Matochresebloggen
White Guide 2017
Mat Mat- och reseawards

White Guide 2016 – Alla vinnare

Idag korades Sveriges bästa restauranger på White Guide gala på Kungliga Operan i Stockholm. Mat- ochresebloggen var på plats för att ta del av prisutdelningen och minglet!

När vi anlände bjöds vi på små snittar som Salmalax och Gurka med ostronemulsion. Till det kunde vi välja bland allt från IPA till Champagne när galans sponsorer bjöd frikostligt på dryck.

P1030161_1

P1030177 P1030163_1

Så började galan med Ewa Röse som konferencier. Inledningsvis en presentation om vilka trender som är de hetaste just nu i restaurangvärlden. Det är hållbarhet och ekologi som är en röd tråd. Att använda även de enkla delarna av djuret som grillat fiskhuvud eller vildandslår. Eller att sätta stort fokus på grönsaker och till exempel tranchera en rotselleri (vilket Daniel Berlin gör på sin krog).

I White Guide listas 600 krogar runt hela Sverige, 100 nya tillkom i år och 100 försvann. De främsta inom respektive kategori korades på galan.  Jag har ätit på långt ifrån alla dessa vinnare, så jag illustrerar dessa med bilder från Instagram så ni får en känsla av vad respektive krog serverar.

Vinnarna i White Guide 2016 är:

Långtida gastronomisk gärning:

Björn Persson, Koka i Göteborg

@sebhockert och @linguinis har kokat ihop lite härliga #lammtaco till #pmat #kokagbg

A post shared by Restaurang Koka (@restaurangkoka) on

 Årets stjärnskott:

Imouto, ett chef’s table inne på Esperanto med plats för nio gäster per kväll. Var nog kvällens snackis, en restaurang som inte så många kände till sedan tidigare som var nominerad i flera olika kategorier.

Årets värt en resa:

Gula Hönan i Hemse

Årets hållbara gastronomi:

Lilla Bjers Gårdskrog i Visby som vinner priset för tredje året i rad.

Årets Terroir Award – för hållbart arbete.

Daniel Berlin krog, Skåne Tranås

Grilled cabbage, peas, strawberries etc #DanielBerlinKrog

A post shared by Allan Jenkins (@allanjenkins21) on

Årets Merroir Award

För en krog som utmärker sig inom fisk och skaldjur. Sturehof blev en mycket värdig vinnare. Sturehofsgruppen serverar 5000 portioner mat varje dag varav 3000 är fisk och skaldjur.

Välkomna!

A post shared by @sturehof on

Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen:

Scandinavian organics. Ett bolag som tar hand om råvaror som annars skulle slängas – I fjol exempelvis 1 miljoner värphöns som annars skulle bränts upp – istället blev de till hönsfärs. De tar även hand om och förädlat tonvis med fula morötter och andra grönsaker som annars skulle slängas direkt från åkern. Smart!

Årets serviceupplevelse

Spritmuseum

Kummel med glaserad gulbeta och purjolök 🐟 #dagenslunch #fisk #spritmuseum

A post shared by Spritmuseum (@spritmuseum) on

Årets ölupplevelse

Rex Brasseri i Umeå

Plat du jour Confiterat anklår med puylinser och sidfläsk. Serveras med potatispuré. #Rexbrasserie

A post shared by Rex Umeå (@rexumea) on

Årets vinupplevelse:

PM & Vänner i Växjö

Årets rising star:

Filip Fasten, Agrikultur. Här gjorde jag ett besök för inte så länge sedan som ni kan läsa om här.

Årets hjärtekrog:

Till en krog där det är krog ”där det är särskilt gott att vara” – Surfers i Visby. Jag har inte varit på Surfers i Visby men dock på deras restaurang i Stockholm vilket ni kan läsa om här.

Cocktail Sunday funday! Kom och dansa med oss! 🏄🍹

A post shared by Surfers Visby 🍚🍲🍜 (@surfersvisby) on

Årets banbrytare:

Omakase Köttslöjd. Hit längtar jag verkligen efter att gå. Jag står på väntelista för ett bord om två veckor, håller tummarna för att det kommer en avbokning så jag kan få testa denna hyllade restaurang.

Årets bästa restaurang:

Fäviken Magasinet, Järpen/Åre. Lång resa upp till Järpen, men vilken dröm det skulle vara att äta sig igenom en meny här!

Årets Bästa gastronomi:

Esperanto – med full poäng: 40/40

Appel,lemon verbena and maple butter gateau.

A post shared by Esperanto Restaurant Stockholm (@esperantorestaurant) on

På väg hem från galan bjöds det på nykokta musslor och jag fick lära mig hur man äter musslor. Jag visste sedan tidigare att man använder ett skal som pincett för att att plocka upp nästa mussla från sitt skal, men nytt för mig var att man lägger de tomma skalen prydligt i varandra istället för huller om buller.

P1030179_1

P1030180_1

Härlig kväll för en matnörd och gav verkligen ett sug att boka bord på flera av dessa härliga krogar som fick priser!

Vilken av alla dessa är du mest sugen på att testa? Kommentera gärna!

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    Bara brittiskt
    7 mars, 2016 at 21:52

    Åh tack! Gillar verkligen det där med smakutvecklare. Omakake blir man ju supersugen på! Det börjar också bli dags för en ny resa till Gotland känner jag. Nu finns ju inte 50 Kvadrat längre – det sörjer jag – men lilla tysta Hemse där jag bara fikat verkar ha fått betydligt mer liv.
    På PM & Vänner åt jag en jätterolig middag på en bröllopsdag häromåret vilket jag nog har sagt. Här i Skåne har jag varit sorgligt dålig på mycket och speciellt utanför Malmö men jag hoppas på bättring eftersom jag känner många i branschen och borde ha utnyttjat det bättre. Gaaah, nu vill jag bara dinera!!!

    • Reply
      christianmuda
      7 mars, 2016 at 22:06

      Jag håller med – så sugen man blir på att testa alla dessa restauranger!

  • Reply
    White Guide 2017 - nominerade och vinnare - Matochresebloggen
    7 mars, 2017 at 08:30

    […] White Guide 2016 – Alla vinnare […]

Leave a Reply