Vad finns det att göra i Douz? Denna stad kallas ofta för porten till Sahara, och det stämmer bra – här börjar den enorma Saharaöknen. Staden ligger i södra Tunisien, precis där oasen möter öknen. Vi åkte hit dels för ballongfestivalen, men också för att Douz är en perfekt utgångspunkt för de klassiska utflykterna med kameler och jeepar ut i sanddynerna. Själva staden är också värd ett stopp om man ändå är här – men det räcker med en natt.
Fyrhjuling och kamelritt i öknen
Nära Douz börjar de riktiga sanddynerna – långa, böljande kullar av gyllene sand som sträcker sig så långt ögat når. Perfekt för den som vill prova något lite mer fartfyllt än att bara titta på öknen. Här kan man både köra fyrhjuling och rida kamel, två klassiker i området.
Vi provade båda, och det var riktigt kul – fast på två helt olika sätt. Fyrhjulingen var full fart, adrenalinkickar och sand som yrde i vinden. Kamelritten däremot var långsam och stilla, nästan meditativ.




För att skydda oss mot vinden och solen lindade vi på klassiskt vis in huvudet i en cheche, den tunisiska ökensjalen, och tog på oss solglasögon för att skydda ögonen mot sanden. Sedan gav vi oss ut – först med fyrhjulingen, sedan på kamel. Att färdas i det här landskapet, där tystnaden bryts bara av vinden, är något speciellt.
Hotell i Douz – Sun Palm Douz
I Douz checkade vi in på Sun Palm Douz, ett hotell med pool och ett enkelt men rent rum. Det är verkligen inget lyxhotell, men fungerar bra som bas för att utforska området.


Hotellet har en stor gård med pool i mitten och låga byggnader runtomkring. Den här delen var faktiskt det enda jag gillade med hotellet. Det var underbart att ta ett morgondopp här i värmen, eller ett dopp på eftermiddagen efter utflykter i öknen. De hade även en riktigt trevlig bartender som serverade lokal fatöl i kylda glas.

Rummet var enkelt och rätt trist, med ett litet fönster och ett badrum med badkar. Det var dock rent och fungerade bra som utgångspunkt för våra dagar i Douz.


Buffén på kvällen var ganska typisk för enklare hotell i södra Tunisien – mycket att välja på men inte mycket som lockade. Till slut tog jag ett nygräddat bröd, lite harissa och några inlagda fiskar. Det såg inte mycket ut för världen, men brödet var faktiskt riktigt gott.


Frukosten nästa morgon var ungefär likadan: torra baguetter och automatkaffe som knappt var drickbart. Men det fanns en kock som stekte omelett på beställning, så jag tog en sådan och lite ratatouille vid sidan. Att kunna sitta ute i solen vid poolen gjorde helhetsintrycket klart bättre – det blev en fin start på dagen trots allt.
Lunch i Douz – Restaurant La Porte du Sahara
Nästa dag testade vi en lokal restaurang i stan till lunch – Restaurant La Porte du Sahara – och den var en helt annan upplevelse än hotellets buffé. Vi började med nygräddat bröd, harissa och en röra på grön tomat, följt av en varm och smakrik linssoppa.






Sedan kom en krispig brik fylld med potatis och ägg, och till huvudrätt en rejäl tallrik med kyckling, falafel, couscous, ugnsbakad paprika och grönsaker.


Allt smakade hemlagat och kryddigt, precis som tunisisk mat ska göra. Till dessert fick vi ett litet bakverk med dadlar – som en enklare baklava, men med bara ett tunt lager deg. Riktigt gott.
Hela lunchen kostade 40 dinar per person, ungefär 120 kronor – och det var lätt en av de mest prisvärda måltiderna på resan.
Souken i Douz
Efter lunchen tog vi en promenad till souken i Douz, den lilla lokala marknaden. Här säljs det mesta – mattor, sandaler, väskor, dadlar, kryddor, sandsten och keramik. Det är ingen stor marknad, men den känns äkta och lugn, utan trängsel eller försäljare som ropar.








Jag gillade att bara gå runt, titta på varorna och känna doften av dadlar och nybakat bröd blandat med kryddor.
Middag i öknen – Dunes Insolites
Den andra kvällen åkte vi ut i öknen till Dunes Insolites för middag och underhållning under bar himmel. Jag har varit på liknande ställen i Dubai ute i öknen med underhållning och lokal mat, men det här kändes inte lika turistigt.





Kvällen började med ett glas te och sedan begav sig alla ut till en stor elden, där lokala musiker spelade och sjöng. Rytmerna steg långsamt, trummorna ekade och stämningen blev allt högre. De tunisiska sällskapen som var där verkade verkligen älska den här typen av traditionell underhållning och klappade och sjöng glatt med.




Sedan gick hela ensemblen i samlad trupp för att se en hästshow, och till sist vidare till en öppen eld där en man visade hur man bakar bröd på traditionellt sätt – direkt i askan och glöden.


Vi såg inte hela föreställningen, utan åt lite tidigare i ett tält ute i öknen där vår middag serverades, och gick ut då och då mellan rätterna för att titta. Maten var överraskande bra, för att ligga så avsides. Vi började med nybakat bröd, en förrättstallrik med picklade grönsaker, en äggkaka och en liten brik.




Till huvudrätt serverades långkokt lamm i tomatsås, tillagat på klassiskt beduinvis – i ett kärl som bakas i glöden från elden. Köttet var mört och fullt av smak, och man kände verkligen röken från tillagningen. Till dessert serverades färska dadlar. Enkelt, men väldigt gott.
Att sitta där i ett enkelt tält ute i den kolsvarta öknen, med ljudet av trummor i bakgrunden och doften av bröd som gräddas i sanden, var en riktigt fin avslutning på dagen.
Sammanfattning
Douz är inte en lyxig destination – hit åker man för att komma nära öknen och uppleva det autentiska Tunisien.
För mig var höjdpunkterna ballongfestivalen, fyrhjulingen och kamelridningen i sanddynerna, lunchen på La Ponte och kvällen i öknen på Dunes Insolites. Det är upplevelser som visar både det enkla och det genuina – och det är just det som gör Douz värt att stanna till i.
Denna resa var en pressresa arrangerad av Tunisiens turistbyrå. Alla tankar och åsikter som alltid mina egna!
Läs mer om Tunisien
- Ballongfestivalen i Tunisien
- Star Wars-platserna i Tunisien
- Resa till Djerba – sol, konst och strandliv i södra Tunisien
- Att besöka Sidi Bou-Said – uppdaterad reseguide 2025
- Restauranger i Tunisien – sex favoriter från min första resa
- Besök på olivodling i Tunisien
- Vingård i Tunisien – besök på Domaine Neferis
- Boutiquehotell i Tunisien – bakom stängda portar
- Kuriat Island i Tunisien – en supermysig båtutflykt från Monastir

