Beyond Burger – Veganska Hamburgare på Scandic

Dela inlägget:

Trenden att äta veganskt växer och i veckan lanserade Scandic en helvegansk hamburgare med en plantbaserad ”patty” från det hypade amerikanska bolaget Beyond Burger.

Hur smakar de och hur hälsosamma och miljövänliga är de egentligen? Jag var på Scandics lanseringsevent i veckan för att testa deras nya burgare som nu finns på alla Scandics restauranger och det fick mig också att fundera på hur nyttiga dessa burgare egentligen är och vad de är gjorda av…

Beyond Burger – smaken

Burgaren ser verkligen ut som en vanlig hamburgare; konsistens och struktur på själva burgaren är lik originalet i kött. Man har till och med lagt till lite rödbetsjuiceextrakt för att få rätt ”köttfärg”. Eller kommer färgen verkligen från rödbeta? Beyond Burger har även blandat i färgämnet annato i smeten som ger en stark röd färg, men rödbeta låter såklart godare.

Smaken är inte i närheten av kött utan är en helt annan typ av matupplevelse som jag har svårt att jämföra med något jag ätit tidigare. Som en klassisk vegetarisk burgare men med strukturen av kött. Inte något jag föredrar framför kött, men ett bra alternativ om man inte vill äta kött och kunna ta in samma sak som resten av sällskapet.

Tillbehören som vegansk majonnäs är gott och brödet och pommes fritesen som kommer till är samma som till de vanliga burgarna.

Hur nyttig är en Burgare från Beyond Burger?

Om man först ser på näringsvärdet och jämför en Beyond Burger (BB) med en vanlig hamburgare (HB) med 20% fett så är de ganska lika. Ungefär samma mängd kalorier: 290 (BB) mot 287 (HB), Fett: 22 g (BB) mot 23 g (HB) men klart högre halt sodium i Beyond Burger : 450 mg (BB) mot 75 mg (HB).

Vad är det i en Beyond Burger?

Man kan tro att den innehåller grönsaker, men den innehåller faktiskt inga grönsaker utan mest ärtprotein och olja. Så här ser den rätt omfattande innehållsförteckningen ut, där inga av ingredienserna är ekologiska:

Water, Pea Protein Isolate, Expeller-Pressed Canola Oil, Refined Coconut Oil, Contains 2% or less of the following: Cellulose from Bamboo, Methylcellulose, Potato Starch, Natural Flavor, Maltodextrin, Yeast Extract, Salt, Sunflower Oil, Vegetable Glycerin, Dried Yeast, Gum Arabic, Citrus Extract (to protect quality), Ascorbic Acid (to maintain color), Beet Juice Extract (for color), Acetic Acid, Succinic Acid, Modified Food Starch, Annatto (for color). Källa: beyondmeat.com

Så, vill man att detta ska bli en nyttig måltid är det ett tips att byta hamburgerbröden mot salladsblad och be att få in en stor sallad istället för pommes!

Är det bra för miljön att äta vegetariska burgare istället för kött?

Svaret på frågan beror delvis på vilket kött man jämför med och vilka delar man räknar in i utsläppen. Är det själva kornas utsläpp, miljöpåverkan för att odla deras mat eller utsläpp för att transportera köttet man räknar in?

Är det kor som matas med soja eller korn som i sin tur odlats med konstgödsel? Eller är det kor som ätit vanligt gräs hela sina liv? Utsläppen från dessa två grupper skiljer sig stort menar många men det har inte gjorts någon ordentlig studie på den senare gruppen som jag har hittat, även om det finns många småskaliga gårdar som har egna teorier. Ett exempel hittar ni här. Här finns även en mycket intressant artikel i SvD om betesmarkernas stora förmåga att binda kol (dock bakom SvD’s betalvägg)

Vi köper allt vårt nöt- och lammkött från Gröna Gårdar som föder upp alla sina djur i Sverige på gräs och förutom att det rimligtvis är bättre för miljön är det så mycket godare än kött vi normalt köper i livsmedelsbutikerna.

Så, optimalt för mig skulle vara att man kunde köpa en högrevsburgare med kött från Gröna Gårdar på Scandic i framtiden – både för smaken och miljön!

5 kommentarer

  1. Valfri politiker hade varit avundsjuk på ditt svar rörande miljöfrågan!

    En rättvis jämförelse vore väl rimligen att räkna på kornas utsläpp, påverkan för att odla dess mat samt utsläppen för transport och sen jämföra med påverkan för att odla joxet i denna burgare och transporten av det?

    Även om vi kanske inte riktigt vill erkänna det för oss själva så är väl svaret ganska givet egentligen?

    • Det viktiga är också att inte jämföra utsläppen av t ex svenska kossor som äter gräs och hö och där betesmarkerna binder kol, med de kor som får antibiotika och äter spannmål som odlats med bekämpningsmedel på åkrar som i sin tur inte binder kol. Tyvärr är det en fråga som det forskas för lite på.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...