Test Ricoh Theta S 360-kamera

Årets julklapp 2o16 blev VR-glasögon och numera är det enkelt för vem som helst att skapa 36o-videos som man kan se antingen via dessa VR-glasögon eller på en vanlig PC eller smartphone där man kan snurra runt i både bilder och filmer för att få en 360-vy. Jag har testat en av de mest populära 360-kamerorna – Ricoh Theta S.

Test Ricoh Theta S 360-kamera

Ricoh Theta S är en liten smidig kamera tänkt att ställa på ett platt underlag eller hålla i handen. Den har två fish-eye kameror som tillsammans fångar en komplett 360-vy av platsen man befinner sig på, men kameran trollar bort sig själv på alla kort så den kommer inte med!

Ricoh Theta S 360 kamera

Komma igång med Ricoh Theta S

Kameran har ingen egen skärm där man kan se vad man filmat eller fotat, så det första man får göra är att ladda ner en app för kameran, med vilken man dels kan fjärrstyra kameran, dels föra över foton och filmer från kameran för att sedan ladda upp dem direkt på Facebook eller Youtube. Det är smidigt att komma igång, telefonen hittar kameran direkt och man behöver knappt instruktionsboken för att förstå sig på kameran eller appen.

Ricoh Theta S 360 kamera

Ta bilder och filmer med Ricoh Theta S

Kameran har två lägen, foto eller film. Det finns inte plats för externt minneskort utan man får nöja med det inbyggda 8 GB-minnet som rymmer 25 minuter film. När man ska fota eller filma kan man antingen göra det via en stor knapp på kameran, eller ställa ner kameran på t ex ett bord och använda appen för att fjärrstyra kameran.

Här kommer några exempel på 360-bilder och filmer jag tagit med Ricoh Theta S.Testa att snurra runt i bilderna! (vissa gamla webbläsare klarar inte 360-testa med en annan webbläsare om det ser svart ut nedan)

Kvalitén på filmer och foton med Ricoh Theta S

Jag är nöjd med kvalitén på de foton jag tagit med denna lilla kamera, filmerna inte lika lyckade, kräver mer övning för att få till dessa. Då kameran jobbar utan blixt kräver den bra ljusförhållanden. Det är riktigt kul att kunna snurra runt på fotona och i filmerna och det blir ytterligare en dimension till reportagen jag gör.

Redigera och ladda upp filmer på sociala medier och webben

I kamerans app finns stöd för uppladdning på exempelvis Youtube och Facebook, som där man kopplar sina konton och sen fixar appen uppladdning. Foton kan man ladda upp direkt och även filmer som man inte redigerat. Men vill man redigera filmerna krävs det lite mer jobb, men behöver först ladda ner filmerna till en dator och klippa ihop dem i ett externt program som Adobe Premiere. När man är klar med det krävs ytterligare justering för att lägga in metadata så Youtube förstår att det är en 360-video. Lite för krångligt för mig och jag hoppas det inom kort kommer en enkel app för redigering av 360-videos.

Ricoh Theta S 360 kamera

Sammanfattning om Ricoh Theta S

Fördelar:

  • Liten
  • Enkel att komma igång med
  • Bra kvalitet
  • Enkelt att ladda över foton och filmer

Nackdelar

  • Krångligt att redigera film

Pris: 3.600:-

Läs mer: theta360.com

3 kommentarer

  1. Kul idé men jag tycker att filmerna håller lite för låg kvalitet för att vara intressanta. Jag har sett vissa teknik-vloggar som har haft liknande filmer och även de lackar i kvalitet. Men som sagt, med tanke på att det här är i sin linda så kan det bli precis hur bra som helst. Även för oss ”vanliga” konsumenter.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - så goda i drinkar och nu är det perfekt tid att njuta av dem. Vi närmar...

Snöskovandring och vinterbad – Dolomiti Natural Wellness

Snöskovandring och isbad istället för skidåkning? Ja, andra dagen i Madonna di Campiglio var prognosen snö på förmiddagen...