World Tapas Day 2017 – 15 juni är den internationella tapasdagen

Dela inlägget:

För sju år sedan instiftade Spaniens turistråd World Tapas Day – som ett sätt att sätta fokus på dessa små läckra smårätter som passar lite extra bra på sommaren. Den tredje torsdagen i Juni månad varje år firas World Tapas Day och det arrangeras event i ett 30-tal länder runtom i världen, bland annat i Stockholm. Här har man utvidgat Tapas Day till en hel Tapasvecka som vi nu är mitt uppe i, där många spanska restauranger har specialpris på tapas.

World Tapas Day på Spanska ambassadörens residens

Redan tidigare i veckan fick vi en försmak på World Tapas Day då man startade firandet på Spanska ambassadörens residens – Prins Carls palats på kungliga djurgården. Här berättade Spaniens ambassadör Gabriel Busquets och Spanska Turistbyråns direktör Octavio Gonzales mer om World Tapas Day och kocken Carlos Andrino bjöd på ett par riktigt ambitiösa och goda tapas som exempelvis Trampantojo – en tapas som såg ut exakt som en tomat men som var något helt annat och en liten läcker burk med bläckfisk, potatisskum, jamon serrano, laxrom och glasört. Mums!

World Tapas Day  World Tapas Day

World Tapas Day
Självklart smög jag in i köket för att prat lite med kocken medan han la sista touchen på bläckfiskburken

World Tapas Day

Stockholms bästa tapas – två tips

Det finns ju en mängd restauranger som serverar tapas och jag har inte testat alla, men två restauranger jag verkligen kan rekommendera är Bouqerian i Moodgallerian och Alegria tapas bar.

Bouquerian i Mood

Bouqerian har sitt ”Torg” utanför restaurangen där man serverar Pintxos, dvs tapas som serveras på brödbitar. Riktiga tapas hittar man inne i restaurangen, som ofta är fullbokad men har många bord och är man inte ett stort sällskap kan man ofta få ett bord eller platser vid bardisken om man väntar en stund. Riktigt goda, snygga och vällagade tapas. Sist jag var där åt vi bland annat grillade räkor med majonnäs, halstrad tonfisk och bläckfisk. Riktigt bra!

World Tapas Day World Tapas Day World Tapas Day World Tapas Day

Alegria Tapas bar på Östermalm

Alegria Tapas bar är en kvarterskrog vid Karlaplan som har lite mer rustika tapas än de man hittar på Bouqerian – men fortfarande väldigt goda och vällagade. Här är rätterna generellt lite billigare än på Bouqerian och ligger mellan 55-95:- st.

Läs hela reportaget om Alegria Tapas här!

Har du några fler tips på bra restauranger med bra tapas? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...

Att göra i Lissabon – 12 tips för en weekend

Vad finns det att göra i Lissabon? Massor - men på en weekend hinner ni med mycket då...

Restaurang Botica – modern portugisisk restaurang på hög nivå

I slutet av 2023 öppnade Restaurang Botica ett stenkast från Kungsträdgården. Här driver stjärnkrögaren Pedro Passinha både en...