Julbord på Gamla Riksarkivet – ett av Stockholms bästa julbord

Dela inlägget:

I helgen åt jag Julbord på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. För femte året i rad dukar man upp till julbord i i dessa gamla vackra lokaler och detta var nog det bästa julbord jag ätit. Både i termer av stort utbud och kvalitet på det som serverades.

Julbord på Gamla Riksarkivet

Julbordet börjar med ett glas hemkokad glögg nere på bottenvåningen och vi får en kort beskrivning av byggnadens historia innan vi leds en trappa upp till matsalen. Det är högt i tak, stora kristallkronor och vackert dukat. När vi beställd dryck startar vi i vanlig ordning med sillen. Det finns över 10 sorter, fler än jag orkar smaka och dessutom ättiksströmming – en av mina favoriter på julbordet. Pampigt så det förslår!

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbordJulbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Även av lax finns det massor av olika varianter och dessutom ägghalvor med löjrom eller räkor, som jag tycker är en liten men viktig del.

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Detta är klart min favoritdel på julbordet – de första två turerna brukar vara de bästa!

Vegansk del på Julbordet

Julbord brukar vara ett bottennapp för vegetarianer och veganer med få saker att äta. Inte här,  med en egen del med massor av veganska alternativ, som jordärtskocka- och linspatè, gulbeta med vegansk majonnäs eller en pumpatartlette. Plus massa olika sallader, ugnsbakad rotselleri med mera.

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Kött, kallskuret och grönkål

På delen av julbordet med kallskuret och småvarmt var det lika generöst som tidigare. Vällagade klassiker som julskinka, patéer och hemlagad senap. På den varma delen köttbullar, Jansson,  revbensspjäll och omelett samt innovationer som vegansk blodpudding. Självklart ett stort grishuvud som dekoration!

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbordJulbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Godisrummet på Gamla Riksarkivet

Efter denna jättebuffé där jag tagit ytterst små smakprover av varje rätt var jag ändå proppmätt. Så det var nästan plågsamt att fortsätta in i ”godisrummet”. Där fanns ett stort bord med ostar, en dessertdel med saffranspannkaka, ris-a la malta och creme brullé.

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbordJulbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Finalen var en hel vägg med alla typer av julgodis man kan tänka sig. Kola, knäck, praliner, hemkokt marmelad och polkagrisar. Till och med en rulle med hallonlaktrits där fick klippa sig en liten bit.

Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbordJulbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord Julbord på Gamla Riksarkivet - ett av Stockholms bästa julbord

Galet bra julbord, men jag borde skippat lunchen och frukosten helt denna dag för att orkat äta lite mer! Men, smakar det så kostar det. Kvällssittningen går på 895:- per person exklusive dryck.

Läs mer på gamlariksarkivet.com. Fler julbordstips? Läs här om Stockholms sju bästa julbord.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...