Bar Nimes i Stockholm – recension av fransk-italiensk kvarterskrog

Dela inlägget:

Bar Nimes öppnade för drygt 2 år sedan och har på kort tid blivit ett favoritställe, både bland folk som bor i kvarteren runt Odenplan och bland allmänt matintresserade och branschfolk. Bakom krogen står Kim Öhman (som även driver Farang). Här på Bar Nimes är tanken enkel: en avslappnad fransk-italiensk bistro med klassiska franska och italienska rätter, riktigt bra vinutbud och rimliga priser – allt inspirerat av hans rötter i Nîmes.

Bar Nimes – Läget & lokalen

Restaurangen ligger på Rådmansgatan 25 och rymmer ungefär 50 gäster – plus en handfull barplatser. På sommaren finns dessutom en uteservering. Det är ofta fullbokat, särskilt helger, men chansar du på drop-in finns det ett par platser för den som inte är ute i god tid.

Bar Nimes i Stockholm – recension av fransk-italiensk kvarterskrog

Vår middag på Bar Nimes

Jag hade hört talas om Bar Nimes men detta skulle bli mitt första besök där. Jag försökte först boka bord en vanlig tisdag för mig och en vän, men det var helt fullbokat. Jag frågade om väntelista eller drop-in och fick svaret att det inte fanns väntelista, men några drop-in-platser vid baren. Vi bestämde oss för att chansa på drop-in och kom strax före 17.30 och tog då de sista platserna.

Lokalen är livlig och trivsam, med både större bord och mindre bord för par. Vi började med varsin öl – det finns två på fat, en klassisk lager och en IPA – och tog in menyn. Efter en kort stund fick vi in nybakad focaccia och olivolja och passade på att fråga Kim, som stod i baren, om vilka de godaste och mest populära rätterna är – och beställde några av dessa.

Personalen har bra koll på vinlistan och låter dig gärna smaka på glasviner innan du bestämmer dig, vilket är ett stort plus. Vi tog varsitt glas av det andra vita vi provade och till det ett snacks och en förrätt att dela på:

  • Vitello Tonnato: Tunt skuren kalv, kräm på toppen och kapris. Enkel, god och balanserad.
  • Pissaladière:: Fransk minipizza med konfiterad lök, sardeller och oliver. Krispig och god, men lite för söt med all lök – hade gärna haft mer syra, t ex citron som pressades över.

Även varmrätterna delade vi på och till det en flaska rött som var riktigt bra – vinutbudet här är klart bredare än på de flesta kvarterskrogar.

Bar Nimes i Stockholm
  • Gigli (pasta) med spädgris: En stor portion av denna rätt, som även finns som halv, med krämig sås, parmesan och citron. Den långkokta spädgrisen försvann lite i rätten, men den krämiga pastan med salvia var riktigt god och perfekt al dente.
  • Steak au Poivre: Pepparbiffen är Bar Nimes paradrätt och den fick vi in, delad på två, på varsin tallrik när de insåg att vi delade alla rätter. Perfekt stekt kött, klassisk pepparsås (flera sorters peppar, konjak och egen fond), haricots verts och krispiga pommes frites.

Till dessert blev det cocktails – Negroni för mig, Espresso Martini för kompisen.

Bar Nimes i Stockholm

Prisnivå & konkreta tips

Rimliga priser för att vara så centralt och välgjort:

  • Pissaladière: 135 kr
  • Vitello Tonnato: 165 kr
  • Gigli-pasta: 245 kr (stor)
  • Steak au Poivre: 395 kr

Tips:

  • Boka bord i tid om du kan, annars kom tidigt för drop-in.
  • Våga fråga om vin, personalen låter dig ofta smaka innan du väljer om du tar ett vin som serveras på glas. Krogen har vunnit ”Best Short List of the Year” av Star Wine List 2023 och 2025.
  • Uteserveringen är en bonus sommartid.

Sammanfattning Bar Nimes

Bar Nimes lever verkligen upp till ryktet: en kvarterskrog med riktigt bra mat, opretentiös stämning och kunnig men avslappnad personal. Här känns det som att både matnördar och vanliga gäster trivs lika bra, oavsett om du vill äta mycket eller bara ta ett glas och några smårätter.

Fakta – Bar Nimes, Stockholm

  • Typ: Fransk-italiensk restaurang
  • Adress: Rådmansgatan 25, 114 25 Stockholm
  • Telefon: 08-240350
  • E-post: info@bar-nimes.se
  • Boka bord: www.bar-nimes.se
  • Uteservering: Ja, sommartid
  • Öl på fat: Lager och IPA
  • Öppettider:
    • Måndag–torsdag: 17–23
    • Fredag: 17–01
    • Lördag: 13–01
    • Söndag: 13–23
    • Sommaröppettider från 30 juni:
      • Tisdag–fredag: öppet från 17
      • Lördag: från 13
      • Söndag och måndag: stängt
  • Mest prisvärt: Pissaladière (135 kr)
  • Paradrätt: Steak au Poivre (395 kr)
  • Ägare: Kim Öhman (även Farang)
  • Utmärkelser: Star Wine List ”Best Short List of the Year Sweden” 2023, 2025
  • Passar för: Mindre sällskap, vinintresserade, AW
  • Mindre bra för: Stora sällskap, barnfamiljer, den som vill ha tyst och lugnt

Fler restaurangtips

Restaurang Dersch i Stockholm – stadens mest hypade schnitzel

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Att göra i Piemonte – vin, byar, vingårdar & boende i Barolo, Barbaresco och Barbera

Att resa runt i Piemonte är verkligen att komma rakt in i hjärtat av italiensk vintradition. Mysiga små...

Guide Michelin i Piemonte – och middag på Ristorante i Due Buoi

Om man vill äta riktigt bra när man kommer till en ny stad tycker jag att Guide Michelin...

Canelli i Piemonte – underjordiska vinkällare och somrig lunch

Canelli blev nästa stopp på pressresan i Piemonte. Det är en mindre stad som ligger mitt i ett...

Agriturismos i Piemonte – prisvärt boende i Italien!

Under min resa i Piemonte bodde jag första natten på en agriturismo strax utanför Vignale Monferrato och åt...