kombinerar vinbar, delikatessbutik och bistro.

Middag på Épicerie Leca
Vi började med en tallrik lokal chark – tunnskuren skinka och salami smaksatt med örter. Jag frågade servitören vad som var mest typiskt att dricka till, och han föreslog den korsikanska ölen Pietra, som bryggs delvis på kastanjemjöl – något som är unikt för Korsika och ger ölen en lätt nötig och brödig ton. Pietra var en perfekt följeslagare till den salta charken – rund, lite söt i eftersmaken och väldigt lättdrucken.



Till varmrätt bad jag kyparen rekommendera något riktigt korsikanskt, och han föreslog en pasta med rökt fiskrom – en specialitet här på västkusten. Rätten var enkel men smakrik: al dente-pasta, olivolja, vitlök, persilja och den rökta romen som gav sälta och djup. En perfekt introduktion till Korsikas kök, som ofta bygger på få men tydliga smaker. Till det tog jag ett glas vitt vin, såklart även det från ön.


När det var dags för dessert kom servitören fram med en liten handskriven meny och berättade att kastanjer är en av öns mest använda råvaror. Han rekommenderade en kastanjepaj – en mjuk kaka med lätt nötig smak, serverad med en kula kastanjeglass – och till det ett glas kastanjelikör. Det blev en söt och rund avslutning på kvällen, med smaker som verkligen kändes typiska för Korsika.


Vi promenerade tillbaka till hotellet längs den stilla bygatan och njöt av den totala tystnaden. En lugn och mysig första kväll på Korsika – och en middag som satte tonen för resten av resan, där jag försökte välja de mest klassiskt korsikanska rätterna så snart jag gavs möjlighet.
Nästa morgon var utsikten från min lilla balkong en helt annan, så vackert!

Samma fina utsikt kunde vi äta vår frukost med på hotellets stora takterrass, med utsikt över byn och havet. Det var en helt annan känsla än kvällen innan, när vi kom i mörkret. Frukosten var precis som man vill ha den på ett boutiquehotell – noga utvalda råvaror, nybakat bröd och croissanter, chark, frukt, ägg och färskpressad juice.






På det här hotellet hade jag gärna stannat några nätter till och bara njutit av lugnet och hängt vid poolen, men vi skulle vidare och utforska mer av ön.

Efter frukost checkade vi ut och promenerade ner till hamnen, som ligger nedanför hotellet, för en båtutflykt. Den kan du läsa mer om i nästa reportage!

Se ett filmklipp från Cargèse
Faktaruta – Cargèse
Läge: Västra Korsika, cirka 50 km norr om Ajaccio
Restid från Ajaccio: Cirka 1,5 timme med bil
Hotell: Hôtel Mylos – nytt designhotell med pool, spa och havsutsikt
Prisnivå: Från ca 2500 kr/natt under högsäsong
Restaurang: Épicerie Leca – vinbar och bistro i centrum, rätter från ca 15–25 euro
Missa inte: En Pietra-öl bryggd på kastanjemjöl, och en dessert med kastanj – två riktiga korsikanska klassiker
Tips: Ta gärna en morgonpromenad ner till hamnen, eller sitt kvar på hotellets takterrass och njut av utsikten över bukten.
Läs mer om resan till Korsika
Resan till Korsika var en pressresa med Explore France. Alla tankar och åsikter är mina egna!

