Mat och vin i kombination på Restaurangakademien med Michel Jamais

Jag har gått på massor med vinprovningar genom åren men det är som att kunskapen där inte fastnar, jag har ingen grund att utgå ifrån. Så, det var med stora förhoppningar jag i onsdags tog t-banan efter jobbet ut till Restaurangakademien vid Globen för kursen Mat och vin i kombination. Här skulle det handla mer om grunderna i hur man kombinerar vin och mat.

Mat och vin i kombination på Restaurangakademien med Michel Jamais

När vi kom stod en buffé med ost, bröd och massa kallskuret framdukat. (Detta var i stort sett allt i matväg som serverades så jag ångrade senare att jag inte åt lite mer).
Mat och vin i kombination Restaurangakademien
Vi fortsatte upp till ett av Restaurangakademien klassrum där de i vanliga fall har sommelierutbildningar. Vi började med att presentera oss för varandra och berätta om de förväntningar vi hade på kursen. De flesta ville som jag få mer insikt i vad man ska tänka på när man kombinerar mat och vin. Sedan började föreläsningen av Michel Jamais, som grundligt gick igenom grunderna i att matcha vin till mat.

Mat och vin i kombination

Michel började med att såga systembolagets tips om vilket vin som passar till en viss typ av mat, tex ”asiatiskt” eller ”vilt”. Han menar att det är smakerna i maten – fett, salt, sött och surt osv som styr vilket vin som passar.
Mat och vin i kombination Restaurangakademien
Mat och vin i kombination Restaurangakademien
Föreläsningen höll på ända till 20.30 och först då började själva provningen. Men detta var långt från en vinprovning. 4 halvfulla glas där vi ombads att tänka på att dricka en matsked i taget då de skulle räcka till 7-10 provningar mot olika råvaror.
Mat och vin i kombination Restaurangakademien
Mat och vin i kombination Restaurangakademien
Vinerna vi provade

Mat och vin i kombination Restaurangakademien

Vi provade först lite av respektive vin, 2 vita och 2 röda. Sedan provade vi samma viner efter att ha slickat på en citron och diskuterade hur vinet upplevdes annorlunda. Smakövningarna fortsatte med att äta en bit äpple, salt, grönmögelost, sallad osv och en tydlig genomgång av hur surt, sött, salt, fett och umami förändrar hur vi upplever vinet.

Prova oftare och börja testa minst två olika viner till maten

För första gången kände jag att jag började förstå lite av grunderna i att kombinera mat och vin. Men insåg samtidigt att detta kommer ta många år av provning och övning för att klara av. Jag får följa Michels råd – prova oftare och börja testa minst två olika viner till maten (och spara halvflaskor – de håller 2-3 dagar i kylen!).
Verkligen en kurs att jag kan rekommendera. Inte för er som vill ha en lättsammare vinprovning, utan för er som verkligen vill lära er mer om grunderna i hur man kombinerar mat och vin!
Inlägg i samarbete med Restaurangakademien, men åsikterna är som vanligt mina egna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Hernö Gin Bar vid Slussen – Hernö Gins flaggskepp i Stockholm

För två år sedan öppnade Hernö Gin Bar vid Slussen som är Hernö Gins flaggskepp i Stockholm. På...

Bartenderkurs i Stockholm – Cocktailworkshop med Bartendrr

Sugen på att lära dig mer om drinkar och gå en bartenderkurs i Stockholm? Då har jag ett...

Kurs för förarintyg båt – nu ska jag äntligen lära mig navigera

Äntligen har det blivit av att boka en kurs för förarintyg båt - och även en kurs i...

Uppgradering till SAS Plus med poäng – är det värt?

På vägen hem från Italien lade jag ett bud på att uppgradera min ekonomibiljett med SAS till SAS...