Julbord i sju turer – så här äter du julbord!

Jag har tidigare skrivit om hur man äter buffé på ett all-inclusivehotell utan att tröttna, men ännu viktigare är det att ha en strategi för hur man ska äta julbord. Det finns nämligen ett sätt att äta julbord enligt konstens alla regler – i sju ”turer”, som man tar i en viss ordning. Det gäller också att ta riktigt lite av varje rätt så man orkar äta sig igenom hela julbordet. När jag var och åt julbord på Grand Hotel i veckan passade jag på att fota respektive tallrik, häng med!

Julbordets sju turer

Tur 1: Sill och strömming.

I den första turen ingår sill och strömming, i mitt tycke bland det godaste på julbordet.

Julbord turer sill

Tur 2: Lax och övrig fisk.

I den andra turen fortsätter man med gravad-, kallrökt och inkokt lax, fiskpaté, skaldjur och ägg.

Turer på julbordet - fisk Turer på julbordet - fisk

Tredje turen: Kallskuret

Nu hugger man in på allt i köttväg som inte är varmt – julskinka, patéer, korvar och grisfötter. Innan jag tog en liten bit grisfot frågade jag en herre framför mig som just tagit ett stort lass grisfötter om det var gott. ”Godare än surströmmning” sa han glatt. Jag blev dock inte frälst, klart det äckligaste jag någonsin smakat!

Julbord turer tredje turen kallskuret Julbord turer tredje turen kallskuret

Fjärde turen: Småvarmt.

Detta är delen på julbordet som många barn går direkt till, med köttbullar och prinskorv, janssons frestelse och revbensspjäll. Här ingår även dopp i grytan och lutfisk.

Julbord fjärde turen småvarmt Julbord fjärde turen småvarmt

Julbord fjärde turen småvarmt lutfisk
Lutfisken på Grand Hotel görs på beställning och kommer in med örtpure och stekt sidfläsk – läckert! Denna lilla delade jag dock med min bordsherre, vi var rejält mätta redan här!

 Femte turen: Ostar

Här börjar man bli ordentligt mätt, men ostar som stilton och cheddar hör ju julen till.

Ostar på julbordet - sjätte turen

Sjätte turen: Dessert.

Så här långt in i julbordet var i alla fall jag mest sugen på godiset, men enligt traditionen är det desserter som står på tur. Ofta i form av Ris à la Malta eller  fruktsallad. På Grand Hotel har de istället desserter som risgrynsgröt (som var helt fantastisk) och små nyfriterade Klenäter med hjortronsylt och grädde.

Sjätte turen på julbordet Dessert img_3010 img_3013

Sjunde turen: Julgodis

Knäck, fudge, marsipan, marmelad och polkagrisar. Oavsett hur mycket man ätit innan får man plats för lite julgodis!

Sjunde turen julbord julgodis img_3023

Dryck på julbordet.

Jag dricker sällan snaps, men till sillen på julbordet tycker jag det passar perfekt. På Grand Hotel gör de en egen kryddning med kummin och fänkål som de kallar 1874 efter året de öppnade, supergod!

Snaps på julbordet

Annars älskar jag mumma och gör alltid min egen variant till julbordet. Varianten på Grand var riktigt bra och kan rekommenderas!

Mumma

Här kommer det recept jag brukar använda:

Recept Mumma – 1 kanna

Ingredienser (väld kylda):

  • 1 flaska porter
  • 1 flaska öl
  • 2 msk Gin
  • 1 msk whisky
  • Lite riven muskot
  • Lite kardemumma och kanel

Häll upp i en kanna och blanda! Går även att göra i en alkoholfri variant på alkoholfri öl, julmust, muskot och kardemumma!

Förutom mumma är julöl perfekt till mycket av julmaten. Eller julmust om man vill skippa alkoholen!

Hur äter du julbord? I turer eller går du direkt på favoriterna? Kommentera gärna!

 

 

6 kommentarer

  1. Eftersom jag inte gillar sill (har ursäkt; är ju norska) och inte äter rött kött så blir det enkelt för mig. Brukar dock ta två turer lax/fisk och en med jansson för att följa de andra innan jag går över till ost, dessert och godis.

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...

Blodapelsin sour med honungssirap

Blodapelsiner - så goda i drinkar och nu är det perfekt tid att njuta av dem. Vi närmar...