6 goda, enkla förrätter och tilltugg!

Dela inlägget:

Vad kan vara bättre än enkla goda tilltugg/förrätter som ändå känns lyxiga och ofta imponerar på dina gäster. Här kommer listan på de 6 förrätter och tilltugg som vi gillar att göra och som alltid är uppskattade!

1. Rostade mandlar med chili

Så enkelt och gott. Häll en skvätt olivolja i en stekpanna, i med mandlar, chili (hackad färsk eller torkade flakes) och massor med salt. Hög värme, rör hela tiden så de inte bränns. Servera med flingsalt på toppen.

Rostade mandlar med chili

2. Ugnsbakad rotselleri med hemgjord majonäs och grönkålschips

Denna rätt behöver man starta ett par timmar innan man ska äta, men det är minimalt med tid man lägger ner på själva matlagningen. Supergott och så enkelt.

  1. Ugnsbaka en hel rotselleri på 200 grader i 3 timmar. Skölj, borsta ren, ställ på en plåt, häll över lite olja och salt – sedan sköter den sig själv.
  2. Under tiden, gör en egen majonnäs. Så enkelt om man ser till att äggulan är rumsvarm och häller över oljan sakta. Om ni inte vill göra rätten vegetarisk – gör majonäsen på baconfett istället för olja! Häll majonäsen i spritspåse (eller vanlig fryspåse).
  3. Gör egna grönkålschips. Dessa funkar även mycket bra som snacks utan annat tillbehör. Skölj grönkål och riv i bitar utan stjälken. Skvätt över lite olivolja och flingsalt. Rosta mitt i ugnen, 200 grader, i ca 5 minuter. Passa noga – tar man ut dem för tidigt blir de för mjuka. För sent brända!

Skär rotsellerin i tjocka skivor och dela till lagom stora portionsbitar. Spritsa på majonnäs och toppa med grönkålschips. Servera ett gott rosa bubbel till!

p1090486
Grönkålschips – funkar även som snacks bara som de är!

p1090527p1090532

3. Charkbräda

När det verkligen krisar med tid för matlagning eller ni vill ta en snabb genväg – köp hem massa goda ostar, korvar, skinka, rädisor och oliver. Servera med ett härligt rödvin.

Charkbricka

4. Grillade räkor med aioli

Denna förrätt har vi kört länge; marinera hela räkor i olja, vitlök och chili och grilla dem. Förra sommaren gjorde vi dem när vi hälsade på våra vänner nere i Skåne och just när vi skulle servera var det något litet barn som vaknade, så räkorna fick ligga kvar på grillen 20 minuter till. Det visade sig att det blev ännu godare! Smakerna blev mer koncentrerade och räkorna fick en rökig god smak. Så grilla räkorna längre än ni tror!

Till detta kan man slänga på lite bröd på grillen som man penslar med olja och vitlök och gärna en hemgjord aioli.

https://www.instagram.com/p/5cykWyDWEy/?taken-by=matochresebloggen.se

5. Chips med grekisk yoghurt och rom

Att ta färdiga chips och toppa dem med något gott är en supersnabb genväg till ett gott drinktilltugg.

Så här gör du: Fyll en sprits- eller fryspåse med vispad grekisk yoghurt och en annan med rom. Lägg ut potatischips på en bricka. Spritsa på små duttar med yoghurt och rom. Klart!


Här kan man med fördel ha en skål med resten av chipsen och spritspåsarna kvar bredvid så gästerna själva kan skapa sig sina egna chips när den första laddningen gått åt! Självklart kan man istället ta nachos och toppa med guacamole, eller lägga riven ost på chipsen gratinera i ugnen!

Till detta en härlig drink, kanske kan man lägga lite mer energi där om man tagit en genväg med snacksen. Något som alltid imponerar är en frozen daquiri på frukt och smaksatt sprit. I sommar har vi testat en variant på färsk mango, mangorom och is som man mixar till en krämig drink – så gott!

Mango daquiri

Självklart kan man även göra denna i en barnvariant utan sprit.

6. Ostchips

Så enkla att göra och så goda att oavsett hur många man gör tar de alltid slut! Så här gör du:

Riv parmesanost fint. Lägg upp i små högar på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut lite så lämna mellanrum.
Grädda i 225 grader i 5-10 minuter. Passa noga så de inte bränns. Pudra över paprikapulver när de är klara. Låt svalna. Klart!

En vän till mig gör sina ostchips på färdigskivad goudaost som han skär i fyrkanter och kör i ugnen. Jag är skeptisk men han menar att det blir lika gott. Måste kanske testas!

Har du några favoritsnacks eller förrätter du ofta kör som du vill tipsa om? Kommentera gärna!

 

 

 

Lämna ett svar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Senaste reportagen

Nedan finner du de senaste reportagen på bloggen!

Läs mer

10 fakta om Prosecco – Italiensk proseccomiddag med Bottega

I veckan var jag på en Proseccomiddag på Grand Soleil med Bottega, där vi testade fem av Bottega's...

Webblanseringar Maj 2024

En nackdelmed att ha provat så många olika sorters whisky som jag gjort med min whiskyklubb genom åren...

Grandesse by Caliente – Tapas på Östermalm

Caliente Tapas Bar är en klassisk tapasbar i Stockholm som grundades 1996. Sedan dess har de etablerat  fler...

Aperol Sour – den perfekta sommardrinken

Aperol Sour är den perfekta sommardrinken och den passar lika bra när våren är på ingång. Sötma och...